Peuter 2,5 jaar oud
Een praatjesmaker die alles ‘zelluf’ wil doen
Je peuter is alweer 2,5 jaar oud, wat vliegt de tijd! Met het verstrijken van de tijd groeit de woordenschat van je kindje in een rap tempo. Je kleine babbelkous vertelt je vooral graag dat hij alles ‘zelluf’ wil doen. Zijn zelfstandigheid gaat namelijk ook met grote sprongen vooruit. Ook gaat je kindje na de volgende vakantie naar school! Een enorm spannende gebeurtenis (ook voor de ouders). Zijn jullie al helemaal voorbereid op de eerste schooldag?
Mijlpalen peuter
- Trekt zelf kledingstukken uit
- Noemt zichzelf ‘ik’ of ‘mij’
- Wijst vijf plaatjes aan in een boek
- Schopt een bal weg
Wist je dat...
…peutergym of peuterdans de taalontwikkeling bevordert? Door het spelenderwijs bewegen leert je peuter een hoop nieuwe termen zoals onder, boven, door, snel, langzaam, hard en zacht.
Ontwikkeling peuter 30 maanden
Je peuter van 2,5 jaar oud is een spons als het gaat om taal. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met meer dan tien woorden per week. Met 18 maanden kende je kindje nog maar zo’n tien woorden, nu gaat hij al richting de 750 woorden. Je babbalkous gaat taal steeds beter begrijpen. Eenvoudige opdrachten kan hij nu goed opvolgen en hij maakt zichzelf duidelijk via twee- of misschien zelfs al drie-woordzinnen. Wil jij je kindje tweetalig opvoeden, dan is dit het moment. In de peutertijd is je kindje namelijk erg gevoelig voor het aanleren van taal.
Is jouw peuter minder snel met zijn taalontwikkeling? Jij kan hem helpen door boekjes voor te lezen die aansluiten bij zijn leeftijd en ontwikkelingsniveau. Ook naar de opvang (of binnenkort naar het instapklasje) gaan en thuis samen liedjes zingen en veel babbelen stimuleert het taalgevoel van je peuter. Twijfel je of je kleine echt achterloopt qua taal, bespreek je zorgen dan eens bij jullie volgende afspraak bij Kind en Gezin.
Je peuter noemt zichzelf nu ‘ik’ of ‘mij’. Dit is geen toeval, het zelfbewustzijn van je kleine gaat namelijk ook met sprongen vooruit. Hij is zich meer bewust van zichzelf en zijn eigen kunnen en wil dan ook het liefst alles ‘zelluf’ doen. De verbeterde motoriek van je kindje komt hierbij goed van pas. Zelf eten, zelf schoenen aantrekken, zichzelf uitkleden. Het kost allemaal wat meer tijd, maar het is een goede oefening in zijn zelfstandigheid.
Wil jouw eigenwijsje ook zelf zijn tanden poetsen? Dat is heel goed van hem, laat hem vooral zijn gang gaan. Vergeet alleen niet om zijn tanden goed na te poetsen. Melktandjes zijn gevoeliger voor gaatjes dan een volwassen gebit. En een gezond melkgebit is een goede basis voor een gezond volwassen gebit.
Is jouw kindje trouwens al eens bij de tandarts geweest? Vanaf 2 jaar kan je hem meenemen naar jouw controle, zo kan je peuter vast aan het idee wennen. De keer daarop volgt de eerste ‘controle’: de tandarts kijkt even in het mondje van je kind en telt tandjes. Je kleine kan het best even spannend vinden. Gelukkig is het zo gebeurd, weer een mijlpaal behaald!
Jouw leven met een peuter van 30 maanden oud
Hoe gaat het eigenlijk tussen jou en je partner? Het leven met een peuter kan uitdagend zijn. Dat je relatie daar soms wat onder lijdt, is helemaal niet gek. Het opvoeden van je peutepuber vergt veel van jullie energie en geduld, waardoor aandacht voor elkaar een beetje ondergesneeuwd raakt. Probeer toch af en toe tijd voor elkaar vrij te maken. Dat kunnen jullie goed gebruiken tijdens de ‘terrible two’s’.
Hebben jullie een beetje dezelfde opvoedstijl of verschilt dit? Als je het oneens bent over de opvoeding van jullie kindje, kan dat weleens voor conflicten zorgen. Misschien kan je je partner soms wel achter het behang plakken. Effectief communiceren is dan erg lastig. Pas de volgende tips eens toe en wie weet komen jullie dan toch tot een goed gesprek:
- Achterhaal je onderliggende emotie. Waarom word je nu eigenlijk zo boos? Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je er alleen voor staat? Als je weet wat er onder je boosheid ligt, kan je het beter uitleggen aan je partner.
- Achterhaal de emotie van je partner. Welke emotie ligt er onder het gedrag en de reacties van je partner? Misschien heeft je partner het gevoel dat je kritiek hebt en krijgt je partner het gevoel het nooit goed te doen.
- Verplaats je in de ander. Vraag je eens af hoe jij je zou voelen als je je partner was. Zo kan je elkaars reactie beter begrijpen.
- Relativeer het gedrag van de ander. Probeer de reacties van je partner als minder vijandig en op jouw persoon gericht te zien. Je partner is misschien niet blij met wat jij doet, maar houdt nog steeds van jou.
Peuterboeken
Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kindje én is een gezellig momentje samen. Er zijn ontzettend veel leuke boekjes voor peuters verkrijgbaar.
Doen met je peuter van 30 maanden oud
Is jouw kindje fan van schommelen? Dan vindt hij het gouw ouwe spelletje ‘jonassen’ vast geweldig. Je kan het met knuffels in een laken doen of met je peuter zelf. Pak hem onder zijn oksels vast, terwijl iemand anders hem bij zijn voeten vasthoudt. Zwaai je kleine voorzichtig heen en weer, terwijl jullie zingen:
Jonas in de wallevis
Die vannacht gevangen is
Van je één, twee drie!
Bij ‘drie’ zwaai je je kindje extra hoog. Wat zal hij schateren van het lachen!
Meer spelletjes en activiteiten voor je kindje van 2 jaar >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app