5 tips voor een duurzame verzorging van je baby
Duurzame keuzes maken is belangrijk voor een gezonde toekomst van de wereld. Ook bij de verzorging van je baby kan je milieubewust te werk gaan. Hoe kan je op een duurzame manier je kindje verzorgen?
Duurzaamheid en de verzorging van je baby
Door milieubewust te leven draag je je steentje bij aan een goede toekomst voor je kind. Dit kan je doen door je kindje duurzaam op te voeden en door zuinig om te gaan met gas en electriciteit.
Een andere manier om goed voor de planeet te zorgen is door een duurzame verzorging van je baby. Dit hoeft niet veel tijd of geld te kosten. Het maakt al een groot verschil als je je vaste verzorgingsproducten vervangt door een duurzame variant. De volgende tips helpen je bij het duurzaam verzorgen van je baby.
1. Kies voor wasbare luiers
Wanneer je je baby milieubewust wil verzorgen, zijn wasbare luiers een goede keuze. Ze zorgen voor veel minder afval en voor minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers. Daarnaast zijn ze ook nog eens liever voor je portemonnee. Je bent aan wasbare luiers in totaal ongeveer €500 minder kwijt dan aan wegwerpluiers.
Gebruik je toch liever wegwerpluiers? Let er dan op dat ze een milieukenmerk (zoals OEKO-TEX) hebben. Dit betekent dat ze minder schadelijk zijn voor het milieu dan luiers zonder kenmerk.
2. Gebruik wasbare billendoekjes
Niet alleen wegwerpluiers, maar ook wegwerpdoekjes zijn een grote belasting voor het milieu. Een oplossing daarvoor is het gebruiken van wasbare billendoekjes. Je kan ze nieuw aanschaffen, maar je kan ze ook zelf maken van bijvoorbeeld oude T-shirts of handdoeken. Zo belast je het milieu nog minder. Ook bespaar je met herbruikbare billendoekjes wel zo’n 250 euro of meer. Éxtra duurzaam: Als je kindje zindelijk is, gebruik je ze gewoon als snoetenpoetsers of handenvegers.
Tijdens het verschonen van je baby kan je de ergste ontlasting weghalen met wc-papier. Maak vervolgens een billendoekje nat. Dit kan je doen met een plantenspuit die je vult met water en eventueel een paar druppels olie, zoals badolie of lavendelolie. Veeg de billen vervolgens schoon met het billendoekje en doe hem in de was. Goed voor het milieu, zachter voor de babybilletjes en voordeliger voor je portemonnee!
3. Kook biologisch
Is je kleine toe aan zijn eerste vaste hapjes? Draag dan bij aan een beter milieu door tijdens het koken verse en biologische ingrediënten te gebruiken. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor lokale seizoensgroentes. Zo voorkom je dat ze met het vliegtuig of de vrachtwagen naar België gebracht moeten worden. Ook kan je kiezen voor groente en fruit van de biologische boer. Deze gebruikt geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen bij het kweken van de gewassen.
Een tweedehands geboortelijst
Mic Mac Minuscule is een netwerk van duurzame mompreneurs verspreid over Vlaanderen en Brussel. Deze Mic Mac Madammen helpen ouders-in-spé bij het samenstellen van een geboortelijst met tweedehandse, upcyclede en duurzame nieuwe babyspullen. En dat met eerlijk advies en op maat van je persoonlijke stijl. Zo weet je wat je wel én niet nodig hebt en kan je zelf op beide oren slapen: je Mic Mac Madam zoekt je baby-uitzet op maat bij elkaar en controleert deze op kwaliteit en veiligheid. Op die manier geven familie en vrienden een duurzaam én voordelig cadeautje. En je krijgt ook niets dat je niet hebt gevraagd. Win win dus!
Daarnaast geeft Mic Mac Minuscule ook advies over duurzaam opvoeden. Meer dus dan alleen een tweedehands geboortelijst, neemt Mic Mac Minuscule je mee in duurzaam ouderschap.
4. Gebruik duurzame verzorgingsartikelen
Ieder jaar komen er miljoenen tonnen plastic in de natuur terecht. Dit breekt moeilijk af, wat het milieu en dieren in gevaar brengt. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk plastic producten te kopen en te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld liever linnen tasjes en papieren rietjes dan de plastic variant.
Ook bij het verzorgen van je baby kan je hierop letten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende duurzame keuzes:
- Tandenborstels van bamboe
- Houten haarborstel of kam
- Kruik, tutje en bijtring van natuurrubber
- Pleisters van biokatoen
- Badolie, billencrème en zonnebrandcrème van 100% natuurlijke ingrediënten
- Babyshampoo in vaste vorm
- Biologisch afbreekbare wegwerpdoekjes
- Tetradoeken, babykleding en slaapzak van biokatoen
- Glazen babyfles en bewaarbakjes
5. Kies voor tweedehands kleding
Is je baby uit zijn kleding gegroeid? Kijk dan eens rond in een kringloopwinkel of op internet voor tweedehands kleding. Door gebruikte kleding te kopen zorg je ervoor dat er minder kleding geproduceerd hoeft te worden. Dit is beter voor het milieu en bovendien kost het je meestal minder geld dan een nieuw setje kleren.
Heb je vriendinnen die ook moeder zijn van een baby of peuter? Organiseer dan eens een kledingruil. Zo kan je elkaar blij maken met nieuwe kleding zonder iets uit hoeven uitgeven én je hebt samen een gezellige middag of avond.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app