Troosten van baby

Als je baby huilt, wil je je baby het liefst zo goed en zo snel mogelijk troosten. Hoe je dit doet is niet altijd even makkelijk te ontdekken. Het zou fijn zijn als je een manier hebt die altijd werkt. Wat werkt nou echt?

Het troosten van je baby

Je kind troosten doe je op de momenten dat je baby verdrietig is en huilt. Als je baby iets niet fijn vindt, zal hij dit duidelijk maken door te huilen. Dit is voor je baby de enige manier om te communiceren. Je baby moet in de eerste maanden best vaak getroost worden. Maar ook als je baby ouder wordt, heeft hij jou nog vaak nodig voor troost en steun. Bijvoorbeeld omdat je kindje last heeft van doorkomende tandjes of verlatingsangst.

Waarom troosten?

Als je baby huilt, is het goed om daarop te reageren en troost te geven. Zo laat je weten dat jij er bent voor je kindje. Hierdoor voelt je baby zich veilig. Als je baby zich veilig voelt, krijgt je baby daar zelfvertrouwen van. Vanuit een veilige basis durft je kindje de wereld te ontdekken.

Af en toe niet meteen reageren op gehuil veroorzaakt niet meteen ernstige schade bij je baby. Zolang je kindje over het algemeen weet dat jij er bent als het nodig is, voelt hij zich veilig. Maak je dus geen zorgen als je in sommige situatie niet gelijk kan reageren.

Manieren van troosten

Er zijn veel verschillende manieren waarop je je baby kan troosten. Wat wel werkt en wat niet verschilt per baby. Je kan verschillende dingen proberen om erachter te komen waar je baby rustig van wordt.

  • Je baby wiegen. Als ouder doe je dit vaak al vanzelf als je je onrustige baby oppakt. Het rustig heen en weer wiegen heeft vaak een kalmerende invloed op baby’s. Soms kan het helpen om je baby op de buik op je onderarm te leggen. Dit werkt bijvoorbeeld goed als je baby huilt door darmkrampjes.
  • Je baby voeden. Honger is niet altijd de oorzaak van huilen. Toch kan het soms wel helpen om je baby te troosten. Sommige baby’s hebben namelijk veel zuigbehoefte. Het zuigen kalmeert je baby. Dit kan ook met een tutje als je baby net een voeding heeft gehad.
  • Zingen of zachte geluiden maken. Heeft jou baby een liedje dat ontspannend werkt? Zing dit dan voor je kindje. Neuriën en sussende geluiden maken helpt vaan ook. Deze geluiden lijken op de geluiden in de buik. Ook voelt jouw stem veilig voor je baby.
  • Knuffelen met je baby. Als je je baby knuffelt, voelt hij jouw hartslag en ruikt je baby jouw geur. Is je baby helemaal overstuur? Probeer dan eens huid-op-huid contact. Ontbloot je bovenlijf en leg je baby naakt tegen je aan. De warmte van je lichaam en het dicht bij jou zijn kunnen je baby snel troosten.
  • De happiest baby-methode proberen. Deze methode bestaat uit vijf stappen. Je baby in bakeren, in de zij- of buikligging in jouw armen nemen, ‘shhhh’ fluisteren in het oor, je baby wiegen en tot slot je baby laten zuigen op een speen of je vinger.
  • Je baby verwennen met een bad. Een warm badje kan ervoor zorgen dat je baby kalmeert. Het dobberen in warme water voelt bekend voor je kindje. Het lijkt op het huisje dat je kindje had in jouw buik.
  • Een babymassage geven. Babymassage kan een goede manier zijn om je baby te troosten. Je kan een cursus babymassage volgen, maar je kan ook zelf aan de slag gaan met kleine aanrakingen. Gebruik een fijne olie voor de huid van je baby.

Wat werkt nu echt?

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan door Japanse en Italiaanse onderzoekers naar het troosten van baby’s. Het onderzoek laat zien wat al lang gedacht en gedaan wordt. Het bewijst namelijk dat je huilende baby’s snel in slaap krijgt door ze te wiegen.

Wetenschappelijk onderzoek naar troosten

Dit onderzoek laat zien dat je huilende baby’s snel rustig én in slaap krijgt door beweging. 21 baby’s tussen de leeftijd van 2 weken en 8 maanden werden onderzocht. Alle 21 baby’s stopten met huilen bij het oppakken door hun moeder. Door rond te lopen, werden ze snel rustig en zakte de hartslag binnen dertig seconden. De hartslag van de baby’s zakte nog verder omlaag als de ouders daarna vijf tot acht minuten in een stoel zaten met hun baby. Je huilende baby wiegen en daarna even samen zitten, troost je baby dus goed. En het zorgt ervoor dat je baby in slaap valt.

Tips bij het troosten van je baby

Je baby troosten doe je met alle liefde van de wereld. Maar als je baby lang huilt, kan het je soms te veel worden. Deze tips kunnen je helpen wanneer het troosten even niet goed lukt.

  • Gebruik white noise. White noise is een monotoon, zoemend of ruisend geluid. Het is voor je baby een veilig en bekend geluid. Het lijkt namelijk op de geluiden die je baby in de de baarmoeder hoorde, zoals het kloppen van je hart of het suizen van je bloed.
  • Vraag om hulp. Zit je er zelf doorheen en kan je even niet meer goed troosten? Dan is het goed om iemand om hulp te vragen. Vraag je partner of vrienden en familie om het even over te nemen. Zo kan jij opladen. Het is erg belangrijk om niet over je eigen grenzen te gaan.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Ga op zoek naar een rustige omgeving als je je baby troost. Teveel prikkels kunnen ervoor zorgen dat je baby nog meer overstuur raakt. Zoek daarom een fijne plek waar jullie even tot rust kunnen komen.
  • Blijf zelf rustig. Je baby neemt jouw emoties over. Merk je dat je zelf onrustig of gestrest bent? Dan zal je kindje dat aanvoelen en hier ook onrustig van worden. Probeer daarom zelf rustig te blijven. Bedenk dat dit tijdelijk is en je baby Uiteindelijk stopt met huilen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app