7 dingen die je over je zwangere vrouw wil weten
Als je vrouw zwanger is, zijn er veel veranderingen op komst. Als partner wil je je graag goed hierop voorbereiden. Deze 7 dingen zijn alvast handig om te weten over je zwangere vrouw.
1. Ze wordt weer de oude
Hormonen zijn als familie: je hebt er maar mee te dealen. En je zwangere vrouw ook. Sommige vrouwen hebben enorm veel last van hun hormonen, andere minder. Veel zwangere vrouwen hebben last van (ochtend)misselijkheid, moeheid, stemmingswisselingen en vreetbuien. Dat is voor haar vervelend, maar dat kan het voor jou ook zijn. Weet dat ze weer de oude wordt, ook al kan dat duren tot een jaar na de bevalling. Steun je vrouw erin en ga er niet met een gestrekt been in als zij een keer wat feller is. De hormonen zijn de schuldige, niet zij.
2. Haar naam telt ook
De wet bepaalt welke achternaam je kind draagt. Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan is het vaak nog gebruikelijk dat je kind jouw naam krijgt, al hoeft dit niet. Ben je niet getrouwd en geen geregistreerd partner van elkaar? Dan krijgt het kind de naam van je geliefde. Tenzij jullie natuurlijk anders bepalen.
Het komt steeds vaker voor dat het kind de naam van de moeder krijgt. Ga er dus niet blind vanuit dat je kind jouw achternaam zal dragen. Bespreek dit met elkaar. Bedenk dat het voor je vrouw nogal wat is om afstand te doen van haar achternaam. Zeker als die beslissing moet worden genomen terwijl de hormonen door haar lijf gieren.
Vader op komst
Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.
3. Hoe zijn weeën voor haar?
Als je geliefde weeën krijgt, is het fijn als jij ook weet wat er in haar lichaam gebeurt. Niet alleen om haar te ondersteunen, maar ook om te weten wanneer je de vroedvrouw of gynaecoloog belt. Weeën zijn er in vier fases en nemen in kracht toe. De eerste weeën zijn vaak heftige steken die onregelmatig plaatsvinden. Op den duur worden het krachtige samentrekkingen die om de 2-3 minuten plaatsvinden en zeker 1,5 minuut aanhouden. En ja, dat merken zowel jij als zij echt wel.
4. Je zwangere vrouw en nesteldrang
Ook hier komen de hormonen weer om de hoek kijken. Instinctief wil je vrouw dat het nest helemaal op en top af is, zodat de baby straks in een veilige en warme omgeving geboren kan worden. Dus moeten er tientallen klusjes worden gedaan die jullie jaren hebben laten liggen, omdat ze geen urgentie hadden. Nu moet je ineens plintjes vastzetten, vuilnisbakken uitspuiten, de vaatwasser reinigen, de wasmachine ontkalken, inkopen doen, beddengoed strijken (dat normaal gewoon gevouwen de kast in gaat), vaasjes lijmen en lijsten ophangen. Nesteldrang dus. Accepteer dat en draag je steentje bij aan alles wat er te regelen valt.
5. De roze wolk is niet voor iedereen
De hele zwangerschap werk je samen toe naar het moment dat je kind wordt geboren. Je kan dan een intense en onzekere periode afsluiten en inruilen voor een nieuw intense, mooie, maar wederom onzekere periode. Je hebt namelijk ineens een kind. Volgens sociale media, bladen, films en series bevind je je op een roze wolk. In het werkelijke leven kan dat heel anders zijn.
De bevalling kan anders verlopen dan gehoopt, het herstel kan zwaar zijn, de nachten kort en je baby moeilijk te peilen. Voor veel jonge ouders zijn de eerste maanden een kwestie van overleven en hangt er vooral een donkere wolk boven hun hoofd. Wees niet bang dat te erkennen, houd elkaar in de gaten en zorg voor elkaar. Je hoeft niet met een roze wolk te beginnen om daarna een fantastische tijd te hebben.
6. Zwangerschapsdementie
Was je vrouw een georganiseerd type dat nooit wat kwijt was? Dat kan zomaar veranderen nu ze zwanger is. Zwangerschapsdementie komt bij veel zwangere vrouwen voor. Van het kwijtraken van sleutels tot afspraken vergeten. Van hele gesprekken missen tot boodschappen op het lijstje missen. Dit hoort er bij en is ook niet zomaar voorbij als je kind geboren is. Niet boos worden dus, ook al is het soms lastig. Ze kan er niets aan doen!
7. Je seksleven staat op zijn kop
Jullie seksleven is tijdens de zwangerschap doorgaans niet hetzelfde als daarvoor. Gemiddeld genomen heeft een zwangere vrouw in het eerste trimester minder zin in seks. Door de veranderde hormoonhuishouding heeft je partner vaak last van zwangerschapskwalen en is ze moe. Daar komt in het tweede trimester verandering in als de hormonen weer wat meer in balans zijn.
Ze krijgt meer rondingen waar mannen instinctief gek op zijn en de seksuele delen van haar lichaam zijn beter doorbloed en makkelijker te prikkelen. Het laatste trimester kan haar buik in de weg gaan zitten en wordt seks wat meer een uitdading. Er zijn trouwens mannen die het eng vinden seks te hebben uit angst de baby wat aan te doen. Geen zorgen, seks kan geen kwaad!