Vrouw is zwanger en heeft in bad gezeten

Als je zwanger bent, is in bad gaan een fijne manier om te ontspannen. Maar misschien vraag je je af of een warm bad wel veilig is tijdens je zwangerschap. Waar kan je op letten als je zwanger in bad gaat?

Zwanger in bad gaan

Als je zwanger bent, is het veilig om in bad te gaan. Wel is het belangrijk om erop te letten dat je het niet te warm krijgt. Een warm bad zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer je zwanger bent, ligt je temperatuur rond de 37,4 graden. Hij mag tot ongeveer 39 graden stijgen, zonder dat het gevaarlijk wordt voor je baby. Je kan dit vergelijken met koorts voor een korte tijd.

Uit onderzoek blijkt dat je veilig twintig minuten in een warm bad van 40 graden kan zitten als je zwanger bent. Je lichaamstemperatuur stijgt in die twintig minuten niet boven de 39 graden.

Wil je zeker weten dat je veilig zwanger in bad gaat? Zorg er dan voor dat het badwater iets kouder is, bijvoorbeeld 37 graden. Je hoeft dan niet op de tijd te letten. Wordt je bad dan te snel koud? Doe het niet helemaal vol en voeg na een tijdje nieuw warm water toe.

Waarop letten als je zwanger in bad gaat?

Ook als je een wat koeler bad neemt, blijft het belangrijk om op je lichaam te letten. Stijgt je temperatuur voor lange tijd boven de 39 graden? Dan kan dit in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Gelukkig merk je het meestal vanzelf als dit gebeurt, zodat je op tijd uit bad kan gaan.

Zit je als je zwanger bent in bad en krijg je last van de volgende klachten? Ga er dan uit, zodat je kan afkoelen.

Bubbelbad en zwanger

Heb je thuis een bubbelbad en houd je deze goed proper? Dan kan je hier veilig gebruik van maken tijdens je zwangerschap. Zwanger in een bubbelbad gaan in bijvoorbeeld een zwembad of wellnesscentrum is na 32 weken een minder goed idee. In gedeelde bubbelbaden ontstaan sneller bacteriën.

Aan het einde van je zwangerschap gaat je baarmoedermond zich langzaam voorbereiden op de bevalling. Hierdoor kan je al een beetje ontsluiting krijgen. Wanneer je met (lichte) ontsluiting in een gedeeld bubbelbad gaat, kunnen bacteriën makkelijker in je lichaam komen.

Jacuzzi en zwanger

Vanaf 32 weken zwangerschap kan je beter niet in een jacuzzi gaan. Het water in een jacuzzi of hot tub blijft lange tijd op dezelfde temperatuur. Daardoor kunnen er makkelijker bacteriën in ontstaan.

Goed om te weten: als je in bad wil bevallen, hoef je hier niet bang voor te zijn. De watertemperatuur in een bevalbad blijft tijdens je bevalling op een wat lagere temperatuur: 36 tot 37 graden. Dit is een veilige watertemperatuur voor jou en je baby. Ook houdt de vroedvrouw of gynaecoloog jullie goed in de gaten.

Tips om veilig te genieten van een bad

Ben je zwanger en ga je graag in bad? De volgende tips kunnen je helpen om veilig van een bad te genieten tijdens je zwangerschap.

  • Koop een badthermometer. Met een badthermometer kan je controleren hoe warm het badwater is. De badthermometer is onderdeel van de baby uitzetlijst. Deze ga je dus later ook nog gebruiken.
  • Zorg dat je veilige badolie gebruikt. Tijdens je zwangerschap kan je sommige etherische oliën beter niet gebruiken. Denk aan pepermuntolie, rozemarijnolie en kamferolie. Ze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Gebruik je badolie? Controleer dan of je deze veilig kan gebruiken.
  • Zoek naar andere mogelijkheden. Vind je het toch een beetje spannend om in bad te gaan? Zoek dan naar andere mogelijkheden om te ontspannen, zoals een voetenbadje of een massage.
  • Let op bij gebroken vliezen. Als je vliezen gebroken zijn, kan je beter niet meer in bad gaan. Bacteriën kunnen dan makkelijker bij je baby terechtkomen. De kans is daardoor groter dat je ongeboren kindje een infectie oploopt.
  • Vraag zo nodig om advies. Weet je niet zeker of het voor jou veilig is om zwanger in bad te gaan? Vraag dan advies aan je vroedvrouw of gynaecoloog. Deze kan je vertellen of het in jouw situatie veilig is om te genieten van een bad.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app