Netelroos bij je kind: zo kan je het herkennen
Netelroos is een vervelende, jeukende huiduitslag die plotseling kan opkomen bij je kind. Wat is het precies, wat is de oorzaak en wat kan je ertegen doen?
Wat is netelroos?
Netelroos is een jeukende huiduitslag met rode vlekken, die kunnen samenvloeien tot bleke en gezwollen plekken: galbulten, ook wel kwabbel of urtica genoemd. De medische term is urticaria, wat is afgeleid van de Latijnse naam voor brandnetel. Het lijkt dan ook een beetje op de bulten die ontstaan door een brandnetel.
De huiduitslag komt vaak voor. Ongeveer 25% van de mensen krijgt er weleens last van. Het kan plotseling opkomen en net zo plotseling weer verdwijnen. Het kan een paar uur blijven, maar kan ook enkele dagen of zelfs weken aanhouden. Gelukkig is het meestal niet gevaarlijk of schadelijk voor je kind.
Netelroos kan er op verschillende manieren uitzien: van bultjes zo groot als een speldenknop, tot bulten ter grootte van een euro of samenvloeiende, brede plakkaten. De bulten zijn kleine vochtophopingen in de huid. Wanneer deze vocht lekken onder de huid, kunnen er bleke, gezwollen plekken ontstaan. De rode vlekken ontstaan door het verwijden van de bloedvaten.
Chronische urticaria
Als netelroos langer dan zes weken aanhoudt, wordt dit chronische urticaria genoemd. De uitslag kan de hele tijd aanwezig zijn, maar het is ook mogelijk dat deze enkele dagen verdwijnt en dan weer terugkomt.
Symptomen netelroos
Je kan netelroos bij je kind herkennen door de volgende symptomen:
- Jeukende bulten. Het begint meestal met kleine, rode bultjes. Deze kunnen in elkaar overvloeien tot grote(re), bleke plekken of plakkaten waar de huid verdikt is.
- Rode huid. Rondom de bulten is de huid rood.
- Niet lekker voelen. Je kind kan zich vermoeid of ziekjes voelen.
De huiduitslag komt niet op één specifieke plek voor. Het kan overal voorkomen op het lichaam, voornamelijk in het gezicht of de nek, romp, armen en benen.
Oorzaak netelroos
Netelroos kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Als je kind deze huiduitslag heeft, is hij meestal overgevoelig voor een bepaalde stof. Als reactie op de overgevoeligheid komt het stofje histamine vrij, wat de huiduitslag veroorzaakt. Naast overgevoeligheid, kan netelroos ook veroorzaakt worden door een infectie met een virus.
De huiduitslag kan onder andere ontstaan door de volgens prikkels:
- Voedingsmiddelen: fruit, eieren, melk, tomaat, vis, schaaldieren, noten, chocola en specerijen
- Voedseladditieven: kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakmiddelen
- Geneesmiddelen: antibiotica, aspirine, bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen (NSAID’s) of enkele vaccinaties
- Insectenbeten– of steken: muggen, luizen, kwallen, wespen, mijten en vlooien
- Chemische of plantaardige stoffen
- Psychische problemen: spanning, emotionele stress, drukte
- Externe of lichamelijke factoren: zon, warmte, kou, druk op de huid, krabbelen of inspanning
Diagnose
Je huisarts kan netelroos vaak gemakkelijk herkennen. Het achterhalen van de oorzaak is echter een stuk lastiger en meestal niet nodig.
Als je kind ernstige klachten heeft, of als de netelroos langer dan zes weken aanhoudt, wordt soms bloedonderzoek gedaan. Hiermee kan een mogelijke infectie achterhaald worden.
Als je arts vermoedt dat de oorzaak lichamelijk is, bijvoorbeeld kou of warmte, kan deze een provocatietest uitvoeren. Hierbij wordt een koude of warme bron op de huid gelegd. Daarna wordt gekeken of dit een reactie veroorzaakt.
Netelroos behandeling
Netelroos is meestal een onschuldige huiduitslag die vanzelf overgaat. Een behandeling is doorgaans niet nodig. Wanneer de uitslag verdwijnt, varieert van enkele uren tot een aantal dagen of weken.
Er zijn wel een aantal manieren waarop je de jeuk bij je kindje kan verzachten en het draaglijker kan maken.
- Gebruik verkoelende zalven of poeders. Er zijn verschillende zalven, lotions en poeders die de huid van je kindje verkoelen en de jeuk verminderen. Voorbeelden zijn zalf met zinkoxide (Lotio Alba), koelzalf en menthol poeder voor kinderen.
- Vermijd de prikkel. Als je weet waarop je kind overgevoelig reageert, probeer deze stof of situatie dan te vermijden.
- Voorkom krabben. Hoeveel jeuk je kindje ook heeft: probeer krabben aan de bultjes te voorkomen. Krabben maakt de jeuk erger. Je kan je kind eventueel handschoenen aandoen. Hierdoor kan hij de uitslag niet openkrabben.
- Vermijd hitte. Warmte en hitte kunnen de uitslag en jeuk verergeren.
- Lauwwarme douche. Een lauwwarme douche kan de huid van je kindje verkoeling geven en de jeuk iets verminderen.
- Losse, luchtige kleding. Deze kleding schuurt minder langs de gevoelige huid. Dit dis voor je kindje prettiger om te dragen.
Als de oorzaak een lichamelijke prikkel is, kan de huisarts antihistaminica voorschrijven. Dit medicijn werkt tegen allergische aandoeningen. Voor kinderen is deze er in de vorm van een drankje.
Is netelroos besmettelijk?
Netelroos is niet besmettelijk. Het is een overgevoelige reactie van je kind op een bepaalde prikkel. Dit is voor iedereen anders en niet overdraagbaar. Je kind kan dus gerust naar de kinderopvang of school.
Wanneer naar de huisarts?
Netelroos bij je kind is onschuldig, het is daarom niet nodig om naar de huisarts te gaan. In de volgende gevallen moet je wel langs de huisarts:
- De jeuk bij je kind neemt toe.
- De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam.
- De lippen, tong of oogleden van je kind zwellen op.
- Je kind krijgt het benauwd.
Ook is het raadzaam om een afspraak bij de huisarts te maken als de huiduitslag na drie weken nog niet verdwenen is.