Lotusbevalling: wat is het en hoe werkt het?
Bij een lotusbevalling wordt de navelstreng niet doorgeknipt, maar wacht je tot deze vanzelf loslaat. Zo blijft je baby nog een tijdje verbonden aan de placenta. Wat zijn de mogelijke voordelen hiervan en waarop moet je letten als je hiervoor kiest?
Wat is een lotusbevalling?
Een lotusbevalling is een bevalling waarbij de navelstreng na de geboorte niet doorgeknipt wordt. Je baby blijft daardoor verbonden aan de placenta tot de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt zo’n drie tot tien dagen na de geboorte.
Lotusbevallingen komen niet vaak voor. Minder dan 5 procent van de ouders kiest hiervoor. Bij de meeste baby’s wordt de navelstreng binnen een paar minuten na de bevalling doorgeknipt. Het stompje wordt afgeklemd met een navelklem of cordring en laat na een tijdje los. Er blijft dan een litteken achter: de navel.
Een halve lotusbevalling
In plaats van een lotusbevalling kan je er ook voor kiezen om de navelstreng pas door te knippen nadat de placenta geboren is. Bijvoorbeeld na een uur, een paar uur, een dag of wanneer het voor jou goed voelt. Dit heet een halve lotusbevalling.
Hoe werkt een lotusgeboorte?
Na een lotusbevalling wordt de navelstreng van je baby niet doorgeknipt. Je baby blijft dus via de navelstreng verbonden aan de placenta. Deze leg je naast je baby in een vergiet boven een schaal, zodat hij kan uitlekken.
Na ongeveer 24 uur is de placenta genoeg uitgelekt. Je kan hem dan wassen om de bloedresten te verwijderen, waarna je hem droogdept. Door de placenta aan beide kanten met zout in te wrijven, droogt hij goed uit. Zolang je kindje nog aan de placenta verbonden is, kan je dit het beste iedere dag doen. Je kan de placenta nu in tetradoeken wikkelen en in een mand of schaal leggen.
Na een lotusgeboorte droogt de navelstreng steeds verder in. Hij verschrompelt, kleurt zwart en laat uiteindelijk los. Dit gebeurt meestal na ongeveer een week. In de tussentijd kan de placenta vervelend gaan ruiken. Om de geur te verbergen, kan je er kruiden overheen leggen. Denk aan rozemarijn, lavendel of tijm.
Is het veilig?
Een lotusbevalling zou verschillende voordelen hebben, zoals de extra toevoer van belangrijke voedingsstoffen naar je baby. Toch zijn deze voordelen nooit bewezen. Zodra de navelstreng is uitgeklopt, stroomt er geen bloed meer naar je kindje. Een lotusgeboorte heeft dus waarschijnlijk niet meer voordelen dan het laten uitkloppen van de navelstreng.
Onderzoek lijkt erop te wijzen dat de kans op gezondheidsproblemen bij je baby iets groter is na een lotusbevalling. In de placenta kunnen bacteriën groeien die voor een ontsteking kunnen zorgen. Er is verder onderzoek nodig om te zien of dit klopt.
Denk jij over een lotusgeboorte na? Neem dan contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog, zodat jullie deze keuze samen kunnen bespreken.
Waarom de navelstreng niet meteen doorknippen?
Na de geboorte van je kindje wacht de vroedvrouw als het mogelijk is zo’n drie minuten met het doorknippen van de navelstreng. In deze minuten stroomt er nog bloed vanuit de placenta naar je baby. Wanneer je de navelstreng vastpakt, voel je dit bloed erdoorheen kloppen.
Door te wachten met doorknippen tot de navelstreng is uitgeklopt, stroomt het bloed dat nog in de placenta zit naar je baby. In dit bloed zitten belangrijke stoffen, zoals ijzer. Ook bevat dit bloed stamcellen. Deze helpen het lichaam van je baby om te vechten tegen virussen en bacteriën. De navelstreng laten uitkloppen helpt je baby dus bij een gezonde start.
De laatste jaren kiezen steeds meer ouders ervoor om nog wat langer te wachten met het doorknippen van de navelstreng door middel van een (halve) lotusbevalling. Dit zorgt er volgens sommige mensen voor dat je baby nog meer belangrijke stoffen binnenkrijgt. Ook zou het minder heftig zijn voor de baby en zou de navelstreng eerder afvallen.
Tips bij een lotusbevalling
Denk jij over een lotusbevalling na? Dan kunnen de volgende tips je helpen.
- Breng je vroedvrouw op de hoogte. Wil je graag voor een lotusbevalling gaan? Breng dan je vroedvrouw of gynaecoloog hiervan op de hoogte. Het is fijn als deze dit van tevoren weet en er rekening mee kan houden.
- Neem het op in je bevalplan. Wanneer je een bevalplan op papier zet, is het handig om je keuze voor een lotusgeboorte hierin te verwerken. Je kan dan precies aangeven wat je wensen zijn.
- Overleg met je arts als je via een keizersnede bevalt. Ga je bevallen via een geplande keizersnede? Ook dan is een lotusgeboorte soms mogelijk. Je kan de mogelijkheden van tevoren met je gynaecoloog bespreken.
- Bedenk wat je met de placenta wil doen. Wil je graag iets met de placenta doen, zoals deze opeten of er capsules van maken? Dan kan je beter niet voor een lotusbevalling kiezen. Het indrogen van de placenta zorgt er namelijk voor dat je deze niet meer kan eten.
- Houd er rekening bij met kleertjes kopen. Het is handig om je kindje na een lotusbevalling kleding aan te trekken die ruimte biedt aan de navelstreng. Denk aan rompers en vestjes met een overslag.
- Bereid je voor op de verzorging. Wanneer je kindje aan de placenta verbonden blijft, gaat het verzorgen van je baby iets anders. Tijdens het voeden, badderen of buidelen moet de placenta steeds mee verplaatst worden. Ook moet je rekening houden met de navelstreng die in de weg kan zitten. Denk hier van tevoren over na.
- Laat het weten aan kraamvisite. Lotusbevallingen zijn nog niet zo bekend. Wanneer er mensen op kraambezoek komen, bestaat de kans dat deze even aan het idee moeten wennen. Het kan helpen om ze van tevoren op de hoogte te brengen.
- Houd de gezondheid van je baby in de gaten. Een lotusbevalling brengt mogelijk risico’s met zich mee. Het is daarom extra belangrijk om de gezondheid van je baby goed in de gaten te houden. Krijgt hij koorts, drinkt hij slecht of is de huid rondom zijn navel rood en opgezwollen? Laat dit dan weten aan je kraamhulp of vroedvrouw.
Bron hoofdfoto: VI-Photography
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app