Bevallen in bad
Liggend in bed, zittend op een baarkruk of dobberend in bad. Er zijn veel verschillende opties om je bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Bevallen in bad klinkt misschien als een hoop gedoe, maar er zitten ook veel voordelen aan.
Warm water werkt ideaal om de pijn van de weeën op natuurlijke wijze te verminderen. Maar niet alleen voor jou is het prettig, ook je baby zal blij zijn met een badbevalling. Het water is namelijk ook voor hem rustgevend. Negen maanden zat hij in het vruchtwater en de overgang naar de buitenwereld is al een flinke schok. Deze overgang is rustiger wanneer hij eerst in warm water terecht komt dan direct in de ‘buitenlucht’.
Ademen
Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje bij de geboorte geen lucht krijgt. Zolang je baby nog onder water is, dus eerst in het vruchtwater en daarna in het badwater, krijgt hij nog zuurstof door de navelstreng. Zodra hij boven water komt zal hij door zijn mond adem gaan halen. Dit is een natuurlijke reflex.
Bevallingsbad
Je eigen ligbad is helaas te smal voor een badbevalling. Je kan dan niet goed van houding wisselen, de vroedvrouw kan er niet goed bij en bovendien is het te ondiep en koelt het water te snel af. Gelukkig zijn er speciale bevallingsbaden te huur. Let er voor een prettige bevalling wel op dat ze een minimale doorsnede van 130 cm en een hoogte van 60 cm hebben. De randen van het bad zijn zacht, maar tegelijkertijd ook stevig, zodat je er gerust flink tegen kan leunen.
Hoes
Je ligt niet direct in het bevallingsbad. Er ligt namelijk een plastic hoes tussen, die na de bevalling wordt weggegooid. Wel zo hygiënisch, zeker als je het bad huurt.
Om te voorkomen dat het water snel afkoelt zijn de meeste baden voorzien van een verwarmingselement. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur aangenaam blijft, voor zowel jou als je baby.
Nadelen bevallen in bad
Toch heeft in bad bevallen niet alleen maar voordelen. Als je thuis wil bevallen, moet je er van tevoren rekening mee houden en een bad huren of kopen. Er moet genoeg ruimte in huis zijn om het bad op te zetten en de vroedvrouw de ruimte te geven om eromheen te kunnen lopen. Haar werkhouding is toch enigszins beperkt door de wanden van het bad. Overleg het idee om in bad te bevallen dan ook van te voren met haar.
Als je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen kan je in sommige gevallen toch in bad bevallen. Het kan ook gebeuren dat tijdens je bevalling je alsnog naar het ziekenhuis moet. Dit kan als een extra teleurstelling komen als je je hebt voorbereid om in bad te bevallen en dit om verschillende redenen niet meer kan. Daarnaast wordt aangeraden niet langer dan twee uur in het bad te zitten.
De kosten van in bad bevallen
En dan nog de kosten. Er zijn veel verschillende variaties in bevallingsbaden op de markt. Deze verschillen in luxe, zoals de grootte en of ze een verwarmingselement hebben. Reken daarom op een bedrag zo tussen de 100 en 300 euro. In sommige ziekenhuizen is er een bevalbad beschikbaar, daar worden geen extra bedragen voor aangerekend.
Bron hoofdafbeelding: Therese Rijken Fotografie
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app