Thuisdaten voor jonge ouders: zo houd je aandacht voor elkaar
Je bent dol op je kindje, maar hij neemt stiekem veel van je tijd en aandacht in beslag. Je zou bijna vergeten dat je nog een partner hebt die af en toe wat aandacht verdient. Hoe zorg je dat je ook aandacht voor elkaar houdt? En hoe werkt thuisdaten?
Van partners naar ouders
Met de komst van je kindje verandert er veel in jullie leven. Van partners zijn jullie nu ook ouders, en dat slokt tijd, aandacht en energie. Het komt er allemaal ‘gewoon maar bij’, en jullie dagen waren al niet leeg. Het is niet gemakkelijk om naast ouderschap, werk, studie, sport, huishouden en hobby’s ook nog eens je relatie de aandacht te geven die het verdient.
In werkelijkheid gaat je liefdesleven niet als in een Disneyfilm en is er niet vanzelfsprekend een happy ending. Soms moet je er hard voor werken. Als koppel heb je veel met elkaar te delen en te beslissen: kleine zaken, maar ook grote, belangrijke zaken. Je deelt een huishouden, maakt met elkaar keuzes over de financiën en het belangrijkste: je bent ouders van die kleine wondertjes.
Aandacht voor elkaar
Met al die verantwoordelijkheden is aandacht voor elkaar soms ver te zoeken. Soms ben je allang blij als je na een lange dag in de zetel neerploft met Netflix of even een uurtje alleen naar de fitness kan.
Maar: aandacht voor elkaar houdt je relatie gaande. Het is dus belangrijk om hierin tijd te investeren. Waar het vroeger misschien vanzelf ging of gemakkelijk tussendoor kon, moet je er nu meer moeite voor doen. Moet je dan die aandacht gaan plannen, in de agenda zetten? Ja, eigenlijk wel.
Afspraken plannen
Waarom zou je die aandacht voor elkaar niet plannen? Dat doe je immers ook met je vrienden en vriendinnen. Neem jullie relatie, jezelf en elkaar serieus en blijf moeite doen voor elkaar. Dat hoeft niet groots en meeslepend, het kan ook klein en intiem.
Thuisdaten
Quality time met elkaar hoeft niet altijd buiten de deur plaats te vinden. Misschien vind je het nog moeilijk om een ‘vreemde’ babysit op je kindje te laten passen of wonen de opa’s en oma’s niet om de hoek. Thuisdaten is dan een prima manier om samen een leuke avond te hebben.
Want wat is er heerlijker dan weer een keer ongestoord met elkaar te praten, een romantische film te kijken of een spelletje te doen? Terwijl je kindje rustig slaapt, doen jullie iets leuks samen, of genieten gewoon van elkaars gezelschap.
Tips voor thuisdaten
Hoe maak je van een thuisdate een geslaagd avondje, waarin jullie weer nader tot elkaar komen? Deze tips kunnen je misschien helpen:
- Creëer exclusieve aandacht. Leg de telefoon en iPad weg, zet thee of open een fles wijn en ga gewoon met elkaar zitten. Zorg dat er geen ruis is van tv of social media.
- Wees nieuwsgierig naar elkaar. Vertel elkaar niet alleen over je dag of week, maar ga een stapje verder. Bespreek eens hoe je je voelt, waar je blij mee bent en waar je je zorgen over maakt.
- Bespreek ervaringen met het ouderschap. Vraag aan je partner waar hij of zij zich het meest op verheugt in het kader van het (aankomend) ouderschap, en wat nu de hoogste berg lijkt. Gewone, simpele vragen over de gewone dagelijkse dingen die in deze fase van jullie leven belangrijk zijn.
- Vraag door. Soms kost het wat tijd de juiste vragen te vinden, geef dan niet direct op. Met doorvragen nodig je de ander uit stil te staan bij wat hij of zij bedoelt en beleeft. En dat is opgaan in elkaar, aandacht hebben voor elkaar.
- Verras elkaar. Verzin om de beurt de inhoud van jullie thuisdate en denk hierbij eens out-of-the-box. Is je partner fan van gamen? Verzamel alle game-consoles van het huis, gooi wat kussens en dekens op de grond en verras je partner met een gezellige gamenight.
- Stel niet te hoge verwachtingen. Als je een romantische voorstelling maakt van een diner bij kaarslicht met diepgaande gesprekken, gevolgd door een spetterende vrijpartij, is de kans aanwezig dat het tegenvalt. Je kleine kan gaan huilen of jullie zijn te moe voor plezier tussen de lakens. Stel je gewoon in op een gezellige avond met tijd voor elkaar en dan komt het vanzelf goed.
- Maak samen een bucket list. Schrijf allebei de dingen die je graag zou willen doen op briefjes, gooi ze in een blik en grabbelen maar. Wie weet zitten er activiteiten tussen die jullie op jullie volgende thuisdate kunnen ondernemen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app