Vrijen rond eisprong maar niet zwanger: hoe kan het?
Vrijen jullie regelmatig rond je eisprong, maar ben je nog niet zwanger? Dan vraag je je misschien af hoe dat kan. Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan? En wat kan je doen om de kans op een zwangerschap groter te maken?
Vrijen rond je eisprong, maar niet zwanger
Als jong, gezond stel heb je per cyclus zo’n 15 tot 20 procent kans op een zwangerschap. Vrijen jullie regelmatig rond je eisprong, maar raak je niet zwanger? Dan kan het telkens een teleurstelling zijn als je ongesteld wordt. Ook maak je je misschien zorgen. Gelukkig is dit niet meteen nodig. Zoals je in de tabel hieronder kan zien, kan het even duren voor het ‘raak’ is.
Periode | Kans |
---|---|
Binnen 1 maand | 15% |
Binnen 3 maanden | 30% |
Binnen 6 maanden | 70% |
Binnen 1 jaar | 80% |
Binnen 2 jaar | 90% |
Hoeveel dagen voor eisprong vrijen?
Als je zwanger wil raken, kan je het beste vanaf zes dagen voor de eisprong vrijen. Je hebt dan de grootste kans op een bevruchting. Sperma blijft namelijk nog een tijdje in leven. Ook duurt het even voordat de zaadcellen de eicel bereikt hebben.
Je hoeft niet elke dag te vrijen rond je eisprong. Voor de zaadkwaliteit kan het juist beter zijn om niet elke dag te vrijen. Eén keer in de twee tot drie dagen is genoeg. Vaker mag wel, maar hoeft niet. Vanaf een paar uur na je eisprong wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na de ovulatie is deze kans bijna nul.
Mogelijke oorzaken
Zijn jullie na een jaar proberen nog niet in verwachting? Dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat er iets aan de hand is. Ook bij gezonde koppels lukt het een op de tien keer niet binnen een jaar. Wel kan het goed zijn om te laten onderzoeken of er meer aan de hand is. Dit zijn mogelijke oorzaken:
- Verminderde vruchtbaarheid vrouw. Een verminderde vruchtbaarheid kan bij een vrouw verschillende oorzaken hebben. Denk aan endometriose, PCOS en het Asherman syndroom.
- Verminderde vruchtbaarheid man. Het sperma van een man kan een minder goede kwaliteit hebben. Er kan bijvoorbeeld te weinig of helemaal geen zaad in zitten. Ook kunnen de zaadcellen te langzaam bewegen, een ongewone vorm hebben of niet meer leven.
- Gebruik van medicijnen. Er zijn medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je vruchtbaarheid minder wordt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om sommige medicijnen tegen reuma, epilepsie en kanker.
- Eerdere soa. Heb je een soa gehad? Dan bestaat er een kleine kans dat dit voor vruchtbaarheidsproblemen zorgt. Chlamydia kan er bij vrouwen bijvoorbeeld voor zorgen dat er verklevingen in de eierstokken ontstaan. Krijg je als man een ontsteking in de bijbal door een soa? Dan kan dit (tijdelijk) een verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.
- Problemen tussen zaad en cervixslijm. Tijdens de reis naar de baarmoeder moet sperma langs het slijm in de baarmoederhals. Soms reageren dit slijm en het sperma niet goed op elkaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het slijm te zuur of te taai is om het zaad door te laten.
- Problemen rondom seks. Een voorbeeld hiervan is vaginisme. Hierbij span je de spieren rondom je vagina onbewust te veel aan om (fijn) seks te kunnen hebben. Ook problemen met het krijgen of houden van een stijve penis kunnen een rol spelen.
Wat kan je doen?
Is het zo dat jullie regelmatig vrijen rond de eisprong maar niet zwanger raken? Dan kan je verschillende dingen doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.
Ovulatie berekenen
Om de kans op een zwangerschap groter te maken, is het belangrijk om zeker te weten wanneer je eisprong is. Als je menstruatiecyclus regelmatig is, kan je zelf je ovulatie berekenen. Hiervoor neem je de eerste dag van je laatste menstruatie. Daar tel je het aantal dagen van je cyclus bij op. Veertien dagen voor deze laatste datum gebeurt je eisprong.
Heb je een onregelmatige cyclus? Dan is het berekenen van je eisprong lastiger. Je kan wel een ovulatietest gebruiken om je eisprong te bepalen. Wanneer deze test positief is, zijn je meest vruchtbare dagen begonnen. Je weet dan zeker dat je in je vruchtbare periode zit.
Kwaliteit van de eicel verbeteren
De kwaliteit van eicellen kan beïnvloed worden door je leefstijl. Door roken, alcohol drinken en drugsgebruik kan de kwaliteit van je eitjes achteruitgaan. Dit is goed om rekening mee te houden als je een kinderwens hebt.
Ook gezonde voeding speelt een belangrijke rol. Door gezond en afwisselend te eten, maak je de kans dat je zwanger wordt groter. Heb je onder- of overgewicht? Probeer dan op een gezond gewicht te komen.
Kwaliteit van de zaadcellen verbeteren
Zaad doet er 70 dagen over om te rijpen in de zaadballen. In deze periode kan je invloed hebben op de kwaliteit van je zaad. Eet gezond, rook niet en drink niet te veel. Wanneer je overgewicht hebt, is het goed om naar een gezond gewicht toe te werken. Ook kan je strak ondergoed, bezoekjes aan de sauna en lang in een heet bad zitten beter overslaan.
Voor een goede kwaliteit van je zaad is het ook slim om rekening te houden met het aantal zaadlozingen. Door te vaak klaarkomen neemt het aantal zaadcellen in het sperma af. Maar te weinig klaarkomen kan ervoor zorgen dat er meer dode zaadcellen in zitten. Drie tot vijf keer klaarkomen per week is het beste. Zorg er daarbij voor dat er minimaal 36 uur tussen twee zaadlozingen zit.
Wanneer naar de huisarts?
Vrijen jullie regelmatig rond je eisprong, maar ben je na een jaar niet zwanger? Dan is het goed om naar je huisarts of gynaecoloog te gaan. Deze kan kijken of er meer aan de hand is. Menstrueer je niet of heel onregelmatig? Of heb je problemen rondom vrijen? Dan is het goed om eerder contact op te nemen.
De gynaecoloog kan jullie uitgebreider onderzoeken en meer vertellen over het verbeteren van je vruchtbaarheid en/of mogelijke behandelingen.
- Je bent 38 jaar of ouder en bent minimaal een jaar bezig met zwanger worden.
- Het is onduidelijk of je wel een eisprong hebt, bijvoorbeeld omdat je lang niet hebt gemenstrueerd.
- De huisarts denkt dat je eileiders misschien dicht zitten, bijvoorbeeld omdat je eerder een soa hebt gehad.
Tips wanneer jullie vrijen rond de eisprong, maar niet zwanger raken
Proberen jullie al een tijdje zwanger te raken, maar lukt dit niet? De volgende tips kunnen helpen.
- Doe vaker een ovulatietest. Gebruik je ovulatietesten en blijven deze negatief? Mogelijk piekt het hormoon dat door deze test gemeten wordt dan maar kort. Het kan dan helpen om twee keer per dag een ovulatietest te doen.
- Blijf genieten van seks. Wanneer je een grote kinderwens hebt, kan vrijen als een ‘moetje’ gaan voelen. Toch is het belangrijk om te blijven genieten. Kom je als vrouw klaar? Dit maakt de seks niet alleen leuker, maar vergroot ook de kans op een zwangerschap.
- Leef gezond. Met een gezonde leefstijl kan je de kans op een succesvolle bevruchting groter maken. Blijf daarom lekker in beweging. Dit kan je doen door naar de sportschool te gaan, maar ook door iedere dag een flinke wandeling te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg ontspant. Probeer dus genoeg tijd vrij te maken voor je hobby’s.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp