Latente fase – de eerste fase van de bevalling
Bij 85-90% van de vrouwen kondigt de bevalling zich eerst aan door weeën, niet door het breken van de vliezen. Op enig moment bereiken jouw lichaam en je baby een punt waarop alles gaat samenwerken om je baby uit te drijven: de bevalling begint!
De bevallingsfases:
- De latente fase (eerste ontsluitingsfase)
- De actieve fase (tweede ontsluitingsfase)
- De overgangsfase (laatste ontsluitingsfase)
- De uitdrijvingsfase
- De nageboorte
Wanneer begint de bevalling?
Niemand kan voorspellen wanneer de bevalling begint. Waarom de ene vrouw bevalt met 37 weken en de ander met 42 weken ingeleid moet worden, weet men simpelweg niet. Je moet dus vertrouwen op je eigen lichaam om de voortekenen te kunnen herkennen. De enige betrouwbare voortekenen voor het startsein zijn dan ook de weeën en het breken van de vliezen (voor slechts 10-15% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen).
Begin weeën
In deze fase is het voor sommige vrouwen nog moeilijk om te bepalen of de bevalling nou echt is begonnen. Het kan af en toe een beetje borrelen voordat de rust terugkeert. Het onderscheiden van de verschillende soorten weeën is hier de kunst. Hier lees je meer over hoe weeën voelen, zodat je ze kan herkennen.
Je hebt eerder misschien te maken gehad met Braxton Hicks-weeën (harde buiken), of je hebt een paar keer oefenweeën gehad. Hoe weet je nou of je met het echte werk te maken hebt?
Een wee kenmerkt zich door een aanloop, een hoogtepunt en het wegebben van de kramp en/of pijn. Deze pijn is noodzakelijk om de ontsluiting op gang te brengen: meer daarover lees je hier.
Je eerste echte weeën herken je doordat ze met meer regelmaat plaatsvinden dan de oefenweeën en de harde buiken, maar echt regelmatig hoeven ze nog niet te zijn. In deze eerste fase heb je mogelijk elke 5 tot 10 minuten zo’n wee.
Valse start bevalling
Soms is het moeilijk te onderscheiden of de bevalling nu echt is begonnen: de harde buiken doen echt pijn, en kunnen om de 5 minuten op komen zetten, maar toch is het weer weggezakt. Dit noemen we een valse start. Na zo’n valse start kan het echt nog dágen duren voor de bevalling daadwerkelijk begint. Het is daarom belangrijk om in deze fase goed op jezelf te blijven letten. Laat je niet van je stuk brengen door een valse start, het gebeurt vaker dan je denkt.
Het begin van de bevalling – wat nu?
Nu je hebt vastgesteld dat de bevalling is begonnen ben je misschien in alle staten. Het is tijd! Nu moet het gebeuren! Het is alleen zo dat de latente fase een tijdje kan duren, en je hoeft echt niet spontaan alles uit je handen te laten vallen.
Blijf zoveel mogelijk je dagelijkse bezigheden doen (tenzij de vroedvrouw of gynaecoloog anders zegt) en probeer rust te pakken. Hou het goed in de gaten, dan weet je wanneer je de vroedvrouw of gynaecoloog moet bellen.
Begin ontsluiting
De weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt. Daardoor komt er druk te staan op de baarmoedermond. Tijdens het grootste deel van je zwangerschap is de baarmoederhals ongeveer 3 centimeter lang. De weeën veroorzaken het inkorten (verstrijken) van de baarmoederhals, waarna de baarmoedermond kan oprekken: de ontsluiting begint op gang te komen.
De latente fase van de bevalling is de periode tot ongeveer 3-4 centimeter ontsluiting. Je kan wat bloederig slijm verliezen.
Hoelang duurt de latente fase?
De duur van de latente fase van de bevalling varieert enorm. Gemiddeld duurt deze fase 12 tot 14 uur, maar bij een eerste kind kan dit ook oplopen tot 24 of zelfs 48 uur. Bij een tweede, derde of later kind gaat deze fase vaak veel sneller. Je lichaam heeft de baarmoedersamentrekkingen in het spiergeheugen en weet beter wat er moet gebeuren om te kunnen bevallen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app