De eerste kus van je baby! Smak!
De eerste glimlach van je baby was al een schitterend moment waar je waarschijnlijk nu nog van nageniet. Ondertussen ontwikkelt je kleine zich steeds verder, ook op sociaal-emotioneel gebied. Nog even en je mag zelfs zijn eerste kusje verwachten. Heerlijk toch?
Een stap in de sociaal-emotionele ontwikkeling
Als je baby zo’n 9 maanden oud is, begint hij een ‘eigen bewustzijn’ te ontwikkelen. Daarmee komt ook het besef dat jij en hij niet één zijn, wat betekent dat jij van hem weg kan gaan. Help! Dit is nieuw voor je kindje en kan dan ook gepaard gaan met verlatingsangst en eenkennigheid.
Even rustig je behoefte doen is er niet meer bij in deze periode. Als je maar even naar het toilet gaat schreeuwt hij al moord en brand. Gelukkig heeft dit ook een groot voordeel. Zijn opluchting als je weer bij hem terugkomt is groot en dit laat hij merken ook. Kom maar op met al die knuffels en kusjes!
Aaitje voor mama/papa
Alle liefde en aandacht die je in je baby stopt, werpt z’n vruchten af. Dat wist je natuurlijk al, maar nu begin je ook echt wat terug te krijgen. Al vanaf een maand of 6 begint je kleine met aaien. Met grote nieuwsgierige ogen kijkt hij je aan terwijl zijn handen je gezicht betasten.
Schrik niet als hij je daarbij ineens ‘slaat’. Dit bedoelt hij niet zo, hij wil gewoon graag jou voelen en in zijn enthousiasme gaat dit er soms wat wild aan toe. Ook is het voor je baby nog wat lastig om afstanden in te schatten. Voor je het weet zit zijn vinger vol in je oog in plaats van dat hij zachtjes over je wang strijkt. Oppassen dus!
Zijn deze liefkozingen van je kindje rond de leeftijd van 6 maanden nog vooral onderzoekend van aard, wanneer hij zijn eerste verjaardag nadert wordt het uiten van zijn liefde bewuster en doelgerichter.
Die eerste kus!
Als tiener was het al een big deal, die allereerste echte kus. Nu wordt je geduld opnieuw op de proef gesteld. Voor je dé kus in ontvangst mag nemen, oefent je kleine met wat ‘uitprobeerkusjes’.
Het begint namelijk als imitatiegedrag wanneer hij jou en je partner ziet kussen of wanneer jullie je kindje kussen. Vaak begint het als ‘hoofdkusjes’ of ‘wangkusjes’: je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Wauw! Die na-aap kusjes waren al aandoenlijk, maar als je baby je voor het eerst om de hals vliegt en je een flinke kus geeft, staat je hele wereld op zijn kop! Had je ooit gedacht nog eens zo in de wolken te zijn van een simpel kusje op je wang? Dit moment vergeet je nooit meer. En dat deze kusjes aan de natte kant en met wijd open mond zijn, neem je – in tegenstelling tot bij die pukkelige tiener van vroeger – graag voor lief.
Auteur Lauri Hanewinckel