19 tips tegen aambeien: zo ben je er snel weer van af!
Aambeien tijdens en na de zwangerschap is een veelvoorkomende kwaal. Ongeveer 85% van de vrouwen krijgt hier last van. Met deze tips weet je wat te doen tegen aambeien en behoren ze snel weer tot het verleden.
Wat te doen tegen aambeien?
Om aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling aan te pakken, is het belangrijk je toiletgedrag onder de loep te nemen. Daarbij zijn een regelmatige stoelgang en zachte ontlasting van belang. Op de volgende manieren kan je je stoelgang en toiletgedrag verbeteren en de klachten van aambeien verminderen.
Tips voor een goede stoelgang
Goede stoelgang
1. Eet vezelrijke producten
Probeer om iedere dag 30 tot 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Ze helpen je ontlasting soepel te houden en voorkomen dat deze te dun of te dik wordt. Ook stimuleren ze je darmen om in beweging te blijven.
De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels:
- Volkorenproducten. Kies waar mogelijk voor de volkoren variant van producten. Bijvoorbeeld bruinbrood i.p.v. witbrood, zilvervliesrijst i.p.v. witte rijst en volkorenpasta.
- Groente. Probeer om dagelijks minstens 250 gram groente te eten.
- Fruit. Eet 200 gram fruit per dag. Dit zijn ongeveer twee stuks fruit.
- Peulvruchten. Dit zijn onder andere (kikker)erwten, linzen en verschillende soorten bonen. Probeer dit één tot twee keer per week aan je dieet toe te voegen. Bonustip: peulvruchten zijn een goede vleesvervanger bij een vegetarisch dieet.
- Noten. Neem elke dag een handje ongezouten noten.
- Zemelen. Zemelen zijn een bron van vezels, die je kan vermengen met yoghurt. Dit kan je iedere dag nemen als ontbijt. Drink hier een extra glas water bij.
- Havermout en muesli. Dit kan je dagelijks nuttigen als ontbijt.
2. Begin de dag met een ontbijt
Door ’s ochtends goed te ontbijten, worden je darmen direct aan het werk gezet. Dit is belangrijk voor een soepele ontlasting en een regelmatige stoelgang.
3. Drink voldoende
Drink iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht. Dit zijn ongeveer zes tot acht glazen. Zeker als je vezelrijk eet, is voldoende vocht belangrijk. Sommige dranken, zoals koffie en thee, kunnen de stoelgang tegenwerken. Kies daarom bij voorkeur voor water.
4. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging
Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen. Hierdoor komen je darmen op gang, wat de stoelgang stimuleert. Je hoeft niet fanatiek te sporten. Wandelen of fietsen is voldoende.
5. Voorkom lang stilstaan en lang zitten
Vermijd lang stilstaan of lang achter elkaar zitten. Hierdoor ontstaat er een hoge druk op de anus. Blijf daarom in beweging als je stil moet staan, door van je ene been op het andere been te ‘hupsen’. Zit je dagelijks veel, bijvoorbeeld voor je werk? Sta dan regelmatig even op en maak een korte wandeling. Pak een glas water of loop even naar het toilet, de printer of een collega.
6. Vermijd de volgende producten
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je darmen extra kunnen prikkelen, wat extra jeuk en huiduitslag kan veroorzaken. Probeer de volgende producten te vermijden of probeer de inname te verminderen:
- Koffie
- Thee
- Koolzuurhoudende dranken
- Suiker
- Pittige kruiden/pittig eten
- Alcohol
7. Probeer niet te krabben
Hoe erg de aambeien ook jeuken: probeer niet te krabben. Hierdoor kan er meer irritatie ontstaan. Ook kan je de huid rondom de anus infecteren of kan de jeuk juist erger worden.
Tips voor gezond toiletgedrag
Gezond toiletgedrag
1. Ga bij aandrang direct naar het toilet
Houd je ontlasting niet op, maar ga naar het toilet zodra je aandrang voelt. Wanneer je de ontlasting ophoudt, kan deze dikker en harder worden. Dit vergroot de kans op obstipatie, wat aambeien kan veroorzaken.
2. Voorkom persen
Probeer tijdens niet te hard te persen. Hard persen verhoogt de druk op de anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Wanneer je naar de wc gaat als je aandrang voelt, komt de ontlasting soepel en hoef je minder hard mee te persen.
3. Neem de tijd, maar niet té lang
Door rustig op het toilet te zitten, kan de anus ontspannen. Wanneer je haastig wil gaan, pers je meestal harder mee. Dat wil je voorkomen. Probeer aan de andere kant niet te lang te blijven zitten. Ook dan kan je de neiging krijgen om extra te persen. Komt er niets? Probeer het dan later gewoon nog eens.
4. Zorg voor een goede zithouding op het toilet
Op het toilet is een gehurkte houding de gunstigste positie. Je kan hiervoor een krukje gebruiken. Ga op het toilet zitten, plaats je voeten op de kruk en ga iets voorover zitten. In deze ‘gehurkte houding’ kan de sluitspier zich helemaal ontspannen. De ontlasting komt er zo makkelijker uit.
5. Gebruik een nat doekje bij het afvegen
Gebruik vochtig toiletpapier zonder zeep, alcohol of parfum. Je kan ook een nat, lauwwarm washandje gebruiken. Dep het daarna goed droog. Ruw (normaal) wc-papier kan de huid rondom de anus irriteren en beschadigen, waardoor de klachten erger kunnen worden.
6. Houd het goed schoon
Spoel de anus nadien bij voorkeur schoon met lauwwarm water of dep voorzichtig met een natte washand. Was ook je handen goed voor en na het toiletbezoek. Met een goede hygiëne kan je meer irritatie en eventuele infecties voorkomen.
7. Train je bekkenbodemspieren en sluitspier
Met het trainen van je bekkenbodemspieren versterk je ook de anale spieren. Zo leer je hoe je deze spieren op een goede manier gebruikt. Ook stimuleer je hiermee de spijsvertering, wat obstipatie kan voorkomen. Je kan de oefeningen zelf thuis doen of hulp inschakelen van een bekkenbodemtherapeut.
Bonustip: met het trainen van je bekkenbodemspieren kan je bekkenbodemklachten en incontinentie voorkomen.
Tips om klachten te verminderen
Klachten verminderen
1. Duw de aambeien terug
Bij het toiletbezoek kunnen de aambeien mee naar buiten komen. Je kan proberen om deze voorzichtig weer naar binnen duwen. Op deze manier heb je er minder last van.
2. Neem een lauwwarm (zit)bad
Heb je veel last? Dan kan je iedere dag één tot drie keer een lauwwarm bad van 10 tot 15 minuten nemen. Een zitbad is het beste. Het bad zorgt voor ontspanning en kan de pijn of jeuk verminderen. Daarnaast is het goed voor de hygiëne. Dep de anus na het badderen voorzichtig goed droog.
3. Draag katoenen ondergoed
Katoen is een luchtige stof, waardoor je minder zweet en de huid kan luchten. Dit geeft minder irritaties en beschadiging van de huid rond de anus. Bij kunststof ondergoed, zoals nylon en polyester, gebeurt dit eerder.
4. Pijnstilling mag met mate, maar vermijd codeïne
Als je een pijnstiller neemt tegen de klachten, neem dan een variant zonder codeïne. Codeïne kan namelijk obstipatie veroorzaken. Bekijk welke pijnstillers geschikt zijn tijdens de zwangerschap >>
5. Gebruik een aambeienzalf
Aambeienzalf kan de pijn en jeuk verzachten. De huisarts kan deze zalf voorschrijven. Zalven met lidocaïne werken verdovend, waardoor de pijn vermindert. Zalven met zink verminderen de jeuk en pijn, en verkleinen de aambeien iets.
Wanneer naar de huisarts?
Meestal verdwijnen aambeien vanzelf. Maak een afspraak bij de huisarts als je:
- Klachten of problemen met de ontlasting lang aanhouden, terwijl je bovenstaande tips hebt opgevolgd.
- Ontlasting bloed of slijm bevat en je twijfelt of dit wel door de aambeien komt.
- Een uitwendige aambei hebt die veel pijn doet en die erg gezwollen is.
- Twijfelt of de uitstulping die je voelt wel een aambei is.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app