11 trucs die het leven met een tweede makkelijker maken
Dacht je dat het leven met een baby druk was? Met een tweede wordt het meestal nóg hectischer. Niet alleen jij moet wennen aan de nieuwe situatie. Ook voor je kind verandert er veel met een broertje of zusje erbij. Maar, geen zorgen! Deze 11 trucjes maken het leven met een tweede een stuk makkelijker.
1. Draag je baby zoveel mogelijk
Een draagzak of draagdoek is handig met twee (of meer) kinderen. Het is goed voor de hechting met je baby en het zorgt ervoor dat jij je handen vrij hebt voor je oudste. Ideaal voor na het voeden, zodat je baby een boertje kan laten. Of om mee te nemen naar de speeltuin of supermarkt. Hoe meer jij je handen vrij hebt, hoe minder stressvol je dag verloopt!
2. Bewaar peuterspeelgoed in speciale bakken
Met een grote broer of zus in huis heeft je baby toegang tot speelgoed dat niet geschikt is voor zijn leeftijd. Zodra je baby begint met omrollen en tijgeren moet je extra alert zijn. Zorg ervoor dat hij geen speelgoed met kleine onderdelen of batterijen te pakken krijgt.
Je voorkomt extra stress door peuterspeelgoed (zoals legoblokken en autootjes) in afsluitbare bakken te bewaren en deze buiten bereik weg te leggen. Zodra je baby slaapt, kan de oudste een bak met speelgoed tevoorschijn halen. Dit heeft een aantal voordelen:
- Je verkleint de kans op verstikking door speelgoed met kleine onderdelen.
- Het geeft jou rust, omdat je weet dat je baby niet bij riskant speelgoed kan.
- Het speelgoed wordt voor je oudste extra speciaal om mee te spelen, omdat hij er niet altijd bij kan.
3. Leg spullen klaar voor de volgende dag
Met twee kinderen merk je waarschijnlijk dat het (nog) langer duurt voordat je op pad kan gaan. Voorkom onnodige ochtendstress door de avond ervoor alles voor de volgende dag klaar te leggen. Maken jullie gebruik van kinderopvang, of gaat de oudste al naar school? Pak dan de avond van tevoren alvast de tassen in en leg een setje kleding klaar voor ieder kind. Zo sta je ’s ochtends niet vertwijfeld voor de kledingkast.
4. Combineer taken zoveel mogelijk
Als ouder leer je multitasken als geen ander. Met twee (of meer) kinderen kan je hier mooi gebruik van maken. Ga zo slim mogelijk te werk door bijvoorbeeld de kinderen tegelijkertijd in bad te doen. Voor een pasgeboren baby is het nog niet handig om het bad te delen met zijn grote broer of zus. Kan je oudste al wel zelfstandig in bad zitten? Zet dan de eerste weken een babybadje naast het bad neer zodat je baby tegelijkertijd kan badderen.
Let op: verlaat de badkamer nooit als je kindje nog in bad zit. Je kan het aankleedkussen van je baby op de badkamervloer leggen. Zo kan je je baby aankleden terwijl je oudste nog even verder spettert.
5. Maak gebruik van handige babyspullen
Er zijn verschillende producten op de markt die het leven met twee kinderen een stuk eenvoudiger maken. Denk bijvoorbeeld aan een box of wipstoel waarin je je baby kan leggen terwijl je met je oudste bezig bent. Er bestaan ook speciale duokinderwagens met een zitje voor een peuter en een voor je baby. Je kan zelfs een soort skateboard voor achterop de kinderwagen kopen, zodat de trotse grote broer of zus achterop de kinderwagen kan zitten of staan.
6. Zet de kinderen een voor een in de auto
Als je de auto dichtbij huis hebt staan, werkt het vaak het beste als je je peuter als laatste in de auto zet. Laat hem nog even in de woonkamer spelen terwijl jij (snel) zijn kleine broer of zus in de auto zet. Daarna kan je hem in zijn autostoeltje zetten. Zo voorkom je dat je oudste de straat op rent terwijl jij je baby in de auto probeert te zetten.
Ben je niet thuis? Dan werkt het tegenovergestelde goed. Zet het autostoeltje met je baby erin naast de auto aan de kant waar je peuter instapt (als dit veilig is). Zet dan je oudste als eerste in zijn autostoel. Werkt dit niet en moet je peuter even bij de auto wachten? Laat hem dan bijvoorbeeld jouw jas of tas vasthouden. Als je dit op een speelse manier brengt, vergroot je de kans dat hij luistert.
Bonustip: Je kan er ook een spelletje van maken door hem te vragen om de tankdop een high five te geven. Hierdoor blijft hij ook veilig bij de auto staan. Terwijl je hem hiermee afleidt, kan je snel je baby in de auto zetten. Dit werkt alleen als je aan de kant van de tankdop staat.
7. Betrek de oudste bij de verzorging van je baby
Thuis moeten jullie misschien nog even wennen aan het verdelen van de aandacht. Je kan jaloezie bij je oudste helpen voorkomen door uit te leggen waarom iets gebeurt. Je moet even wachten lieverd, je zusje heeft nog even een flesje nodig. Daarna ga ik met je spelen, goed? Benoem hoe goed je oudste het doet als grote broer of zus. Je zal hem zien stralen van trots. Waarschijnlijk vindt hij de nieuwe gezinssituatie hierdoor steeds leuker worden.
Je oudste zal het vast leuk vinden om betrokken te worden bij verzorging van zijn kleine broer of zus. Laat hem bijvoorbeeld helpen bij het geven van een flesje of het verschonen. Je kan je oudste ook vragen om aan zijn broertje of zusje te vertellen wat zijn favoriete moment van de dag was. Of lees samen een boek en vraag hem te benoemen wat hij allemaal al weet. Vertel eens welke vormen je daar ziet. Dat weet jij heel goed, maar je zusje nog niet. Dat kan je haar mooi leren!
8. Leg voor het voeden speelgoed binnen handbereik
Heb je gemerkt dat je oudste de gekste acties uithaalt zodra het etenstijd is voor je baby? Het kan een flinke uitdaging zijn om je baby te voeden en tegelijkertijd je oudste op te voeden. Er zijn twee manieren om de voedingsmomenten leuker en minder stressvol te maken:
- Leg speelgoed voor je oudste binnen handbereik voordat je gaat voeden. Als zijn geduld opraakt, kan je snel iets erbij pakken om hem af te leiden.
- Pak een doos in met boekjes en speelgoed en haal deze alleen tevoorschijn zodra je je baby gaat voeden. Als je elke keer iets anders in de doos stopt, blijft het een leuke verrassing voor je oudste. Zo wordt het voedingsmoment ook voor hem een feestje.
9. Vergeet quality time met de grote broer of zus niet
Met een baby in huis heb je waarschijnlijk minder tijd over voor je oudste. Dat is helemaal niet gek, en ook niet erg. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk quality time te hebben met je oudste. Zo voorkom je dat hij zich op de tweede plek voelt staan. Zoek daarom naar momenten op de dag waarop je net even wat meer tijd met je oudste kan doorbrengen.
Ga bijvoorbeeld ’s avonds samen aan tafel eten en vraag hem naar zijn favoriete momenten van die dag. Of ga gezellig samen naar de supermarkt, terwijl je partner thuisblijft met jullie baby. Je kan je grote knul of dame dan vragen om de boodschappen te helpen zoeken die op het lijstje staan.
10. Laat je baby op zijn slaapkamer slapen
Met een baby in huis moet je oudste leren om zich aan te passen. Daar is helemaal niets mis mee. Het is alleen vervelend als je hem telkens moet zeggen dat hij stil moet zijn. Je wil niet dat je oudste alleen negatieve associaties met zijn kleine broer of zus krijgt. Probeer daarom je baby overdag op zijn slaapkamer te laten slapen. Door niet in de box in de woonkamer te slapen, leert je baby een goed slaapritme aan. En je oudste kan ongestoord in de woonkamer spelen.
11. Verwacht niet te veel
Ze zeggen niet voor niets, ‘goed genoeg is het nieuwe perfect’ zodra je kinderen hebt. Wees daarom niet te streng voor jezelf als je niet aan de (af)was of stofzuigen toegekomen bent. En voel je niet schuldig als je een keer kiest voor wat me-time terwijl de kinderen slapen. Dat speelgoed op de vloer kan wel wachten. Accepteer dat je huis niet altijd even schoon meer is. Dan maak je het leven een stuk minder stressvol voor jezelf.
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app