Peuter met gezond BMI kind knuffelt met moeder

De Body Mass Index (BMI) geeft aan of het gewicht en de lengte van je kindje goed in verhouding zijn. Hieruit kan je afleiden of je kindje een gezond gewicht heeft. Bereken hieronder de BMI van jouw kindje en bekijk wat je kan doen om een gezonde BMI te bereiken.

Wat is de Body Mass Index (BMI)?

De Body Mass Index (BMI) is een graadmeter voor een gezond gewicht. Door de BMI te berekenen, kan je bepalen of je kindje overgewicht heeft of niet. Je kindje heeft een gezonde BMI als de verhouding tussen de lengte en het gewicht klopt.

Je berekent de BMI door het gewicht (in kg) van je kindje te delen door zijn lengte (in meters) in het kwadraat.

Bijvoorbeeld: je zoontje is 3 jaar, 95 cm lang en weegt 16 kg. Dan bereken je zijn BMI als volgt: 16 / (0,95 x 0,95) = 17,8

BMI kind berekenen

Voor je peuter gelden andere BMI-waarden dan voor volwassenen. Omdat je kindje in de groei is, verschilt het bovendien per leeftijd wat als een gezonde BMI-waarde wordt gezien. Ook zijn er verschillen tussen jongens en meisjes, omdat de vetpercentages tussen de geslachten anders zijn verdeeld. In onderstaande tool wordt daar rekening mee gehouden.

Meisje
Jongen



BMI kindje:

Vanaf welke leeftijd BMI kind berekenen?

De BMI-meter kan je gebruiken voor kinderen vanaf 2 jaar. Bij baby’s wordt op een andere manier bepaald of er sprake is van overgewicht, namelijk door te kijken op welke manier hun lengte en gewicht zich ontwikkelen in de groeicurve.

Tot je kindje 15 maanden oud is, wordt gekeken naar hoe het gewicht zich verhoudt tot de leeftijd van je kleine. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige bekijkt dit bij ieder bezoek aan Kind en Gezin.

Wat is een gezonde BMI?

Een volwassene heeft een gezond gewicht als zijn BMI tussen de 18,5 en 25 ligt. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is het gewicht te hoog ten opzichte van de lengte en kan er sprake zijn van overgewicht. Is je BMI hoger dan 30, dan spreken we van obesitas (ernstig overgewicht).

Voor je kindje geldt bij elke leeftijd een andere ‘afkapwaarde’. Ligt zijn BMI boven deze waarde, dan is er mogelijk sprake van overgewicht of obesitas. De BMI geeft echter slechts een indicatie. Het houdt namelijk geen rekening met spiermassa, skeletgewicht, vetpercentage en de groeispurts die je kindje doormaakt.

Heeft je kindje een (veel) te lage of hoge BMI? Om echt vast te stellen of je kindje te licht of te zwaar is kan je het beste naar de huisarts of het consultatiebureau gaan.

In de tabellen hieronder kan je zien wat de afkapwaarde is van de BMI van jouw kindje op dit moment.

Leeftijd BMI bij een gezond gewicht
2 jaar tussen 15,14 en 18,40
3 jaar Tussen 14,74 en 17,88
4 jaar Tussen 14,43 en 17,54
5 jaar Tussen 14,21 en 17,41
Afkapwaarden BMI bij jongens
Leeftijd BMI bij een gezond gewicht
2 jaar Tussen 14,83 en 18,01
3 jaar Tussen 14,47 en 17,55
4 jaar Tussen 14,19 en 17,27
5 jaar Tussen 13,94 en 17,14
Afkapwaarden BMI bij meisjes

Waarom een gezonde BMI?

Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke en motorische ontwikkeling van je kindje. Als hij opgroeit met een gezond gewicht, kan hij zich makkelijker bewegen. Ook heeft hij minder kans om overgewicht te ontwikkelen op latere leeftijd.

Een gezond gewicht draagt eveneens bij aan de geestelijke en emotionele gezondheid van je kindje. Zo blijkt uit onderzoek dat kindjes die veel bewegen en gezond eten, minder last hebben van gezondheidsklachten en mentaal sterker zijn.

Een te hoge BMI van je kind: wat te doen?

Bij een te hoge BMI kunnen meerdere factoren een rol spelen. Je kindje kan beïnvloed worden door zijn omgeving om ongezond te eten. Of misschien woon je ergens waar weinig ruimte is om te bewegen (bijvoorbeeld aan een drukke weg of zonder speeltuin in de buurt). Deze vier algemene tips kunnen helpen om een gezonde BMI te bereiken:

  • Veel bewegen. Het is belangrijk dat je kindje minimaal een uur per dag flink beweegt. Stimuleer je peuter om lekker buiten te spelen en zoveel mogelijk zelf te lopen. En ga er samen op uit: naar het bos, de speeltuin of de kinderboerderij. Er bestaan ook sporten die speciaal gericht zijn op peuters. Denk aan peuterzwemmen, peutergym of peuterjudo.
  • Gezond eten en drinken. Geef op gezette tijden maaltijden en gezonde tussendoortjes. En houd in de gaten dat je kindje niet te veel koek, snoep, chips, sap en limonade krijgt. Zo raakt je kindje gewend aan een gezond eetpatroon.
  • Genoeg slaap. Het is bekend dat kinderen die te weinig slaap krijgen twee keer zo vaak overgewicht hebben als kinderen die voldoende slapen. Dit komt onder andere doordat zij overdag te moe zijn om te bewegen. Door slaapgebrek raken ook de hormonen uit balans, waardoor je kindje vaker honger heeft en dus meer eet. Probeer daarom te zorgen voor een goede nachtrust.
  • Geef het goede voorbeeld. Eet zelf ook gezond en sport voldoende. Jij bent een rolmodel, je kindje zal nadoen wat hij bij jou ziet gebeuren en dat als normaal beschouwen.
Peuter met gezond BMI kind eet stuk watermeloen

Een te lage BMI van je kind: wat te doen?

Het kan ook voorkomen dat de BMI van je kindje te laag is. Er is dan sprake van ondergewicht: je kindje weegt te weinig voor zijn lengte. Dat hoeft niet erg te zijn als je kindje verder gezond is, zich fit voelt en voldoende in lengte groeit.

Is je kindje echter vaak moe en ziek of blijft zijn groei achter, dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Een diëtist of kinderarts kan je kindje helpen om aan te komen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hulp bij een ongezonde BMI van je kind

Twijfel je over de BMI van je kindje, of heb je moeite een gezond eetpatroon te volgen? Bij het consultatiebureau kan je terecht met vragen. Je kan ook je huisarts raadplegen. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een kinderdiëtist of kinderarts.