Een zwangerschapsbal: wat zijn de voordelen?
Een zwangerschapsbal is een handig hulpmiddel. Niet alleen als je in verwachting bent, maar ook bij je bevalling. Zo kan het helpen om bekkenpijn minder te maken of weeën weg te puffen. Wat zijn andere voordelen van zo'n zwangerschapsbal?
Wat is een zwangerschapsbal
Een zwangerschapsbal noem je ook wel een geboortebal, een postnatale bal of een birth-ball. Dit is een plastic zitbal die gevuld is met lucht. De bal is tussen de 55 en 90 centimeter hoog. Hij hoort groter en sterker te zijn dan een gewone fitnessbal. De zwangerschapsbal is een handig hulpmiddel tijdens je zwangerschap en bevalling. Het gebruik heeft veel voordelen. Ook is het mogelijk de bal voor andere activiteiten te gebruiken.
Heb je een geschikte bal gevonden? Dan is het goed om deze niet voor de volle 100 procent op te blazen. Zorg ervoor dat je een klein beetje in de bal wegzakt als je erop zit.
Zo zit je op de geboortebal
Als je op de bal gaat zitten is het handig om dat op de volgende manier te doen:
- Plaats de bal het liefst op een tapijt. De bal kan op die manier stevig staan.
- Ga op je zitbal zitten met je benen gespreid en je voeten plat op de grond.
- Je heupen moeten iets hoger dan je knieën zijn als je zit.
- Trek je onderbuik lichtjes naar binnen en hou je rug recht.
- Ga na of je stevig en veilig zit. Controleer of je omgeving veilig is. Pas bijvoorbeeld op voor scherpe tafelpunten of hitte van een kachel. Op die manier kan je bal bijna niet kapot gaan.
Soms verliest een geboortebal na een periode wat lucht. Als dat zo is, kan je de bal voorzichtig opblazen. Dan wordt de bal niet te laag.
De voordelen van een zwangerschapsbal
Het gebruik van een zwangerschapsbal heeft voordelen voor je zwangerschap én je bevalling.
Tijdens je zwangerschap
Dit zijn de voordelen van een zitbal als je in verwachting bent.
- Je kan hem gebruiken tijdens het sporten. Doe er verschillende zwangerschapsoefeningen mee. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen voor de bekkenbodem. Ook kan je de bal gebruiken tijdens een yogales. Als je elke dag traint met de bal maak je de spieren van je core sterker. Dit zijn je buik-, rug- en bilspieren. Door deze spieren te trainen ondersteun je het hele bekkengebied.
- Je blijft in beweging als je zit. Dit komt doordat je niet stil kan zitten op de bal. Daarnaast is het niet mogelijk om onderuitgezakt op de bal te hangen. Je hebt dus de hele tijd een actieve houding. Heb jij een kantoorjob of doe je ander werk waarbij je veel zit? Dan kan zitten op een zitbal helpen. Zo blijf je ook achter je bureau actief. Dit is ook fijn als je niet in verwachting bent.
- Het kan pijn verlichten. Bijvoorbeeld in het bekken of in de rug. De bal zorgt er namelijk voor dat je een juiste zithouding hebt. Je krijgt dan minder snel last van je gevoelige rug. Ook zorgt de beweging ervoor dat je minder stijf wordt.
- Het helpt je meer ontspannen. Voelt je lichaam vaak gespannen of ben je angstig voor je bevalling? Door een goede zithouding heb je niet alleen minder pijn, maar word je ook kalmer. Je bekkenbodemspieren ontspannen bijvoorbeeld meer als je op zo’n bal zit.
- Je brengt je baby in de juiste positie voor de bevalling. Je kindje krijgt meer ruimte in het bekken als je op een zitbal zit. De beweging op de bal zorgt er namelijk voor dat je baby naar beneden zakt. Dit helpt daarom bij het indalen.
Belangrijk: stop altijd met het gebruik van de bal als je je duizelig voelt, pijn hebt of als je je op een andere manier niet goed voelt!
Tijdens en na je bevalling
Niet alleen tijdens je zwangerschap is het handig om de bal te gebruiken. Ook tijdens en na je bevalling kan het veel voordelen opleveren.
- Het helpt je met weeën wegpuffen en ontspannen. Als er een wee opkomt, kan je op de bal bewegen. Bijvoorbeeld door heen en weer te wiegen of rondjes te draaien. Het bekken wordt dan wat wijder en de weeën iets minder heftig. Deze beweging zorgt ook voor meer ontspanning. Hierdoor gaat je baarmoedermond sneller openstaan.
- Je kan de bal gebruiken voor verschillende houdingen. Verschillende houdingen maken het makkelijker voor je baby om door het bekken te gaan. Je kan bijvoorbeeld over de bal heen hangen of met de bal in je rug staan tegen de muur. Langzaam rondjes draaien op de bal kan je kindje helpen om te draaien door het geboortekanaal.
- De zitbal kan je een rustmoment geven. Voel je je uitgeput door de bevalling? Door over de bal heen te hangen of erop te zitten kan je even op adem komen. Doordat de bal een beetje veert, kan je je makkelijker ontspannen en echt even tot rust komen. Misschien wil je partner je wel masseren tijdens zo’n pauze?
- De geboortebal helpt je lichaam sneller herstellen. Op de bal zitten in de kraamweek kan heel fijn zijn. Door op de bal te zitten kan je onderkant en bekken meer ontspannen. Dit zorgt voor een sneller herstel. Heb je pijnlijke hechtingen? Wees dan extra voorzichtig.
- Je kan je baby makkelijker zittend troosten. Heb je een huilende baby en wil je niet de hele tijd met je kleine rondwandelen? Op de zitbal kan je je kleine zittend bewegen. Zo troost je je baby, maar kost het jou minder energie.
Wist je dat...?
Bewegen op een zitbal kan helpen tegen een somber gevoel
Met een zitbal zorg je ervoor dat je in beweging blijft, zelfs tijdens het zitten. Dit maakt je niet alleen fitter, maar kan ook depressieve symptomen minder maken. Door meer te bewegen kan je je dus een vrolijker mens voelen.
Oefeningen op de bal
Als je zwanger bent, kan je de bal ook gebruiken om oefeningen op te doen. Hieronder vind je daarvan drie voorbeelden.
- De squat. De eerste oefening die je kan doen is de squat. Je zet de zitbal in het holletje van je rug en steunt tegen de muur aan. Buig je knieën alsof je gaat zitten. Je knieën mogen niet voorbij je tenen komen. Daarna kom je weer omhoog en herhaal je dit. Doe deze oefening ongeveer twintig keer.
- Stevige billen. Bij deze oefening train je je billen. Ga op je rug liggen en plaats daarna je hakken op de bal. Houd daarbij je knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Als je je armen op de grond legt, zorgt dat voor extra stevigheid. Span hierna je buik en billen aan en til voorzichtig je heupen op. Hou daarbij de bal zo stil mogelijk. Doe de oefening ongeveer vijftien keer.
- De kindhouding. De kindhouding is een bekende yogahouding. Deze wordt ook wel de childpose genoemd. Deze houding zorgt ervoor dat je na een work-out tot rust komt. Zo kom je in de kindhouding: Als eerste ga je op je knieën zitten. Daarna schuif je beide knieën naar buiten zodat er ruimte tussen je benen ontstaat. Leg je armen op de bal en glij langzaam naar voren. Let daarna op je ademhaling. Als je een paar minuten in de houding blijft, kan je je meer ontspannen gaan voelen.
Wat kan je nog meer met een zwangerschapsbal doen?
De bal is ook na je zwangerschap en bevalling fijn om te gebruiken. Hieronder vind je nog wat extra tips bij het gebruik van een zwangerschapsbal.
- Gebruik de bal als stoel. Bij de eettafel, achter een bureau of als je tv kijkt: overal kan je op de bal zitten. Op die manier heb je altijd een goede houding.
- Speel met de bal. Een bal is natuurlijk ook leuk om mee te spelen. Zoek een plek op waar veel ruimte is. Daar kan je met je kind de bal overgooien, schieten of stuiteren. Dolle pret!
- Geef je geboortebal een leuk jasje. Vind jij zo’n grote plastic bal niet mooi staan in je huiskamer? Op internet zijn veel leuke hoezen te koop. Met een mooie hoes past de bal goed bij je inrichting.
- Huur de bal. Heb je even wat minder geld te uit te geven? Je kan de geboortebal ook huren. Op verschillende websites verhuren ze zitballen speciaal voor vrouwen die in verwachting zijn.
Geen bal, wel een wiebelkussen
Heb je weinig ruimte in huis of zou je de bal het liefst steeds meenemen naar je werk? Dan is een wiebelkussen handiger. Dit is een klein opblaaskussen voor op je stoel. Het voordeel van een wiebelkussen is dat je hem overal mee naartoe kan nemen en deze weinig plaats inneemt. Je kan zo’n kussen dus makkelijk opbergen in een kast of schuif.
Poll
Heb jij al een zwangerschapsbal?
Auteur Eline de Wit
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app