Gezonde lunch van aspergesoep

Deze lunch kost misschien wat meer tijd om te maken, maar dan heb je ook wat. Door de soep krijg je snel veel groente binnen. Asperges zijn een goede bron van inuline, een stofje dat helpt bij een goede spijsvertering. Extra fijn als je last hebt van verstopping nu je zwanger bent. Lees verder om te ontdekken hoe je deze gezonde lunch klaarmaakt.

Hierom is deze lunch zo gezond

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Er zitten vitamines en mineralen in die je tijdens je zwangerschap extra goed kan gebruiken. Denk aan magnesium, foliumzuur, vitamine C en kalium.

Heb je last van verstopping? Dan kan volkorenbrood je helpen om hier vanaf te komen. In volkoren producten zitten namelijk veel vezels. Deze zijn goed voor je stoelgang en kunnen je van je klachten afhelpen. Daarnaast geven vezels je langer een vol gevoel. Met deze gezonde lunch kan je dus een tijdje vooruit.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 300 gram geschilde witte asperge
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 75 ml kookroom
  • 25 gram bloem
  • 25 gram boter
  • 5 gram verse bieslook
  • Peper en zout
  • 4 volkoren boterhammen
  • 2 plakken kaas
  • 2 plakken knoflook
  • Halvarine of margarine

Zo maak je de soep

  1. Breng het water met het bouillonblokje aan de kook.
  2. Was de asperges onder stromend water en verwijder de harde onderkanten. Voeg de asperges toe aan de bouillon en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar. Haal de asperges er dan uit en bewaar de bouillon. Snijd de asperges in stukjes.
  3. Nu ga je met de boter en bloem een roux maken. Snijd eerst de knoflook en het sjalotje fijn. Bak deze in de boter in een ruime pan. Voeg de bloem toe en bak een paar minuten mee, terwijl je roert. Blijft het niet meer aan de bodem plakken? Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Ondertussen blijf je roeren.
  4. Als je een glad mengsel hebt, voeg je de kookroom en de helft van de aspergestukjes toe. Breng op smaak met peper en zout en pureer het met een staafmixer glad.
  5. Verdeel de soep over twee kommen. Voeg de rest van de aspergestukjes toe en strooi de gehakte bieslook eroverheen.

Zo maak je de croque

Besmeer de buitenkanten van alle boterhammen met halvarine of margarine. Beleg de niet-besmeerde kant van twee boterhammen met een plak kaas en een plak ham. Dek af met de andere twee boterhammen (met de boter aan de buitenkant) en bak in een croque-ijzer of grill-ijzer.

Tip

Vers of uit een pot?

Als je de soep buiten het aspergeseizoen maakt, kan je ook asperges uit een pot gebruiken. Deze zijn net zo gezond. Je hoeft ze niet te koken, maar alleen op te warmen.

Meer gezonde lunchrecepten

Kan je meer ideeën gebruiken voor een gezonde lunch? Doe inspiratie op met deze recepten:

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app