Nagels lakken en zwanger: is dit veilig?
Veel vrouwen lakken regelmatig hun nagels. Maar mag je hiermee doorgaan als je zwanger bent? En hoe zit het nu precies met gelakte nagels als de bevalling nadert? Met deze richtlijnen en tips weet je hoe je veilig je nagels lakt tijdens je zwangerschap.
Is het veilig om je nagels te lakken als je zwanger bent?
Het korte antwoord is: ja, het lakken van je nagels tijdens je zwangerschap is veilig. Wel zijn er een aantal kanttekeningen.
Nagellak bevat chemische stoffen, net zoals haarverf. Door contact met je huid, nagelriem of nagelbed of door het inhaleren van de dampen, kunnen deze stoffen mogelijk in je bloedbaan terechtkomen. Alleen in grote hoeveelheden kan dit schadelijk zijn voor jou en de baby in je buik. Je kan daarom veilig je nagels (laten) lakken als je zwanger bent. Wel is het goed om erop te letten welke producten je gebruikt.
Welke soorten nagellak zijn veilig?
De drie meest populaire manicures zijn nagellak, gellak (of shellac) en acrylnagels. Alle drie zijn tijdens je zwangerschap veilig. Wel is het goed om te controleren welke stoffen er in de nagellak zitten. Vroeger bevatte nagellak een aantal stoffen die nu binnen de Europese Unie verboden zijn:
- Formaldehyde. Dit stofje is een nagelverharder die mogelijk problemen met de luchtwegen kan veroorzaken. Ook is het mogelijk kankerverwekkend.
- Dibutylftalaat. Ftalaten zoals dibutylftalaat werden vroeger aan nagellak toegevoegd om het soepel te houden. Het stofje zorgt ervoor dat de lak niet snel brokkelt. Het is sinds 2004 binnen de EU verboden om deze stoffen aan cosmetische producten toe te voegen. Deze stoffen kunnen namelijk je hormoonbalans verstoren.
- Formaldehydehars. Deze stof zorgt ervoor dat je nagellak glanst en goed uithardt. Het kan mogelijk een allergische reactie veroorzaken.
- Tolueen. Tolueen is een stofje dat je nagellak verdunt en door elkaar mengt. Het kan mogelijk voor onder andere duizeligheid en hartklachten zorgen.
- Kamfer. Kamfer wordt aan nagellak toegevoegd om de geur van de chemicaliën te verbergen. Het kan mogelijk misselijkheid of verschillende allergische reacties veroorzaken.
Het klinkt allemaal vrij heftig. Gelukkig zijn deze stoffen pas schadelijk als je ze te vaak en te lang achter elkaar gebruikt. Toch wil je, zeker rondom je zwangerschap, geen enkel risico nemen. Kies daarom voor nagellak die bovenstaande stoffen niet bevat.
In de EU is het verboden om deze stoffen toe te voegen aan cosmetische producten. Heb je nagellak gekocht die in de EU gemaakt is? Dan kan je ervan uitgaan dat het product veilig is om te gebruiken.
Is nagellakremover veilig als je zwanger bent?
Tijdens je zwangerschap kan je nagellakremover veilig gebruiken. Kies bij voorkeur voor een nagellakremover zonder aceton. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan of aceton schadelijk is tijdens je zwangerschap. Daarom is het beter om het gebruik hiervan zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien is een nagellakremover zonder aceton vriendelijker voor je huid. Dit is vooral fijn tijdens die negen maanden waarin je huid gevoeliger kan zijn.
Nagellak tijdens de bevalling
Het kan geen kwaad om rondom je uitgerekende datum nagellak te dragen. Aan sommige zwangere vrouwen wordt gevraagd om hun manicure te verwijderen voordat ze bevallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze van tevoren weten dat ze gaan bevallen middels een keizersnede. Tijdens een keizersnede houden de artsen je doorbloeding in de gaten door onder andere naar je nagels te kijken. Je mag daarom vaak geen nagellak op je handen en/of tenen hebben. Dit is niet in ieder ziekenhuis het geval. Sommige ziekenhuizen maken hier andere afspraken over.
Wil je het zeker weten? Vraag het dan aan je vroedvrouw of gynaecoloog, of bel met het ziekenhuis waar je wil bevallen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Werken in een nagelstudio als je zwanger bent
Werk je in een nagelstudio en ben je zwanger? Bespreek de situatie dan met je werkgever om ervoor te zorgen dat je werkomgeving veilig is. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- De ruimte moet goed geventileerd zijn.
- Draag altijd een masker en handschoenen als je een klant helpt.
- Zorg dat het materiaal waarmee je werkt schoon is.
- Sluit de producten na gebruik altijd goed af.
- Gooi afvalresten zo snel mogelijk weg.
- Werk niet te lang achter elkaar in dezelfde ruimte.
Tips voor nagels lakken tijdens je zwangerschap
Met deze tips zorg je ervoor dat nagels lakken als je zwanger bent op een veilige manier gebeurt:
- Wacht tot je tweede trimester. Tijdens je tweede trimester is je kindje alweer wat meer gegroeid. Je hebt dan meestal minder last van zwangerschapssymptomen die erger kunnen worden door een sterke geur.
- Zelf lakken. Lak liever zelf je nagels in plaats van naar een nagelsalon te gaan. Zo heb je minder kans op infecties en heb je geen last van een overvloed aan dampen.
- Toch laten doen? Ga je toch liever naar een nagelstudio? Vraag dan van tevoren na welke producten ze gebruiken, of de ruimte goed geventileerd is en hoe zij hun materialen steriliseren. Als je vertelt dat je zwanger bent, kunnen ze met je meedenken hoe je verwensessie zo veilig mogelijk kan verlopen.
- Koop nagellak die in de EU is gemaakt. Zo heb je meer zekerheid dat het product veilig is. De regelgeving in andere landen, zoals de VS en Aziatische landen, is namelijk anders en minder streng dan in Europa.
- Koop nagellak op natuurlijke basis. Deze soorten nagellak worden ook wel 3-free, 4-free of zelfs 13-free genoemd, om aan te duiden hoeveel chemische stoffen niet toegevoegd zijn. Je kan zelfs biologische en vegan nagellak kopen.
- Kies liever niet voor gellak of acrylnagels. Bij het verwijderen van deze manicures heb je namelijk aceton nodig. Heeft dit toch je voorkeur, of heb je je nagels al op deze manier gelakt? Leg je handen dan niet in aceton om de lak te verwijderen (zoals wordt geadviseerd), maar plaats een watje gedompeld in nagellakremover op je nagels. Was je handen hierna extra goed.
- Laat je nagelriem heel. Bij sommige manicures wordt eerst je nagelriem teruggeduwd zodat de nagels beter gelakt kunnen worden. Deze stap kan je echter beter overslaan als je zwanger bent. Je nagels zijn namelijk kwetsbaarder in deze periode waardoor je sneller infecties kan oplopen.
- Pas op met een uv-lamp. Soms wordt er een uv-lamp gebruikt om de nagellak te laten uitharden. Uv-straling is tijdens je zwangerschap niet schadelijk, maar de warmte kan je kwetsbare huid mogelijk irriteren. Om dit te voorkomen, kan je je handen van tevoren insmeren met zonnebrandcrème.
- Zoek een goed geventileerde ruimte op. Zet bijvoorbeeld een raam of deur open terwijl je je nagels lakt, zodat je minder dampen inademt.
- Blaas je nagels niet droog. Om dezelfde reden is het beter om je nagels niet droog te blazen. Je kan dan meer dampen inademen. Wapper liever met je handen van je af, of laat je nagels aan de lucht drogen.
- Was je handen. Zodra de nagellak droog is, is het goed om je handen te wassen. Hetzelfde geldt na het gebruik van nagellakremover. Zo verwijder je alle resten en kunnen eventuele stoffen niet meer door je huid worden opgenomen.
Auteur Laura Miller-Sijm