Man ondersteunt zijn vrouw bij verschillende soorten weeën Jaleesa Koelen fotografie

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. De toenemende druk zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder opengaat. Je baby kan hierdoor geboren worden.

Wat zijn weeën?

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. De toenemende druk zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder opengaat. Je baby kan hierdoor geboren worden.

Weeën zijn heel pijnlijk. De pijn komt op, wordt steeds erger en zwakt dan weer af. Het is niet mogelijk om precies uit te leggen hoe deze pijn precies voelt. Toch herkennen vrouwen die voor het eerst bevallen echte weeën doorgaans direct.

Voorweeën

Niet alle weeën wijzen op een naderende bevalling. Sommige bereiden je voor op de bevalling, terwijl deze nog niet aangebroken is.

Valse weeën of Braxton Hicks-weeën

Deze variant begint al in de zesde week van de zwangerschap, maar dan voel je ze nog niet. In het laatste trimester van je zwangerschap kan je ze wel voelen. Je buik wordt dan plotseling hard en gespannen. Niet alle vrouwen voelen deze valse weeën, die ook wel Braxton Hicks-weeën worden genoemd.

Oefenweeën

Veel vrouwen krijgen in de laatste week voor de geboorte last van voorweeën of oefenweeën. Deze doen zich meestal ’s nachts voor. Je baarmoeder is dan het meest actief. Je herkent ze doordat ze, in tegenstelling tot een echte wee, niet in frequentie, kracht en duur toenemen.

Echte weeën

Echte weeën heb je in de uren voor de bevalling tot de geboorte zelf. Na de bevalling krijg je nog naweeën.

De eerste echte weeën

De eerste weeën zijn normaal gesproken vrij kort en onregelmatig. Ze duren ongeveer een halve minuut en de pijn valt nog mee. Er zit tussen de 5 en 10 minuten tussen de samentrekkingen. In de loop van de bevalling worden ze steeds frequenter, krachtiger en langer van duur.

Ontsluitingsweeën

Duren de weeën 60 tot 90 seconden en komen ze om de 4 tot 5 minuten? Dan heb je waarschijnlijk ontsluitingsweeën. Deze zullen steeds heftiger worden. Tussen de ontsluitingsweeën door neemt de pijn echter af.

Dit is het moment dat je de gynaecoloog of vroedvrouw belt. Zij beoordeelt hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en maakt verdere afspraken met je.

Persweeën

Bij de laatste centimeters ontsluiting krijg je persweeën. Hierbij heb je het idee dat je mee moet persen. Dit is de heftigste en meest pijnlijke variant. De persweeën zorgen uiteindelijk voor de geboorte van je kindje.

Nageboorteweeën

Na de geboorte komen de weeën weer even terug. Deze zorgen ervoor dat de nageboorte plaatsvindt.

Naweeën

Na de geboorte van de placenta kan je last krijgen van naweeën. Door naweeën neemt de baarmoeder weer de normale vorm aan. Na de eerste bevalling vallen de naweeën vaak mee. Hoe meer kinderen je hebt gehad, hoe meer last je er doorgaans van hebt.

Hoe herken je weeën?

Aan de volgende punten kan je echte weeën herkennen:

  • Ze komen steeds sneller achter elkaar. De duur tussen de weeën kan eerst 10 minuten zijn, maar dit wordt steeds korter.
  • Ze gaan steeds langer duren. In het begin van de bevalling duren ze ongeveer 30 seconden, daarna worden ze steeds iets langer.
  • De pijn wordt steeds heviger. Iedere wee lijkt pijnlijker dan de vorige. De pijn tijdens de wee zelf wordt steeds erger en neemt daarna weer af.
  • Je houding veranderen helpt niet tegen de pijn. Voel je de pijn in iedere houding, of je nu staat, zit of ligt? Dan kan het zijn dat de echte weeën begonnen zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app