voortekenen van de bevalling

Al (bijna) negen maanden doorsta je allerlei zwangerschapskwaaltjes en loop je te zwoegen met je dikke buik. Allemaal om uiteindelijk je kindje in je armen te houden. Inmiddels kan je niet meer wachten tot het zover is. Dit zijn de 11 voortekenen dat je bevalling dichtbij is.

Voortekenen dat je bevalling eraan komt

Na 37 weken zwangerschap is je baby klaar voor het leven buiten je baarmoeder. Het duurt nog drie weken voor je bij je uitgerekende datum bent aanbeland. En ook na deze datum kan het nog even duren voor je kindje er is. Toch kan je bevalling nu ieder moment op gang komen! De volgende elf voortekenen laten je weten dat je bevalling binnenkort gaat beginnen.

1. Je baby daalt in

Je baby neemt in de dagen of weken voor je bevalling de goede positie in. Dat betekent dat je kleine met het hoofd omlaag afdaalt naar je bekken. Een voordeel hiervan is dat je weer wat vrijer kan ademen. Helaas heeft ieder voordeel zijn nadeel. Doordat je baby laag ligt, komt er een grotere druk op je blaas te staan. Dat worden dus veel tripjes naar het toilet.


Benieuwd of jouw bevalling binnenkort zal beginnen?

Download de gratis 24baby-app, deel jouw voortekenen in de community en lees hoe anderen merkten dat de bevalling ging beginnen. Plus: ontvang iedere dag leuke updates en tips over je zwangerschap en de ontwikkeling baby.

Lees meer

2. Meer kramp en rugpijn

Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de grote dag. Je spieren en gewrichten zijn aan het verschuiven en oprekken. Helaas gaat dit vaak samen met meer kramp en pijn in je liezen en rug. De pijn is natuurlijk vervelend, maar ook een goed teken: je kindje komt er bijna aan.

3. Je gewrichtsbanden worden losser

Het is duidelijk dat je lichaam verandert tijdens je zwangerschap. Dat geldt niet alleen voor je groeiende buik, maar ook voor je gewrichtsbanden. In de weken voor je bevalling worden deze losser door het hormoon relaxine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bekken zich op een natuurlijke manier opent. Zo kan jouw kindje een goede doorreis maken naar deze wereld.

4. Diarree

Veranderingen in de hormoonhuishouding hebben ook invloed op de werking van je darmen. Dit kan zorgen voor diarree. Een iets minder prettig symptoom dat je bevalling in aantocht is… Maar doordat je darmen snel worden geleegd, is er meer ruimte voor je kindje.

Wees niet bang om ontlasting te verliezen tijdens je bevalling. Onthoud dat dokters al heel wat hebben gezien. Het komt vaker voor dan je denkt! En tijdens de bevalling heb jij trouwens heel wat anders aan je hoofd.

5. Geen extra zwangerschapskilo’s meer

Misschien wel een van de leukste voortekenen van je bevalling: het aankomen stopt of je valt zelfs af. Eindelijk zijn de maanden van de opstapelende zwangerschapskilo’s voorbij! Dit komt onder andere doordat de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Ook de sprintjes naar het toilet (zie 1 en 4) of druk bezig zijn door nesteldrang (zie 6) kunnen hierbij een rol spelen.

6. Extra moe of nesteldrang

Met die grote buik van negen maanden lijkt het ’s nachts bijna onmogelijk om een goede houding te vinden en comfortabel te slapen. En als je die eindelijk gevonden hebt, moet je alweer plassen. Logisch dus dat je geen oog dicht doet in de laatste fase van je zwangerschap. Ondersteun je buik met een voedingskussen of gewone kussens. Wie weet lukt het om overdag nog wat slapeloze uurtjes in te halen.

Het is ook mogelijk dat de energie juist door je lichaam giert. Misschien klinkt vermoeidheid als een van de voortekenen van de bevalling jou onbekend in de oren. Waarschijnlijk heb je dan nesteldrang: de wens om je huis helemaal baby-klaar te maken.

7. Verweken en verstrijken van je baarmoedermond

Het weefsel van je baarmoedermond is erg stevig. Het moet zachter en dunner worden voordat je ontsluiting kan krijgen. Dit wordt ook wel verweken en verstrijken genoemd. De vroedvrouw of gynaecoloog kan bij een controle voelen of dit al gebeurt bij jou. Maak je geen zorgen als het verweken en verstrijken van de baarmoedermond op zich laat wachten. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander.

8. Verliezen van de slijmprop

Maandenlang heeft een slijmprop de weg naar je baarmoeder afgesloten. Deze prop in de baarmoedermond beschermde je kindje extra goed tegen infecties. Als je baarmoedermond weker wordt, laat de slijmprop los. Geen zorgen, je baby is nog steeds goed beschermd door de vliezen van de vruchtzak.

De slijmprop bestaat uit een lichtroze dikke afscheiding. Hij is ongeveer zo groot als je duim en wijsvinger op elkaar. Het verliezen van de slijmprop is een van de symptomen dat je bevalling eraan komt. Niet iedere vrouw merkt hem op. Je kan de prop namelijk in één keer, maar ook in delen verliezen. Let je er niet op tijdens een toiletbezoek? Dan is het goed mogelijk dat je het propje over het hoofd ziet.

Poll

Ben jij de slijmprop al tegengekomen?

9. Je borsten lekken

Al voor de bevalling bereiden je borsten zich voor op de komst van je kleine. Ze maken extra klierweefsel aan, waardoor ze flink groeien. Ook beginnen je borsten vaak al tijdens je zwangerschap met het aanmaken van colostrum. Dit is de eerste moedermelk die je pasgeboren baby na de bevalling binnenkrijgt.

Meestal beginnen je borsten hiermee in de laatste weken voor de bevalling. Zie je wat melk uit je tepels druppelen? Grote kans dat je bevalling dichtbij is. Toch is dit niet altijd zo. Sommige vrouwen maken al in het tweede trimester colostrum aan. Het is dus ook mogelijk dat je nog even geduld moet hebben voor je jouw kleine in je armen kan sluiten.

10. Voorweeën

De spieren in je baarmoeder zijn zich al lange tijd aan het voorbereiden op de bevalling. Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik.

Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt. De harde buiken veranderen in voorweeën. Voorweeën zijn pijnlijker en kunnen soms verward worden met echte weeën. Toch verschillen voorweeën duidelijk van ontsluitingsweeën. De laatste worden steeds heviger, komen sneller achter elkaar en komen in een regelmatig patroon voor. Voorweeën komen onregelmatig, houden korter aan en nemen niet toe in kracht en aantal.

11. Je vliezen breken

In films lijkt het alsof het altijd gebeurt voordat de bevalling begint: het breken van de vliezen. Toch komt het maar weinig voor dat je een golf vruchtwater verliest. Meestal gebeurt dit in kleine beetjes. Bij maar 15 procent van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen.

Maak je dus geen zorgen als je het niet hebt opgemerkt. Met de 10 andere voortekenen van de bevalling ben je er bijna zeker van dat je gezinsuitbreiding dichtbij is!

Poll

Heb jij het idee dat je al voortekenen voelt?

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app