Co-sleeper: je baby dichtbij in zijn eigen bed
Over het samen in één bed slapen met je baby bestaat een hoop discussie. Het heeft een aantal voordelen, maar ook grote nadelen. Wil je je baby toch graag dichtbij je hebben 's nachts? Misschien is een co-sleeper dan iets voor jou.
Wat is een co-sleeper?
Een co-sleeper is een ledikant of wiegje dat je tegen je eigen bed aanschuift en eraan vastmaakt. Eén zijkant van het aanschuifbedje kan omlaag, zodat je makkelijk bij je baby kan als hij ’s nachts gevoed moet worden. Zo is je baby dichtbij, maar ligt hij wel veilig op een eigen slaapoppervlak.
Waarom een co-sleeper?
Het wordt aangeraden om je baby minimaal de eerste 6 maanden tot liefst 12 maanden bij je op de slaapkamer te laten slapen. Zo kan je je kindje goed in de gaten houden, hoor je hem snel als er wat is en kan je hem direct voeden als hij honger heeft. Leg je baby in een eigen ledikantje. Samen slapen in één bed kan, maar lees je goed in over hoe je dit veilig doet; er liggen normaal gesproken grote kussens, dekbedden en twee grote kachels (jij en je partner) in bed.
Hoewel deskundigen verdeeld zijn over de co-sleeper, is hij vaak veiliger dan het ouderlijk bed, omdat je baby een eigen slaapoppervlak heeft. Bovendien ligt je kleine dan ook dichtbij en kan je hem snel troosten, voeden of gewoon even aanraken, doordat je één zijkant makkelijk kan laten zakken. Je hoeft je bed er dus niet voor uit.
Tips voor de co-sleeper
De co-sleeper is een relatief nieuw product, waardoor er nog geen specifieke veiligheidseisen voor bestaan. Het aanschuifbedje moet in ieder geval voldoen aan de veiligheidseisen van een normaal ledikant. Verder kan je op de volgende punten letten:
- Verstelbaar. Het bedje moet verstelbaar zijn, zodat er geen hoogteverschil is tussen jouw matras en dat van je baby.
- Bevestigen. Een co-sleeper moet goed bevestigd kunnen worden aan je eigen bed, zodat hij niet kan verschuiven. Ook voorkom je zo dat er een spleet ontstaat waar je baby in kan vallen. Als je een co-sleeper gaat kopen, controleer dan goed of het bevestigingsmechanisme geschikt is voor jouw bed. Check daarnaast regelmatig of de co-sleeper nog stevig aan jouw bed vastzit.
- Opklapbare zijde. Alle zijden moeten volledig omhoog kunnen. Als je zelf gaat slapen of als je baby alleen in de kamer is, mag de variabele zijde namelijk niet open staan. Zo voorkom je dat je baby in het grote bed rolt of dat je dekbed in zijn co-sleeper terechtkomt. Klap de variabele zijde dus alleen omlaag als je borstvoeding wilt geven, je kindje wilt troosten of even wilt knuffelen. Staat de co-sleeper los? Houd alle zijdes dan altijd omhoog.
- Geen hoofdbeschermers. Bevestig géén hoofdbeschermers aan de zijkanten van het bedje. Ze kunnen voor verstikkingsgevaar zorgen als je kleine er met zijn gezichtje tegenaan ligt.
- Maximumleeftijd. Vaak zijn co-sleepers iets lager dan normale bedjes. Houd dus altijd de door de fabrikant aanbevolen maximumleeftijd aan. Neem ook een hoger bedje als je kindje rechtop of op zijn knietjes kan zitten.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Verschillende soorten
Omdat er nog geen specifieke veiligheidseisen bestaan voor het aanschuifbedje, zijn er veilige en minder veilige soorten op de markt. Kies altijd een co-sleeper waarvan de opklapbare zijde volledig omhoog kan. Daarnaast moet deze zijde natuurlijk ook eenvoudig omlaag kunnen, zodat je ’s nachts makkelijk bij je baby kan. Co-sleepers waarvan één zijde helemaal of half open is, zijn geen goede keuze. Je baby kan dan in je bed rollen of met zijn hoofdje op de half-opstaande rand terechtkomen. Dit kan voor verstikkingsgevaar zorgen.