Gezinsauto: wat is de beste keuze als je kinderen hebt?
De komst van een kleine betekent vaak ook de komst van een (ruimere) auto. Je hebt meer personen én spullen te vervoeren. Een gezinsauto is dan een handige optie. Maar hoe kies je de beste gezinsauto? En op welke kenmerken kan je letten?
Wat is een gezinsauto?
Een gezinsauto is een auto met voldoende ruimte voor volwassenen en kinderen. Deze auto’s hebben een grote kofferbak, genoeg ruimte achterin voor een of meerdere autostoeltjes en vijf deuren. De belangrijkste focuspunten voor gezinsauto’s zijn veiligheid en ruimte. De bekendste modellen zijn stationwagens, SUV’s en MPV’s.
Afwegingen bij aanschaf
Voordat je op zoek gaat naar een gezinsauto, is het goed om jezelf af te vragen welke auto het beste bij jullie situatie past. De volgende zaken kunnen van invloed zijn op je keuze:
- Budget. Een belangrijke factor is hoeveel je aan een nieuwe auto wilt besteden. Denk hierbij niet alleen aan de aanschafprijs, maar ook aan de maandelijkse lasten zoals benzine, belasting, verzekering en onderhoudskosten. Hiermee kan je je zoektocht afgrenzen en weet je welke auto binnen je budget past.
- Gezinssituatie. Heb je een of meerdere kinderen? Is er een viervoeter die meerijdt? Welke auto het beste bij jullie past, is afhankelijk van je gezinssamenstelling. Als je één kindje hebt, is een hatchback model misschien al groot genoeg. Bij meerdere kinderen kan je soms beter voor een sedan of groter model gaan.
- Woonsituatie. Woon je middenin de stad en pak je daardoor vaker de fiets dan de auto? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een andere soort auto dan wanneer je buiten de stad woont en regelmatig met je kindje in de auto zit.
- Veiligheid. Als ouder wil je natuurlijk zeker weten dat de auto waarmee je jouw kinderen vervoert veilig is. Kijk hiervoor naar de veiligheidsbeoordeling en uitrusting van de auto. Zo heeft een auto met een ISOFIX-bevestiging voor het autostoeltje misschien sneller jouw voorkeur.
- Betrouwbaarheid. Met een gezin heb je een druk bestaan. De auto die je aanschaft, moet hier tegen bestand zijn. Geen enkele ouder wil met pech langs de weg staan als je je kindje naar de opvang moet brengen. Je keuze zal daarom eerder vallen op een degelijke, goed onderhouden auto. Gelukkig betekent ‘betrouwbaar’ tegenwoordig niet per definitie ‘saai’: er zijn veel gezinsauto’s op de markt die er hip en sportief uitzien!
- Zuinigheid. Omdat je met een baby al veel extra kosten hebt, is het fijn als je auto niet de rest van je budget opslokt. Veel ouders geven daarom de voorkeur aan een auto die zuinig rijdt. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
- Rijcomfort. Als je vaak met je gezin de auto neemt, wil je natuurlijk dat je comfortabel zit. Daarnaast wil je ook dat de auto handig is ingedeeld en je voldoende ruimte hebt.
- Toekomst. Het is aan te raden om niet alleen over je huidige situatie na te denken, maar ook over hoe deze er over een paar jaar uitziet. Wil je bijvoorbeeld over een tijdje je gezin uitbreiden? Of wil je straks een hond toevoegen aan je gezin? Schaf dan een auto aan die over een paar jaar nog steeds groot genoeg is.
De beste gezinsauto: verschillende modellen
Er is veel keuze bij de aanschaf van een nieuwe auto. Deze bekende modellen zijn goede opties voor gezinnen:
- Stationwagen. Een model met veel bagageruimte doordat het voertuig aan de achterkant verlengd is.
- SUV. SUV staat voor sport utility vehicle en combineert de eigenschappen van een terreinwagen met het comfort van een stadsauto. De populariteit van de SUV is de afgelopen jaren sterk toegenomen, mede door de hoge instap en grote binnenruimte.
- MPV. MPV staat voor multi-purpose vehicle. Dit model heeft een hoge instap, beschikt meestal over een schuifdeur voor de achterste passagiers en kan tot zeven personen vervoeren.
- Crossover. Een crossover is een nieuwe term om auto’s aan te duiden die qua model tussen een SUV en stationwagen of hatchback in zitten. Je kan deze auto’s zien als een verhoogde stationwagen of een compacte SUV.
- Hatchback. Bij deze carrossievorm is de kofferbak geen afzonderlijke ruimte. Deze loopt door achter de achterbank en de grote achterklep wordt gezien als vijfde deur. De grotere modellen hatchbacks zijn geschikt voor gezinnen.
- Sedan. Een sedan is een autotype met vier deuren en een afzonderlijke kofferbak.
Voor gezinnen zijn dit zijn de voor- en nadelen van elk model:
Nieuw, tweedehands of leasen?
Naast het kopen van een occasion of een gloednieuwe auto is er nog een derde optie: private lease. Hiermee kan je een nieuwe auto of occasion leasen voor een maandelijks bedrag. Het is afhankelijk van je situatie wat de beste optie is. De financiële voordelen verschillen op basis van je schadevrije jaren en hoeveel kilometers je per jaar rijdt.
Andere voor- en nadelen vind je in de onderstaande tabel.
TIP: Wil je de voordelen van een nieuwe auto maar past dit niet binnen je budget? Kijk dan rond voor een occasion die ongeveer drie tot vijf jaar oud is. Dan is de aanschafprijs al veel lager, maar geniet je toch van de nieuwste snufjes en een gedeeltelijke garantieperiode. Ook heb je geen last van de flinke waardevermindering die de eerste jaren optreedt.
Tips bij de aanschaf van een gezinsauto
Ben je van plan om een gezinsauto te kopen? Deze tips kunnen je op weg helpen:
- Houd je aan je budget. Als je een mooie auto tegenkomt, is het verleidelijk om je budget bij te stellen. Voorkom dat je maandelijks krap komt te zitten door een realistisch budget vast te stellen en je hieraan te houden.
- Stel prioriteiten. Maak voor je aan je zoektocht begint een wensenlijst van kenmerken en criteria waar de auto aan moet voldoen. Hierbij is het goed om te bedenken dat je waarschijnlijk geen auto vindt die aan alle wensen voldoet. Stel daarom vooraf vast waar je prioriteiten liggen.
- Lees reviews. Heb je een bepaald automerk in gedachten of wil je weten hoe betrouwbaar de autodealer om de hoek is? Zorg ervoor dat je je inleest voordat je een auto koopt. Je vindt online veel informatie over betrouwbare automerken en modellen. Je kan ook rondvragen bij je familie en vriendenkring over hun ervaringen met bepaalde auto’s. Hierdoor weet je precies welke vragen je moet stellen en waar je op moet letten voordat je een proefrit maakt.
- Maak samen een proefrit. Als je een gezinsauto samen met je partner koopt, is het aan te raden om tijdens een proefrit allebei een keer achter het stuur te zitten. Zo kom je erachter of jullie allebei tevreden zijn met het rijgevoel en het comfort van de auto.
- Neem het autostoeltje en de kinderwagen mee. Wil je zeker weten of de auto groot genoeg is? Neem dan de tijd om het autostoeltje erin te zetten en de kinderwagen in de kofferbak te plaatsen. Zo kom je erachter of een autostoeltje in de auto past. Dit is vooral aan te raden als jij en je partner veel verschillen in lengte en het autostoeltje achter de bestuurder geplaatst wordt.
- Houd rekening met een levertijd. Bij nieuwe auto’s en leaseauto’s geldt meestal een levertijd van een aantal weken en zelfs bij occasions kan je niet gelijk wegrijden in je nieuwe bolide. Ga daarom op tijd op autojacht voordat je gezinsuitbreiding zich aandient.
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app