Vind jouw babynaam
Julius
-
- 145 jongens kregen deze naam (#112)
-
- De jeugdige, Aan Jupiter gewijd
Wat vind jij van Julius?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Julius
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Julius passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Julius
Julius is een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.
De naam verspreidde zich al vrij vroeg over Europa, hoewel hij in ons land pas vanaf de zestiende eeuw gebruikt werd.
Aantallen en varianten Julius
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Julius als babynaam is gegeven.
Julius komt zo’n 8.000 keer voor en is de laatste tien à vijftien jaar populair geworden. Er zijn echter veel geliefdere varianten. Zo zijn er ongeveer 20.500 vrouwen en meisjes die Julia heten. Ook die naam wordt vooral de afgelopen tien jaar erg veel gebruikt. In 207 stond deze naam zelfs op de vierde plaats van meest gebruikte meisjesnamen.
Ook de jongensnaam Julian was vooral de afgelopen jaren geliefd. Deze naam komt bijna 9.500 keer voor. Julien wordt ongeveer 1.900 keer gebruikt. Af en toe wordt die naam geschreven als Juliën.
Juliana werd vooral tussen 1910 en 1970 gebruikt. 9.500 vrouwen dragen deze naam. De naam wordt ook wel verkort tot Julie. Die naam komt ongeveer 4.000 keer voor.
Een andere variant is Juliette of Juliëtte. De eerste vorm komt 4.500 keer voor, de tweede 2.500 keer. Jules wordt eveneens zo’n 4.500 keer gebruikt.
Een wat oudere variant is Julianus. Tegenwoordig zijn er nog 1.100 mannen die zo heten. De verkorte vorm Juul wordt door zo’n 850 vrouwen en 700 mannen gedragen. Andere varianten zijn Julio, Julienne, Juliet en Juliët.
Wetenswaardigheden Julius
Jules Verne (1828-1905) was een van de eerste auteurs die science fiction schreven. In zijn boeken schreef hij over lange reizen per luchtballon, tochten naar de maan en expedities onder het poolijs. Veel van de ontwikkelingen die hij in zijn romans beschreef zijn later werkelijkheid geworden.
Verne was heel goed op de hoogte van de technische ontwikkelingen. Zijn boeken waren, behalve spannende avonturen, ook leerzaam. Enkele bekende titels van zijn hand zijn De reis om de wereld in 80 dagen en Twintigduizend mijlen onder zee.