Fruithapje baby: wanneer begin je en hoe maak je ze?
Door fruithapjes maakt je baby kennis met de smaak en structuur van vast voedsel. Ook krijgt hij er de nodige vitamines mee binnen. Wanneer kan je beginnen met het aanbieden van fruithapjes? En waar moet je op letten als je een fruithapje voor je baby maakt?
Wat is het nut van fruithapjes?
Een fruithapje is een goede manier om je baby kennis te laten maken met vast voedsel. De eerste maanden van zijn leven staat er alleen borstvoeding of flesvoeding op zijn menu. Wanneer je baby ongeveer 4 maanden oud is, kan je hem zijn eerste vaste hapjes geven. Dankzij deze oefenhapjes maakt hij kennis met nieuwe smaken en structuren. Zo help je jouw kleine fijnproever bij het uitbreiden van zijn menu.
Het is het beste om je kindje in het begin zachte smaken aan te bieden. Dit maakt de overgang van melk naar vast voedsel minder groot. Daarom is fruit geschikt als eerste hapje. Het is ook goed om je baby groente met een zachte smaak aanbieden, zoals pompoen, wortel, bloemkool of doperwtjes. Wissel fruithapjes en groentehapjes met elkaar af, zodat je kindje aan veel verschillende smaken went.
Wanneer mag je baby zijn eerste fruithapje?
Je baby is toe aan zijn eerste fruithapje wanneer hij tussen de vier en zes maanden oud is. Het ene kindje is hier sneller aan toe dan het andere. Je kan beter niet voor 4 maanden beginnen met vast voedsel. Het spijsverteringskanaal van je kindje is hier dan nog niet klaar voor. Het moet zich nog wat verder ontwikkelen.
Later dan 6 maanden beginnen met oefenhapjes is ook minder verstandig. Het kan dan moeilijk zijn om je baby te laten wennen aan vast voedsel. Bovendien is de kans dan groter dat je kindje een voedselallergie ontwikkelt.
Aan de volgende signalen kan je merken dat je baby toe is aan zijn eerste fruithapje:
Hoe bereid je een fruithapje?
Is je kindje toe aan zijn eerste fruithapje? Dan kan je deze in kant-en-klare potjes in de winkel kopen, maar het is leuk, goedkoop en makkelijk om ze zelf te maken. Zo weet je precies wat er in het hapje zit. Ook kan je jouw kleine hierdoor makkelijker losse smaken aanbieden. Dit zorgt ervoor dat hij sneller aan verschillende smaken went.
Om zelf een fruithapje te maken, heb je het volgende nodig:
- Een snijplank
- Een mesje om het fruit in stukjes te snijden
- Iets om mee te prakken, bijvoorbeeld een vork of stamper
- Eventueel een staafmixer of blender
- Eventueel potjes of bakjes om het fruithapje in te vriezen
Zo maak je een fruithapje voor je baby:
- Kies welk fruit je wil gebruiken. Vrijwel alle soorten fruit zijn geschikt voor je kindje. Wel is het slim om te beginnen met zoet fruit, zoals banaan, peer of mango. Dit maakt de overgang van zoete melk naar vast voedsel minder groot.
- Was en schil het fruit. Zorg ervoor dat je het fruit goed schoon maakt. Verwijder vervolgens de schil, kroontjes en/of de pit. Let hierbij op een goede hygiëne: gebruik schoon keukengerei en was je handen voordat je het hapje klaarmaakt.
- Snijd het fruit in stukjes en maak het fijn. Hard fruit zoals appel kan je het beste eerst koken of stomen voor je het fijn prakt. Je kan het fruit fijn prakken met een vork, maar pureren of raspen is ook mogelijk.
- Zorg ervoor dat het hapje de juiste structuur heeft. Je kindje van 4 maanden is nog niet gewend aan vast voedsel. Geef hem dus een dun fruithapje zonder stukjes. Vanaf 5 maanden kan je het hapje wat minder vloeibaar maken en vanaf 6 maanden is je kindje klaar voor grovere hapjes met kleine stukjes fruit.
Het bewaren, invriezen en ontdooien van een fruithapje
Je baby eet nog geen hele bananen of appels. Je kan daarom uit een stuk fruit meerder hapjes maken. Wanneer je een grotere hoeveelheid fruithapjes maakt, bespaar je tijd en heb je altijd een hapje voor je kleine in huis. Een afgedekt hapje kan je in de koelkast een dag bewaren. In de vriezer blijven hapjes maximaal drie maanden goed.
Het ontdooien van een fruithapje kan in de microgolf, in de koelkast of in de flessenwarmer. Een hapje van een paar lepels fruit doe je ongeveer twintig seconden in de microgolf. Roer het halverwege door en controleer of het niet te warm is voor je het aan je kindje geeft. Wanneer een hapje ontdooid is, kan je het niet opnieuw invriezen of in de koelkast bewaren. Gooi eventuele restjes na ontdooien daarom weg.
TIP: Gebruik een ijsblokjesvorm om fruithapjes in te vriezen. Je hebt dan meteen mooie porties voor je kleine. Stop de ijsblokjesvorm voor het invriezen in een diepvrieszak en schrijf hier de datum op.
Voorbeelden van geslaagde fruithapjes
Bij het maken van een fruithapje kan je eindeloos variëren. Wel is het goed om met één soort fruit te beginnen en deze een aantal dagen achter elkaar te geven. Zo heeft je baby de tijd om aan de nieuwe smaak te wennen. Wist je dat je baby wel 10 tot 15 keer iets moet proeven voor hij went aan de smaak?
Wanneer je kindje gewend is aan de losse smaken van fruit, kan je deze met elkaar gaan combineren. De volgende combinaties vallen vast in de smaak bij je kleine:
- Appel, peer en perzik
- Appel en framboos
- Banaan en mango
- Banaan en avocado
- Sinaasappel, kiwi en banaan
- Abrikoos, appel en aardbei
- Perzik, meloen en aardbei
Tips bij het maken van een fruithapje voor je baby
De volgende tips kunnen je helpen om van het eerste fruithapje van je baby een succes te maken.
- Begin met een paar lepeltjes. Wanneer je kindje voor het eerst vast voedsel eet, is zijn maagje nog niet veel gewend. Ook voor zijn mondmotoriek is dit een heel rare ervaring. Begin daarom met kleine hapjes van een paar theelepels en breid dit langzaam uit. Stop wanneer hij er genoeg van lijkt te hebben.
- Geef het fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in. Het is belangrijk dat je kindje rustig en ontspannen is wanneer je hem kennis laat maken met een nieuwe smaak. Daarom kan het helpen om een fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in te geven. De kans is dan het grootst dat je kindje in de stemming is om iets nieuws te proberen.
- Wissel fruithapjes af met groentehapjes. Ook groentehapjes zijn een goede manier om je kindje te laten wennen aan vast voedsel. Wissel ze vanaf het begin af met fruithapjes. Zo went je kleine ook aan de smaak van groente en voorkom je dat hij een voorkeur ontwikkelt voor zoete smaken.
- Blijf proberen als je kindje iets niet lust. Het kan even duren voordat je baby gewend is aan een nieuwe smaak. Geef daarom niet meteen op als hij iets niet lust, maar bied de smaak nog een paar keer aan.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app