Vrouw is zwanger en zoekt fijne slaaphouding

Door de groei van je buik kan een prettige slaaphouding als je zwanger bent lastiger te vinden zijn. Wat is een fijne en veilige slaaphouding tijdens je zwangerschap? En hoe kan je met je grote buik toch comfortabel slapen?

Samenvatting

  • De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij.
  • Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby.
  • Slapen op je rug brengt voor jou en je baby kleine risico’s met zich mee.
  • Een goed matras en extra kussens of een voedingskussen kunnen helpen om een prettige slaaphouding te vinden.

Je slaaphouding als je zwanger bent

Een goede slaaphouding vinden als je zwanger bent kan lastig zijn. Hoe groter je buik wordt, hoe meer je ’s nachts vaak ligt te draaien. Je vraagt je mogelijk af of slapen in sommige houdingen nog veilig is als je zwanger bent. Er zijn slaaphoudingen die iets meer risico met zich meebrengen als je zwanger bent.

Toch kan je gewoon slapen in de houding die jij fijn vindt. Lig je in een houding die minder prettig is voor jou of je baby? Dan merk je dit vanzelf, omdat je lichamelijke klachten kan krijgen zoals duizeligheid of misselijkheid. Je kan dan een andere slaaphouding aannemen, waardoor er geen gevaar is voor jou of je kindje.

Zwanger en slapen op je linkerzij

Begint je buik een flinke omvang te krijgen? Dan kan je het beste op je linkerzij slapen. In deze slaaphouding blijft je lichaam het beste doorbloed. Dat is het gezondst voor de placenta en voor je baby.

Wanneer je op je linkerzij slaapt, kantel je mogelijk je bekken. Heb je last van je bekken of rug? Dan kan dit minder prettig voor je zijn. Het is daarom slim om een kussen tussen je benen te leggen en je knieën gebogen te houden. Zo blijft je bekken recht als je op je linkerzij slaapt.

Op je buik slapen en zwanger

Op je buik slapen als je zwanger bent is een veilige slaaphouding voor jou en je kindje. Het is voor jou misschien niet zo prettig, maar voor je kindje kan het geen kwaad. Hij zit goed beschermd in je buik. Om hem heen zit vruchtwater dat hem beschermt. Hij heeft er dus geen last van als je op je buik ligt.

Zwanger en slapen op je rechterzij

Op je rechterzij slapen tijdens je zwangerschap is in principe veilig, maar kan in het derde trimester iets meer risico met zich meebrengen. Je baarmoeder en je baby zijn dan behoorlijk gegroeid. Hierdoor kunnen ze in bepaalde slaaphoudingen de aorta en de vena cava drukken. Dit zijn belangrijke aders in je lichaam waar veel bloed doorheen stroomt.

Worden deze aders een beetje dichtgedrukt? Dan stroomt er minder bloed doorheen. Als hierdoor te weinig bloed naar de placenta stroomt, kan dit in zeldzame gevallen voor problemen rondom de zwangerschap zorgen. Onderzoek laat zien dat de kans op problemen iets groter is als je op je rechterzij slaapt. Toch geven de onderzoekers aan dat je hier niet gelijk bezorgd om hoeft te zijn. De kans dat je kindje risico loopt is iets groter, maar nog steeds ontzettend klein: 0,4 procent.

Wanneer er minder bloed door je aders stroomt, kan dit je duizelig en misselijk maken. Word je ’s nachts wakker en voel je je niet zo lekker? Draai dan op je linkerzij. Zo voorkom je mogelijke risico’s al voordat je baby gevaar loopt.

Op je rug slapen en zwanger

Ook op je rug slapen als je zwanger bent is in principe veilig, maar kan wat meer risico met zich meebrengen. Brits onderzoek laat zien dat op je rug in slaap vallen in het derde trimester de kans op problemen rond de zwangerschap iets groter maakt. Maar ook hierover hoef je niet meteen bezorgd te zijn. De kans dat je baby gevaar loopt is nog steeds heel klein.

Als je weleens op je rug wakker wordt, kan je het beste op je linkerzij draaien en zo weer in slaap vallen. Deze slaaphouding is het veiligst als je zwanger bent.

Tips voor een fijne slaaphouding als je zwanger bent

Goed slapen tijdens je zwangerschap is belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je comfortabel slaapt met je buik? De volgende tips kunnen je helpen.

  • Wen aan een andere slaaphouding. Slaap je normaal graag op je rug of rechterzij? Probeer dan al voor je zwanger bent of vroeg in de zwangerschap te wennen aan een veilige en prettige slaaphouding. Dan heb je de tijd om aan deze houding te wennen.
  • Let op je lichaam. Lig je ’s nachts op je rug of rechterzij en heb je last van misselijkheid, duizeligheid of een akelig gevoel? Dan kan dit een teken zijn dat je bloed minder goed stroomt. Gelukkig kan dit niet meteen kwaad. Draai je op je linkerzij en slaap zo verder.
  • Slaap met meer kussens. Op je zij gaan liggen met een kussen vóór je kan helpen om fijner te liggen. Een kussen tussen je benen of achter je helpt ook vaak goed.
  • Slaap met een voedingskussen. Losse kussens kunnen verschuiven tijdens het slapen. Bij een voedingskussen is dit niet het geval. Dit lange, slangvormige kussen kan je voor en/of achter je leggen. Het zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier ligt terwijl je slaapt.
  • Koop een wig. Een wig is een speciaal voedingskussen dat je onder je buik kan schuiven. Het gewicht van je buik wordt dan beter verdeeld, waardoor je fijner ligt. Wanneer je de wig onder je rug schuift, zorgt hij ervoor dat je rustig op je zij blijft liggen.
  • Probeer een ander matras. Sommige matrassen liggen niet lekker wanneer je op je zij ligt. Zeker als je een matras al zo lang gebruikt dat het naar jouw lichaam en houding is aangepast. Het kan dan helpen om een ander matras te proberen.

Poll

Kan jij nog lekker slapen?

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app