Help, mijn baby huilt! Wat nu?
Huilen: iedere baby doet het, maar veel ouders weten niet wat ze met hun huilende baby moeten. Waarom huilt je baby? Hoe weet je wat je baby wil? En hoe kan je jouw baby troosten? Allemaal vragen die je in de eerste 3 maanden flink bezighouden.
Huilen is een van de meest voorkomende problemen waar ouders een babycoach voor inschakelen. Een huilende baby kan ouders tot waanzin drijven. Veel ouders kunnen er niet tegen dat hun baby huilt en willen zó graag dat het stopt.
Huilen als communicatiemiddel
Je baby huilt om met je te communiceren. Het is op deze leeftijd eigenlijk de enige manier om te laten weten dat hij iets nodig heeft of aandacht en liefde van je wil.
Naast huilen kan je baby door lichaamssignalen laten merken dat hij iets nodig heeft.
“Door te huilen kan je baby prikkels verwerken.”
Babycoach Wendy van den Ende
Zo zal je baby op zijn handje sabbelen en smakkende geluidjes maken wanneer hij honger heeft of aan zijn oortje zitten en in zijn oogjes wrijven als hij moe is. Dit zijn signalen die je ziet als je jouw baby bekijkt en observeert, maar deze zijn niet zichtbaar of hoorbaar als je niet in de buurt van je baby bent.
Huilen is dus een krachtig communicatiemiddel, omdat je het altijd hoort, ook als je niet bij je baby in dezelfde kamer bent.
Oorzaken huilen
Waarom je baby huilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je baby huilen omdat hij honger heeft, moe is, pijn heeft of behoefte heeft aan liefde en aandacht. Ook kan het zijn dat je baby huilt om iets te verwerken.
Soorten huilen
Hoe weet je nou wat in welke situatie het beste kunt doen? Als je de verschillende soorten huilen herkent, kun je inschatten hoe je om kunt gaan met het huilen van je baby.
De twee soorten huilen zijn:
Behoefte-huilen
Bij behoefte-huilen wil je baby je laten weten dat hij iets van je nodig heeft. Bijvoorbeeld dat hij honger heeft en gevoed wil worden, dat hij moe is en wil slapen of dat hij behoefte heeft om even bij je te zijn en lekker tegen je aan te liggen.
Trauma-huilen
Trauma-huilen klinkt heel dramatisch, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan zijn dat je baby een drukke dag heeft gehad en overprikkeld is. Door te huilen, kan je baby deze prikkels en zijn emoties verwerken.
Huilen als verwerking
Het kan ook zijn dat je baby de geboorte als heel heftig ervaren heeft en hierdoor heel moe is. Er wordt meestal gekeken hoe de moeder de bevalling heeft ervaren, maar niet hoe deze voor de baby was. Toch is het voor een baby ook een heftige gebeurtenis. Het kan zijn dat je baby deze ervaring moet verwerken en dit doet door te huilen.
Daarnaast voelt een baby de gevoelens van zijn moeder heel sterk. Als jij verdrietig bent of stress ervaart, voelt je baby dit ook. Een baby kan zijn eigen gevoelens en die van zijn moeder nog niet goed scheiden. Het kan dus dat je baby huilt om jouw emoties. Voel je hier niet schuldig over en houd je emoties niet in: je baby voelt ze toch wel!
Het is beter om je emoties te uiten en met je baby te praten. Heb je een heftige bevalling gehad en heb je het daar moeilijk mee? Praat er dan over met je baby. Vertel hoe jij het ervaren hebt en laat merken dat je snapt dat het voor je baby ook heftig was. Zo zorg je voor een goede hechting tussen jou en je baby en zal je baby zijn emoties bij jou durven uiten.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
De huil van je baby herkennen
Hoe herken je nou of je baby huilt uit een behoefte, of dat je baby huilt om iets te verwerken? Kijk eerst of je baby een behoefte heeft die vervuld moet worden. Heeft je baby honger? Is hij moe? Heeft hij een schone luier nodig? Als je baby voorzien is in deze behoeften, dan kan het zijn dat je baby zijn emoties uit.
Als je baby huilt om zijn emoties te verwerken, laat je baby dan op een vertrouwde en veilige manier huilen. Neem je baby lekker bij je en laat je baby zijn emoties verwerken. Ook al heb je het gevoel dat je het huilen moet stoppen, dan is het beter om dit niet te doen. Laat je baby lekker uithuilen.
Als je niet weet waarom je baby huilt, is dat niet erg. Je bent hierdoor geen slechte moeder. Er hangt een taboe om het huilen van baby’s. Veel ouders durven niet toe te geven dat hun baby veel huilt, omdat ze bang zijn dat anderen ze een slechte ouder vinden. Dit is alles behalve waar.
Als je baby veel huilt en je weet niet waarom, praat er dan over. Zoek iemand die met je mee kan denken. Je hoeft het niet mooier te maken. Iedere ouder weet waarschijnlijk wel hoe het is om te zoeken naar de reden van huilen, maar er wordt vaak niet over gesproken.
Volg je moedergevoel
Toch is het niet gemakkelijk om te bepalen wat er echt aan de hand is met je baby wanneer hij huilt. Daarom is het belangrijk om altijd je moedergevoel te volgen. Vaak heeft je gevoel gelijk.
Heb je het gevoel dat er iets mis is met je baby en dat hij huilt omdat hij ergens pijn heeft? Doe hier dan iets mee. Maak een afspraak met je (huis)arts en maak duidelijk dat je gevoel zegt dat er iets is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby last heeft van zijn oortjes. Zodra je baby dan in bed ligt, geeft dit druk op zijn oortjes en zal hij huilen.
Je baby troosten
Wat je het beste kunt doen als je baby huilt, is nagaan wat je baby je wil vertellen.
Er zijn verschillende manieren om je baby te troosten. Een baby heeft na de geboorte heel veel behoefte aan lichamelijk contact met zijn ouders, vooral met zijn moeder. Het biedt warmte, veiligheid en zeker ook troost voor je baby. Laat je dus niet bang maken door verhalen dat je je baby niet mag verwennen met aandacht en liefde. Liefde is goed voor de ontwikkeling van je baby en het zorgt voor een goede hechting tussen jou en je baby. Laat je baby fijn op je liggen en knuffel je baby.
Om je baby de liefde en troost te bieden die hij nodig heeft, kun je als hulpmiddel een draagdoek gebruiken. Dit is fijn voor je baby. Je zult merken dat je baby dan minder huilt. Als je baby huilt vanwege lichamelijke klachten, zoals reflux, oorpijn of krampjes, dan zal hij in de draagdoek troost vinden en rustiger worden.
Hulp vragen als je baby huilt
Een baby huilt meestal niet zomaar, er zit altijd wel een reden achter. Als medische oorzaken uitgesloten zijn, dan is het van belang dat er gekeken wordt naar het emotionele welzijn van je baby. Om dit zelf te doen is lastig. Het is makkelijker als een buitenstaander met je meekijkt. Kijk samen naar wat er allemaal gebeurd is in het leventje van je baby. Je kunt erover praten met vriendinnen, je moeder of iemand anders waar jij je prettig bij voelt.
Als je professionele hulp wilt, kun je een babycoach inschakelen. Deze kijkt samen met jou naar het emotionele welzijn van je baby en leert je hoe je gebruik kunt maken van verschillende hulpmiddelen. Wat veel mensen niet weten, is dat een baby een bewustzijn heeft. Dit begint al bij de moeder in de buik. Alles wat hij meemaakt, slaat hij op.
Ook kun je naar je huisarts gaan om de situatie te bespreken. Deze kan je verder helpen welke vorm van hulp voor jullie gezin het meest geschikt is.