Vind jouw babynaam
Gino
-
- Minder dan 25x gegeven
-
- Roemvolle strijder, Strijder om de buit
Wat vind jij van Gino?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Gino
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Gino passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Gino
Gino stamt af van Lodewijk, een tweestammige Germaanse naam. De naam betekent ‘roemvolle strijder’, maar zou ook ‘strijder om de buit’ kunnen betekenen.
Eigenlijk is Lodewijk een variant van Clodovich. Dit was de naam van een van de eerste koningen van de Merovingers, Frankische koningen die van de vijfde tot de achtste eeuw over een gebied in een deel van het huidige België, Frankrijk en Duitsland regeerden.
Er zijn diverse koningen en andere heersers geweest die de naam Lodewijk droegen: Frankrijk heeft achttien koningen met die naam gehad.
Aantallen en varianten Gino
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Gino als babynaam is gegeven.
Hoewel Lodewijk al heel lang een populaire naam is en ook nu nog veel gebruikt wordt (er zijn bijna 17.000 mannen met deze naam), wordt Gino nog niet zo heel lang gebruikt. Na 1910 kwam de naam een heel enkele keer voor, maar pas vanaf 1986 wordt hij aanzienlijk vaker gebruikt. Inmiddels zijn er ruim 2.500 mannen en jongens die Gino heten.
Wetenswaardigheden Gino
Lodewijk van Nassau (1538-1574) was een jongere broer van Willem van Oranje. Hij was een van de leiders van het Verbond der Edelen, dat een smeekschrift aanbood aan landvoogdes Margaretha van Parma met het verzoek om een minder streng bewind.
Lodewijk voerde onder andere Willems troepen aan bij de Slag van Heiligerlee, en behaalde zo de eerste overwinning van de Tachtigjarige Oorlog.
Lodewijk Napoleon Bonaparte (1778-1846) was de jongere broer van Napoleon en door hem aangesteld als vorst over het koninkrijk Holland. Hij stond dicht bij het volk en kwam op voor de belangen van Holland. Ook liet hij het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek oprichten.
Napoleon kreeg steeds meer kritiek op het beleid van zijn broer Lodewijk. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat Lodewijk aftrad als koning en Nederland bij Frankrijk ingelijfd werd.