3 maanden zwanger
Vader op komst: onderzoeken en een foetus
De laatste maand van het eerste trimester is aangebroken, een spannende maand. Als je partner 3 maanden zwanger is, staan er belangrijke onderzoeken op de planning en je aanstaande baby bereikt een nieuw stadium. Vanaf 11 weken is het niet langer een embryo, maar een foetus.
Je baby is zo groot als een..
- zo groot als een stuiterbal
- zo zwaar als een dropje
- de handjes raken elkaar
Je vrouw is nu..
- 70 tot 97 dagen zwanger
- in haar derde maand
- in het eerste trimester
Jij in maand 3 van de zwangerschap
Maand 3 van de zwangerschap is een drukke maand. In deze maand wordt de termijnecho gemaakt (tussen de 8 en 12 weken). Hierbij wordt je baby in spe bekeken. Het is jouw eerste kennismaking met iets dat steeds meer de vorm krijgt van een mens. De foetus wordt voor het eerst gemeten. Aan de hand van die meting wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Deze kan afwijken van de door jullie eerder vastgestelde datum!
Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen om de Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT) te laten uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek dat tussen de 10 en 13 weken wordt gedaan bij de zwangere vrouw. Veel aanstaande ouders vinden het een prettig idee dat de gezondheid van de foetus in kaart wordt gebracht. Het zijn spannende testen voor jullie. Het is verstandig vooraf met elkaar te overleggen wat jullie willen doen als er ernstige afwijkingen worden gevonden.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Zij in maand 3 van de zwangerschap
Het einde van het eerste trimester is in zicht en dat is vaak een zegen. Na maand 3 is het over het algemeen gedaan met de ergste vermoeidheid en de misselijkheid. Maar voordat het zover is, bereiken de kwalen hun hoogtepunt. Hoewel de foetus nog piepklein is, groeit de baarmoeder van je geliefde als kool en dat geeft druk op andere organen. Hierdoor kan je vrouw deze maand duizeligheid en obstipatie aan haar lijstje kwalen toevoegen.
Daarnaast is er een behoorlijke kans dat ze vocht vasthoudt en dat ze een stuk minder lekker in haar vel zit. Tel daar de hormonen bij op en het is prijsschieten. Jij bent er om haar te ondersteunen en de kwalen niet als ‘gezeur’ af te doen. Help haar waar nodig en weet dat er volgende maand een nieuwe periode begint.
Je baby in maand 3 van de zwangerschap
Vanaf nu wordt het embryo een foetus genoemd. Had de foetus aan het eind van de 2e maand nog het formaat van een framboos, aan het eind van maand 3 is hij zeven keer zo groot en heeft hij het formaat van een perzik. In de 3e maand wordt kraakbeen en bot gevormd en verschijnen vingernagels en haar.
Het hart heeft inmiddels vier kamers en de belangrijkste organen werken. De basis van je baby is af! Aan het eind van deze maand functioneren de nieren. De foetus slikt vruchtwater in en plast het weer uit. Ook de geslachtsorganen ontwikkelen zich en zijn vanaf deze maand te onderscheiden als mannelijk of vrouwelijk. Met behulp van de nub-theorie kan in sommige gevallen het geslacht al voorspeld worden. Ook kun je het geslacht te weten komen via de NIPT.
To do bij 3 maanden zwanger
Er is behoorlijk wat te doen in maand 3. Daarnaast zijn er een paar praktische zaken waar je alvast aan kan denken.
Check jullie zorgverzekering
Veel van de algemene (en medische) zaken die onder het kopje ‘zwangerschap’ vallen, worden terugbetaald door je zorgverzekering. Als je wil weten op welke andere terugbetalingen jullie recht hebben, maak dan een afspraak met een adviseur van je zorgverzekering. Samen kunnen jullie kijken op welke aanvullende terugbetalingen jullie recht hebben.
Werknaam bedenken
Het kan handig zijn een zogenaamde ‘werknaam’ te verzinnen. Een naam die je de foetus nu geeft, maar die uiteindelijk niet de echte naam wordt. Een werknaam kan je prima communiceren aan vrienden en familie. Je hoeft dan niet bang te zijn straks per ongeluk een keer de echte naam te noemen.
Kraamzorg en kraamhulp regelen
De periode na de bevalling is een grote aanpassing voor het hele gezin. In België kun je beroep doen op kraamzorg. Dit is medische hulpverlening van een vroedvrouw. Als je tijdens je zwangerschap al wordt opgevolgd door een vroedvrouw, kan zij ook na je bevalling deze zorg opnemen. Je kunt ook alleen voor de periode na de bevalling beroep doen op een vroedvrouw. Meer informatie vind je op de overkoepelende website voor vroedvrouwen in Vlaanderen. Je kunt ook beroep doen op niet-medische hulp via kraamhulp. Deze kraamverzorgster zorgt voor een extra paar handen om te koken, boodschappen te doen en licht-huishoudelijke taken van jullie over te nemen. Zoek op tijd kraamzorg en kraamhulp in de buurt, zodat je meteen na de bevalling beroep kan doen op deze hulp!
Zwangerschap doorgeven aan werkgever
De meeste vrouwen wachten tot ze 12 weken zwanger zijn, voordat ze het nieuws met hun werkgever delen. Vanaf het moment dat je partner het verteld heeft, kan ze een beroep doen op de wettelijke rechten die gelden tijdens de zwangerschap. Haar werkgever heeft daarnaast voldoende tijd om het zwangerschapsverlof netjes te regelen.
Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.