Vernix: wat is de functie van dit laagje huidsmeer?
Na de geboorte kan je baby bedekt zijn met een laagje vernix. Deze witte, vettige huidsmeer heeft tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling verschillende functies. Welke zijn dit en wat doe je met vernix na de bevalling?
Wat is vernix?
Vernix is een wit laagje huidsmeer dat op de huid van je pasgeboren baby kan zitten. Deze plakkerige, witte laag bestaat uit water, vetten en eiwitten. Rond week 20 van je zwangerschap begint je baby met het aanmaken van vernix. In de laatste weken van je zwangerschap raakt hij het laagje huidsmeer weer voor een groot deel kwijt.
Wanneer je overtijd bent, is de kans dan ook groot dat je baby met minder of geen vernix op de wereld komt. Het huidsmeer is dan helemaal opgenomen door zijn huid en opgelost in het vruchtwater. Het vruchtwater kan daardoor melkwit van kleur zijn.
Wordt je baby voor de uitgerekende datum geboren? Dan is de kans juist groot dat de huid van je baby met vernix bedekt is. Je vruchtwater is dan waarschijnlijk helder, zonder vlokjes huidsmeer. Ook als je baby via een keizersnede geboren wordt, heeft hij waarschijnlijk wat meer huidsmeer op zijn lichaam.
Vernix tijdens de zwangerschap
In het tweede trimester van je zwangerschap begint de huid van je baby vernix aan te maken. De laag huidsmeer wordt tot ongeveer week 34 steeds dikker. Daarna neemt de huid van je baby het langzaam op en verdwijnt het in het vruchtwater. Tijdens je zwangerschap heeft vernix verschillende functies:
- Bescherming tegen vruchtwater. Je baby dobbert negen maanden in het vruchtwater rond. Zonder huidsmeer zou dit zijn huid kunnen beschadigen. Vergelijk het met een gerimpelde huid na een lang bad. Vernix zorgt ervoor dat het vruchtwater niet in zijn huid trekt. Hierdoor is deze beter beschermd en blijft zijn huid zacht en soepel.
- Ontwikkeling van de darmen. Aan het einde van je zwangerschap raakt je baby het laagje huidsmeer kwijt. Dit komt voor een deel in het vruchtwater terecht. Je baby slikt dit vruchtwater met daarin vlokjes huidsmeer in, waardoor de ontwikkeling van zijn darmen op gang komt.
- Bescherming tegen infecties. Net zoals de slijmprop en de vliezen beschermt vernix je baby tegen bacteriën. De vettige laag helpt voorkomen dat ziekteverwekkers zijn huid binnendringen. Niet alleen in de baarmoeder, maar ook rondom de bevalling.
Vernix rondom de bevalling
Ook tijdens en na de bevalling heeft vernix verschillende functies.
- Natuurlijk glijmiddel. Wanneer je kindje bij de geboorte bedekt is met huidsmeer, werkt dit als een soort natuurlijk glijmiddel. Hij glijdt daardoor iets makkelijker door het geboortekanaal.
- Warmhouden van je baby. Je baby moet na de geboorte even wennen aan het temperatuurverschil tussen de warme baarmoeder en de koelere buitenwereld. Waarschijnlijk helpt huidsmeer hem om warm te blijven.
- Een gezonde huid. Vernix werkt na de bevalling ook als een soort voedende crème. Het houdt de huid van je baby vet en soepel. Dit kan hij goed gebruiken als hij in de buitenwereld terechtkomt.
- Sneller herstel van je vagina. Huidsmeer bevat stoffen die je huid helpen genezen. Scheur je tijdens de bevalling uit of krijg je een knip? Vernix op of rondom de wond kan je vagina helpen bij het herstel.
Wat te doen met huidsmeer?
Vernix heeft dus verschillende voordelen voor je baby na de geboorte. Daarom is het belangrijk om het niet meteen van zijn huid te poetsen. Na de bevalling zal de vroedvrouw of verpleegkundige je kindje schoonmaken, maar een deel van het huidsmeer laat ze om deze reden zitten.
De huid van je baby neemt vernix meestal binnen twee tot drie dagen vanzelf op. Wanneer je kindje met veel huidsmeer geboren is, kan dit wat langer duren. In de tussentijd kan je het tijdens de buidelmomenten voorzichtig in zijn huid masseren.
Wil je dat er na de bevalling niets van de vernix wordt weggepoetst? Dan kan je dit in je geboorteplan opnemen. De persoon die jouw baby na de geboorte wast, weet dan wat jouw wensen rondom dit onderwerp zijn.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app