Zwangerschapssymptomen; de eerste tekenen van je zwangerschap
De eerste symptomen van een zwangerschap zijn niet altijd direct te herkennen. Zwangerschapssymptomen verschillen van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap. Toch zijn er vroege tekenen die bij veel vrouwen voorkomen en die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Het uitblijven van de menstruatie is de voornaamste. Maar er zijn ook een aantal andere symptomen die aan het begin van je zwangerschap kunnen opduiken.
Eerste symptomen van een zwangerschap
Gedurende je zwangerschap is de kans groot dat je met een aantal zwangerschapssymptomen te maken krijgt. De een heeft er meer last van dan de ander, maar er zijn een aantal symptomen die iedereen op zijn bordje krijgt. In het meest prille begin van je zwangerschap, wanneer je zelf nog niet weet dat je zwanger bent, kunnen deze symptomen de eerste tekenen zijn van het wondertje dat in je buik groeit.
De meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen:
1. Overtijd
Als je menstruatiecyclus normaal behoorlijk regelmatig is en je nu overtijd bent, kan dit een goede reden zijn om een zwangerschapstest te doen. Veel vrouwen gebruiken dit dan ook als indicatie, zelfs als ze nog geen last hebben gehad van andere zwangerschapssymptomen.
Het kan echter ook zo zijn dat je een minder regelmatige cyclus hebt. In dat geval is het moeilijker te bepalen of je te maken hebt met een eventuele zwangerschap. De andere symptomen kunnen je inseinen; als je vaak tripjes maakt naar de wc, gevoelige borsten hebt en misselijk bent, is het verstandig om toch even een zwangerschapstest te halen bij de apotheek.
Hoewel het een van de duidelijkste zwangerschapsverschijnselen is, hoeft het uitblijven van de menstruatie niet direct te betekenen dat je zwanger bent. Wil je weten hoe dit kan? Lees het artikel: Overtijd maar niet zwanger: hoe kan dit?
2. Innestelingsbloeding
De woorden bloed en zwangerschap wil je liever niet samen in een zin horen. Maar als je een aantal dagen na je ovulatie een lichte bloeding hebt, kan dit weleens groot nieuws betekenen. Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie zet de eicel zich vast in de baarmoederwand (de innesteling), wat een roze of bruine innestelingsbloeding tot gevolg kan hebben. Dit gaat soms gepaard met een lichte buikkramp.
3. Misselijkheid
Een van de vervelendste, maar ook een van de bekendste zwangerschapssymptomen: misselijkheid. Onterecht staat dit symptoom ook wel bekend als ochtendmisselijkheid. Je kan er namelijk op elk moment van de dag last van kan hebben.
De oorzaak van dit zwangerschapsverschijnsel is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk hebben je zwangerschapshormonen er iets mee te maken. Vooral de toegenomen hoeveelheid hCG zou de boosdoener zijn.
De (ochtend)misselijkheid treedt meestal twee tot acht weken na de conceptie op. Hoe erg je er last van hebt, verschilt per vrouw en per zwangerschap. Zo zijn er geluksvogels die de dans ontspringen en anderen die de binnenkant van het toilet inmiddels kunnen dromen. Heb je er veel last van? Probeer dan eens deze tips tegen misselijkheid.
4. Vermoeidheid
Ben je ineens vermoeid? Of sterker nog… zo uitgeput dat je het liefst dagen in je bed wil blijven liggen? Wellicht ben je dan zwanger. Veel vrouwen hebben namelijk last van (extreme) vermoeidheid in het begin van hun zwangerschap.
En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er een nieuw mensje groeit in je buik. Dit vraagt een hoop van je lichaam: de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet gemaakt worden, en je moet al die (vermoeiende) zwangerschapskwaaltjes het hoofd bieden.
Je kan al een week na de conceptie te maken krijgen met vermoeidheid. Daarmee is het één van de eerste zwangerschapssymptomen.
5. Hoofdpijn
Waar kunnen vermoeidheid en misselijkheid voor zorgen? Inderdaad: hoofdpijn! Vaak is het een stekende of een drukkende pijn aan de zijkanten van je hoofd, die wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van zwangerschapskwaaltjes (zoals misselijkheid en vermoeidheid) of door de veranderingen in je hormoonhuishouding.
Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt er last van. De hoofdpijn ontstaat meestal vanaf de 4e zwangerschapsweek en kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen.
Weet je al dat je zwanger bent? Dan kan de hoofdpijn ook komen door spanning en stress. Er komt namelijk een hoop op je af als je in verwachting bent. Ook het stoppen met roken of drinken van koffie kunnen ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, veroorzaken.
6. Gevoelige of gezwollen borsten
Voelen je borsten anders aan dan normaal? Zijn ze erg pijnlijk en gezwollen? Dit kan een vroeg zwangerschapssymptoom zijn. Ongeveer één of twee weken na de conceptie kunnen je borsten al gevoeliger worden. Dit komt doordat de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor zijn de aderen in je borsten meestal ook beter zichtbaar.
Zodra je lichaam meer gewend is geraakt aan de hormoonschommelingen zal de pijn minder worden.
7. Veranderende tepelhoven
Tijdens je zwangerschap bereiden je tepels zich vast voor op het geven van borstvoeding. Het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks beter te vinden zijn voor je baby en ook steviger zijn. Dit gebeurt door een toename in pigment. Vanaf een week na de bevruchting kan je dit al zien, doordat je tepelhoven donkerder worden.
Ook kunnen de bultjes op je tepelhoven (de klieren van Montgomery) toenemen en groter worden. De kliertjes scheiden een olieachtige substantie uit, die je tepels soepel houdt en beschermt tegen infecties.
8. Vaker plassen
Is het moeilijk geweest om tot hier te lezen zonder te plassen? En ben je voordat je dit artikel ging lezen ook al naar de wc geweest? Misschien moet je dan een van je plasjes gebruiken voor een zwangerschapstest.
Vanaf je 6e zwangerschapsweek kan het namelijk zo zijn dat je veel tripjes naar het toilet moet maken. Doordat je hormoonhuishouding verandert, wordt er meer bloed door je nieren gepompt, waardoor je blaas sneller vol zit. Gevolg: je moet vaker plassen. Dat je groeiende baarmoeder op je blaas drukt, helpt natuurlijk ook niet mee.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
9. Opgeblazen gevoel
Misschien ken je dit gevoel wel van je menstruatieperiodes. Je buik is een beetje opgezet en je broeken gaan minder goed dicht. Maar, wat als je menstruatie is uitgebleven of er nog helemaal niet aan zit te komen?
Rond je 4e en 5e zwangerschapsweek kan je al een wat opgezette buik hebben. Niet omdat je kindje zo snel groeit, maar omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. Hierdoor heb je meer last van gasvorming en dus van een uitgezette buik.
10. Vreetbuien
Heb je plotseling wel heel bijzondere cravings (kom maar op met die mayonaise met smarties)? Of heb je meer behoefte aan snoep en snacks dan normaal? Dan kan dit betekenen dat je in verwachting bent.
Als je zwanger bent, kan je namelijk een extra aandrang voelen tot het eten van bepaald voedsel. Het meest bekende (en cliché) voorbeeld is de enorme trek in augurken. Dit kan natuurlijk ook heel goed ander voedsel zijn of misschien zelfs eten waar je helemaal niet zo dol op was voor je zwangerschap.
Dit soort vreetbuien kunnen zich al voordoen vanaf je 4e zwangerschapsweek. Hoewel ze misschien verleidelijk zijn, is het verstandig om niet te veel toe te geven aan deze food cravings. Blijf verstandige keuzes maken, want een te grote gewichtstoename is niet gezond voor jou en je baby.
Tip voor je partner: wijs je partner op de vaderschapskalender. Zo blijft hij op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom je zwangerschap en weet hij wanneer hij welke kwaaltjes bij jou kan verwachten. En hoe hij jou kan ondersteunen.
11. Afkeer van voedsel en geuren
Andersom kan echter ook. Door je zwangerschap walg je nu misschien van voedsel waar je normaal van genoot. Ook wordt je reukvermogen vaak scherper, waardoor je ineens heel misselijk kan worden van bepaalde geuren, zoals koffie, sigarettenrook of gebakken vlees. Dit kan je al vanaf de 1e week na de bevruchting gaan merken.
12. Stemmingswisselingen
Kan je niet meer stoppen met huilen bij een reclame voor kattenvoer (die kitten is zó schattig)? Wissel je depressieve buien af met euforische momenten? Misschien zorgen zwangerschapshormonen wel voor deze stemmingswisselingen. Ze kunnen namelijk je neurotransmitters (chemische boodschappers in je hersenen) beïnvloeden, waardoor je soms de controle over je emoties verliest.
Stemmingswisselingen komen meestal vanaf de 3e zwangerschapsweek voor en is een van de zwangerschapssymptomen die zich de gehele zwangerschap kan voordoen.
Als zwangerschapssymptomen kwaaltjes worden
Heb je na het lezen van dit artikel een zwangerschapstest gedaan en is deze positief? Dan is er geen sprake meer van mogelijke zwangerschapssymptomen, maar van heuse kwaaltjes. Gelukkig is het allemaal voor een goed doel: om over een aantal maanden (Bereken je uitgerekende datum) je baby’tje vast te houden.
Benieuwd hoe je kleintje zich van week tot week ontwikkelt en wat dit met je lichaam doet? Bekijk dan onze zwangerschapskalender.
Let op
Veel van deze zwangerschapssymptomen passen ook goed in het profiel van andere kwaaltjes. Als je dus zeker wil weten of je zwanger bent, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Dit is de enige manier om echt duidelijkheid te krijgen.