Baby eet groente en fruit en zit helemaal ondergesmeerd

Je wil natuurlijk dat je baby een gezonde, sterke peuter wordt. Het is daarom belangrijk dat je kindje went aan gezond eten, in het bijzonder groente en fruit. Dit gaat niet altijd soepel, aangezien baby’s een voorkeur hebben voor zoet. Met onderstaande tips help je hem een echte groente- en fruit-eter te worden.

Tips om je baby groente en fruit te leren eten

Eet veel groente en fruit tijdens je zwangerschap

Rond de 12e week van je zwangerschap beginnen de smaakpapillen van je baby zich te ontwikkelen. Vanaf dat moment gaat hij voorkeuren voor smaken opbouwen. De voeding van je ongeboren kindje bestaat uit vruchtwater. Aangezien je vruchtwater de smaken opneemt van alles wat jij eet, zijn dit de smaken waar je baby al enigzins aan went.

Als je tijdens je zwangerschap regelmatig en gevarieerd groente en fruit eet, vergroot dit de kans dat je baby deze smaken later sneller accepteert.

Eet groente en fruit als je borstvoeding geeft

Net als je vruchtwater, neemt je moedermelk de smaak op van alles wat je eet. Als je zelf verschillende soorten groenten en fruit eet, is de kans groter dat je baby deze smaken ontwikkelt en later herkent.

Start vaste voeding met milde smaken

Tussen de 4e en de 6e maand begin je met de eerst hapjes vaste voeding van je baby, naast de borst- of flesvoeding. Dit begint met kleine hapjes in de vorm van gemalen of geprakte papjes groente en fruit. In het begin kan je het beste kiezen voor één soort groente per maaltijd, waarbij milde smaken de voorkeur hebben, bijvoorbeeld banaan, perzik, gekookte worteltjes of bloemkool.

Je baby heeft een voorkeur voor zoete smaken. Als je meteen met fruit begint en daarna pas de groenten introduceert, loop je kans dat je baby de groenten afwijst. Daarom is het verstandig om eerst groenten en daarna pas fruit aan je kindje voor te schotelen. Je kan wel kiezen voor zoete, zachte groenten zoals worteltjes, bloemkool of pompoen. Zuur- en bitter smakende groenten kan je beter wat later introduceren.

Geef zelf het goede voorbeeld

Eet alles wat je je kleine ook geeft voor zijn ogen. Laat duidelijk merken hoe lekker je het vindt. Jij bent vertrouwd, dus raakt hij ook vertrouwd met het eten. Hij wil je nadoen! Dit kan meteen een goede therapie zijn voor jezelf. Zijn er dingen die jij echt niet lust maar die wel in een gezond voedingspatroon horen? Eet dan iedere keer een hapje met je baby mee. Misschien verbreed je je eigen smakenspectrum ook nog wel!

Kies voor homemade groente- en fruithapjes

Natuurlijk is het makkelijk om af en toe een potje babyvoeding uit de supermarkt te halen. Daar is niks mis mee. Wel zitten hier vaak (kunstmatige) toevoegingen in, die de smaak voor je baby lekkerder maken. Om je kindje te laten wennen aan pure smaken, kan je experimenteren met het zelf maken van hapjes en prakjes. Dit is een kleine moeite: pureer met een vork of gebruik je blender of staafmixer. Handig: maak grotere hoeveelheden en vries ze in porties in.

Wil je groentepuree wat zoeter maken? Doe er dan een stukje banaan doorheen of maal een dadel mee in de blender. Wil je een fruithapje juist wat hartiger maken? Probeer er dan eens wat biologische quinoa door te roeren. Jij bent de chef, leef je uit!

Zorg voor gezonde snacks binnen handbereik

Groente en fruit zijn ideale tussendoortjes. Zorg dat je altijd iets bij je hebt om gewoon even te proberen.

Baby wil geen vast voedsel eten

Tips als je baby weigert groente of fruit te eten

Herhaal het een paar keer

Je kindje moet wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Sommige baby’s accepteren een nieuwe smaak sneller dan andere baby’s. Als je kleine een vies gezicht trekt of uitspuugt wat jij hem geeft, betekent dit niet meteen dat hij het niet gaat eten. Probeer het de volgende dag weer. Nog niet? Laat er dan een paar dagen overheen gaan en probeer het opnieuw.

Als je baby het na zo’n 10 pogingen nog niet eet, kan je de conclusie trekken dat hij de smaak echt niet lekker vindt. Probeer het dan een paar maanden later nog eens, om te kijken of zijn smaak al verder ontwikkeld is.

Laat je baby zelf eten

Als je baby niet wil eten wat jij in zijn mondje stopt, laat het hem dan zelf doen. De Rapley-methode is hiervoor, vanaf de leeftijd van 6 maanden, heel geschikt. Hiermee spreek je andere kwaliteiten van je kindje aan, waardoor hij minder bezig is met wat hij in zijn mond gestopt krijgt. Zo kan hij zelf zijn eten onderzoeken en oefenen met zijn coördinatie. Kies voor zachte groenten of fruit die je ter grootte van zijn vuistje snijdt. Zo kan hij lekker knabbelen.

Kijk met finger foods wel uit voor ronde, gladde of harde etenswaren. Druiven en cherrytomaatjes kunnen gemakkelijk in zijn keeltje schieten. Snij deze altijd in vieren om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Probeer ook eens een spiegel neer te zetten, waarin je baby zichzelf kan zien eten. Hij is dan minder geïnteresseerd in het voedsel, maar des te meer in het ‘vriendje’ dat hetzelfde eet.

Geef je baby een keuze

Als je je kindje zelf laat eten, kan je hem ook zelf laten kiezen. Leg bijvoorbeeld twee soorten groente voor hem op een bordje. Hij kan zelf kiezen welke hij pakt. Zo beslist hij zelf wat hij in zijn mondje stopt.

Betrek je kindje in het bereidingsproces

Als je kindje iets ouder is, kan je samen het proces van kweken of kopen en koken beleven. Neem hem mee naar de supermarkt en laat hem kiezen uit een selectie groente of fruit. Zet je kindje bij je in de keuken als je een hapje voor hem bereidt.

Als je het leuk vindt, kan je ook een klein moestuintje maken, waarin je een paar soorten groente en/of fruit kweekt. Houd samen de groei bij. Zo bereid je je kindje voor op wat hij straks gaat eten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Valkuilen

Vaak maken ouders zich zorgen als hun baby in de eerste weken dat hij vast voedsel krijgt alles uitspuugt. Ze zijn bang dat hun kleine niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Bedenk je dan dat het best even kan duren voor je kindje aan smaken went. Eet hij geen groente, maar wel fruit? Dan krijgt hij waarschijnlijk een groot deel van de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Je hoeft je daar dus niet direct druk om te maken.

Dring niet op

Probeer geen eten in het mondje van je kindje te duwen waartegen hij zich verzet. Evenals hem de hele dag met voedsel te achtervolgen. Dit is goed bedoeld, in de hoop dat hij ‘erin trapt’ op een onverwacht moment. Echter werkt opdringen averechts bij baby’s met een sterke eigen wil. Je loopt zo het risico dat iedere maaltijd een strijd gaat worden.

Als je baby na veel uitproberen nog steeds weinig in zijn mond stopt en je je zorgen gaat maken, vraag dan je huisarts of Kind en Gezin om advies.

Bon appetit!