Mag je feta als je zwanger bent?
Als je zwanger bent, zijn er een aantal etenswaren die je beter tijdelijk kan vermijden. Sommige soorten kaas kunnen schadelijke bacteriën bevatten. Gelukkig hoef je niet alle lekkere kaasjes te laten staan. Mag je feta eten als je zwanger bent?
Feta tijdens je zwangerschap
Je kan gerust feta eten als je zwanger bent. Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood.
Als op de verpakking ‘au lait cru’ staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk. In dat geval kan je hem beter laten liggen. Er is dan kans op besmetting met de listeria bacterie.
Listeria bacterie
Listeria is een bacterie die in voedsel kan voorkomen, vooral in dierlijke producten die gekoeld bewaard worden en die je niet verhit voor consumptie. De kans op een besmetting is klein, maar kan ernstige gevolgen hebben. Temperaturen boven de 70 graden doodt de bacterie, dus verhitte producten kan je gerust blijven eten.
Twijfel je of je een ongepasteuriseerd melkproduct hebt gegeten of gedronken, en krijg je griepachtige verschijnselen? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.
Andere kazen waarover je kan twijfelen:
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app