Voedingsschema baby 5 maanden: meer smaken en structuren
Wanneer je baby 5 maanden oud is, leert hij langzaam de smaken en structuren van vaste voeding kennen. Is hij gewend aan het eten van groente en fruit? Dan kan je hem ook langzaamaan met brood, pasta, vlees en vis kennis laten maken. Hoe pak je dit aan en hoe kan het voedingsschema van je baby van 5 maanden eruitzien?
Voedingsschema baby 5 maanden
De eerste drie maanden dronk je baby alleen moedermelk of flesvoeding. Dit is nog steeds het hoofdbestandsdeel van zijn menu. Toen hij 4 maanden oud was, ben je misschien begonnen met oefenhapjes. Als hij hier toen nog niet aan toe was, kan je hem deze maand zijn eerste hapjes vaste voeding geven.
Is je baby al gewend aan de smaken en structuren van groente en fruit? Dan kan je hem kennis laten maken met zijn eerste hapjes fijngeprakte of gemalen pasta, rijst, vlees en vis. De vaste voeding neemt nog niet de plek in van borstvoeding of flesvoeding.
Wanneer beginnen met vaste hapjes?
Vraag je je af of je kindje toe is aan zijn eerste hapjes vast voedsel? Je kan dit aan onderstaande signalen merken:
- Je baby kan goed slikken (een teken hiervan is dat hij minder kwijlt)
- Hij maakt smakkende geluidjes
- Hij imiteert je: wanneer jij aan het eten bent, maakt hij ook kauwbewegingen
- Je kindje lijkt na de voedingen nog honger te hebben
- Hij toont interesse in wat jij eet
- Je kleine kan goed rechtop zitten
Het is goed om te onthouden dat iedere baby anders is. De ene baby kijkt je het eten uit de mond wanneer hij 4 maanden oud is. De andere is pas toe aan de eerste vaste hapjes wanneer hij 6 maanden oud is.
Begin echter niet eerder of later met het aanbieden van vaste voeding. Eerder beginnen dan 4 maanden is niet verstandig. Het spijsverteringskanaal van je baby is dan nog niet rijp genoeg om vast voedsel te verwerken. Na 6 maanden beginnen met oefenhapjes kan ervoor zorgen dat je baby moeilijk went aan vaste voeding.
Smaken uitbreiden en combineren
Als je baby toe is aan vaste voeding kan je hem bijna alle gezonde etenswaren geven die ook op je eigen bord liggen. Je kan de voeding pureren, maar vaak is prakken met een vork voldoende.
Is je kleine gewend aan losse smaken? Dan kan je verschillende smaken met elkaar gaan combineren. Zo breid je het menu van je kindje steeds meer uit. Prak bijvoorbeeld een beetje aardappel met pompoen door elkaar, of rijst met broccoli. Ook fruitsmaken kan je met elkaar combineren. Wat dacht je van mango met banaan, of perzik met aardbei?
De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden:
- Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos
- Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten
- Een paar lepeltjes ongezoete pap
Is je kindje gewend aan de smaken en structuren van groente en fruit? Dan kan je hem eventueel het volgende aanbieden:
- Geprakte of gemalen aardappelen, rijst of pasta. Begin met witte rijst, witte pasta en rijstebloem. De darmen van je baby kunnen deze makkelijker verwerken dan volkorenproducten. Zo kan hij rustig wennen aan vezels.
- Vlees of vis Met wat gebakken en fijngemalen vlees of vis leer je je baby kennismaken met nieuwe smaken.
- Stukjes brood zonder korst. Eventueel kan je het in moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken.
Voorbeeld voedingsschema baby 5 maanden
Wanneer je baby van 5 maanden toe is aan vaste hapjes, geef je dit naast de borst-of flesvoeding. In onderstaande tabel lees je hoeveel je baby dagelijks ongeveer nodig heeft.
Borstvoeding | Flesvoeding | Vaste voeding |
---|---|---|
Voed je baby op verzoek. Groeit hij goed, heeft hij ongeveer 6 natte luiers per dag en is hij vrolijk? Dan drinkt hij genoeg. | 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. | Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt). |
Voorbeeld flesvoeding: je baby weegt 6,5 kg. Hij heeft ongeveer 6,5 x 150 ml = 975 ml flesvoeding per dag nodig. Dit verdeel je over 4 à 6 voedingen. Nu je baby 5 maanden oud is, kom je waarschijnlijk op het punt dat deze berekening niet meer opgaat. Deze geldt namelijk tot 900 ml per dag. Het is niet erg als je baby nu iets meer drinkt, maar vanaf 6 maanden kan je een ander schema aanhouden. Je baby gaat dan opvolgmelk drinken en heeft minder melk nodig.
Wat mag je baby niet eten?
De volgende producten kan je je baby van 5 maanden beter niet geven:
- Zuivel. Borst- en flesvoeding zijn precies afgestemd op de behoeftes van je baby, in tegenstelling tot gewone melk. Wacht daarom met het geven hiervan tot je kleine 1 jaar oud is.
- Zoute producten en verzadigde vetten. Producten zoals smeerkaas en smeerworst kan je beter vermijden. Hierin zit veel zout, wat de nieren van je baby nog niet goed kunnen verwerken. Ook bevatten ze veel verzadigde vetten. Leverproducten bevatten veel vitamine A. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn voor je baby.
- Zoete producten en toegevoegde suikers. Het is beter om je baby geen zoetigheid aan te bieden. Je hoeft dus geen koekjes of suiker door het hapje te mengen. Hierdoor kan hij gewend raken aan zoet eten, zonder dat hij went aan de pure smaken van voedsel.
Pindakaas en ei om de kans op een voedselallergie verkleinen
Een voedselallergie kan erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij een sterke pinda- en ei-allergie. Bij een voedselallergie ziet het lichaam een voedingsmiddel als lichaamsvreemd en maakt het afweerstoffen aan tegen dit product. Je kan de kans hierop verkleinen door je baby al vroeg hiermee te laten kennismaken. Geef hem daarvoor minimaal één keer per week pindakaas of ei. Het advies is om hiermee te starten voor je kleine 8 maanden oud is.
Bied je kindje steeds wat meer fijngemaakt gebakken roerei en een halve theelepel 100% pindakaas zonder stukjes noot aan. Gaat dit goed? Dan kan je je baby elke week een flinke eetlepel ei of pindakaas geven, in één keer of verdeeld over meerdere dagen. Het beste is om wekelijks pindakaas en ei aan te bieden aan je kindje. Zo is de kans op het ontwikkelen van een allergie het kleinst.
Geef niet in een keer een hele hap pindakaas. Doordat het plakkerig is, kan je baby dit moelijk wegwerken. Smeer het daarom liever op een stukje brood of meng het door de groentehap.
Eczeem en een voedselallergie
Wanneer je baby eczeem heeft, is de kans op een voedselallergie hoger. De beschadigde eczeemhuid kan in aanraking komen met pindaresten en ei. Gebeurt dit, dan ziet zijn lichaam het voedingsmiddel als lichaamsvreemde stof. Het afweersysteem kan dan afweerstoffen gaan aanmaken.
Om dit te voorkomen, kan je je baby met eczeem het best kennis laten maken met pindakaas en ei voor hij 6 maanden oud is. Hij krijgt dan al vroeg pindakaas of ei binnen via de goede weg, namelijk zijn maagdarmkanaal. Zijn lichaam ziet het als voeding en weet het dat het geen afweerstoffen hoeft aan te maken. Overleg wel even met de arts die het eczeem behandelt voordat je hiermee begint.
Voorbeeldmenu 5 maanden
Iedere baby is anders en het ene kind heeft meer nodig dan het andere. Toch kan het fijn zijn om een beeld te hebben van het voedingsschema van je baby van 5 maanden. Daarom vind je hieronder een voorbeeldmenu. Twijfel je hoeveel je baby nodig heeft? Of wil je graag weten of hij iets al mag? Neem dan contact op met Kind en Gezin.
Eetmoment | Voeding |
---|---|
Ontbijt | Borstvoeding op verzoek of flesvoeding (hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht van je baby, zie bovenstaande tabel). |
Tussendoortje | Borstvoeding of flesvoeding. Daarnaast wat vaste voeding, als je kindje daaraan toe is. Bijvoorbeeld een paar lepels geprakte mango. |
Lunch | Borstvoeding of flesvoeding |
Tussendoortje | Borstvoeding of flesvoeding |
Avondeten | Borstvoeding of flesvoeding. Daarnaast een groentehapje, als je kleine daaraan toe is. Bijvoorbeeld een paar lepels geprakte broccoli. Hier kan je een beetje pindakaas of geroerbakt ei aan toevoegen. |
Voor het slapen gaan | Borstvoeding of flesvoeding |
Let op: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier zelf nog onvoldoende van aan. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.
Tips bij voedingsschema 5 maanden
De nieuwe smaken en structuren kunnen best even wennen zijn voor je baby. De volgende tips kunnen het uitbreiden van zijn menu makkelijker maken.
- Kies een rustig moment. Een hongerige baby is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in nieuwe smaken en structuren. Zorg ervoor dat je baby al gedronken heeft voor je een oefenhapje aanbiedt.
- Geef je baby de mogelijkheid om het eten te leren kennen. Die eerste hapjes kunnen best spannend zijn voor je kindje. Laat hem daarom al zijn zintuigen gebruiken, zodat hij het voedsel goed kan leren kennen. Een slab om, wat eten voor zijn neus en kliederen maar!
- Bied je kleine een aantal dagen na elkaar dezelfde smaak aan. Het kan wel tien tot vijftien keer duren voor je kleine gewend is aan een nieuwe smaak. Bied hem daarom meerdere dagen achter elkaar dezelfde smaak aan. Zo raakt hij er goed aan gewend. Bovendien kan je zo goed in de gaten houden of je baby ergens overgevoelig voor is.
- Voeg eventueel wat olie of boter toe. Is het hapje een beetje droog? Voeg dan wat olie of boter toe, om het wat smeuïger te maken.
- Schrik niet als je baby in het begin eten uitspuugt. Je baby is alleen vloeibare melk gewend. In het begin kan hij daarom regelmatig voeding naar buiten werken. Dit wordt vanzelf minder als hij vaker oefent.
- Geef het goede voorbeeld. Zien eten, doet eten. Maak van de maaltijd een gezellig eetmoment. Wanneer je kleine jou ziet eten, zal hij meer interesse hebben in zijn voedsel. Eet smakelijk!
Handig voor op de koelkast
Sla deze afbeelding op in je telefoon of druk de afbeelding af: handig voor op de koelkast.
Andere voedingsschema’s
Terug naar het voedingsschema voor 4 maanden >>
Verder naar het voedingsschema voor 6 maanden >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app