Vlees tijdens je zwangerschap: het complete overzicht
Vlees is een veelzijdig product dat vaak gebruikt wordt tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten. Je lust misschien graag een stukje vlees. Maar net zoals met vele andere producten gelden er andere regels als je zwanger bent. Lees hier waar je op moet letten als je zwanger bent en vlees wil eten.
Vlees als je zwanger bent
Tijdens je zwangerschap kan je over het algemeen prima vlees eten. De belangrijkste voedingsstoffen in vlees zijn vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het ook ijzer en een hoop eiwitten op. Vlees past dus goed binnen een gezond eetpatroon tijdens je zwangerschap, mits je rekening houdt met een aantal dingen.
Beperk de inname van vitamine A
Een grote hoeveelheid vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je ongeboren kindje. Het advies voor zwangere vrouwen is om niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnen te krijgen. Slik daarom liever geen supplementen met vitamine A en eet niet te veel lever en leverproducten, zoals paté, berlinerworst, leverpastei en leversmeerworst. Een boterham met leverworst of paté bevat namelijk al zo’n 1.000 tot 1.200 microgram vitamine A.
Mijd rauw vlees
Als je zwanger bent, kan je beter geen rauw vlees eten. De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen in rauwe producten en deze is schadelijk voor je ongeboren kindje. Hoe vroeger in je zwangerschap je zit, hoe kwetsbaarder je kindje is, en hoe groter de schade zal zijn voor je baby. Blijf dus tijdens je gehele zwangerschap goed opletten en bak je vlees altijd goed door. Het is misschien minder lekker, maar het is wel de meest verantwoorde en daarmee de beste keuze voor jezelf en je kindje.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Listeria bacterie
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Deze bacterie is vooral te vinden in producten die langdurig gekoeld bewaard worden en die zonder verhitting worden gegeten. Hoewel de kans klein is dat je besmet raakt, kunnen de gevolgen ernstig zijn als je zwanger bent. Het kan namelijk leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
De listeria bacterie overleeft temperaturen boven de 70 °C niet. Als je je vlees dus goed doorbakt, is er niks aan de hand. Een medium biefstukje kan je dus beter even niet bestellen, wanneer je uit eten gaat.
Ben je vegetariër of veganist?
Ben je geen vleeseter of eet je helemaal geen dierlijke producten? In dat geval wordt er geadviseerd om extra vitamine B12 in te nemen door middel van vleesvervangers, kaas, yoghurt, melkproducten of vitamine B12-capsules. Zo kom je toch aan de nuttige voedingsstoffen die vlees bevat.
Overzicht voor op je koelkast
Vlees is gezond, mits je het zorgvuldig uitkiest en op de juiste manier bereidt. Het is soms lastig het overzicht te houden van welke producten je nu wel of niet mag tijdens je zwangerschap. Met onderstaand overzicht, zie je het in één oogopslag. Handig voor op je koelkast!
Toch iets verkeerds gegeten?
Heb je toch een keer rauw vlees gegeten? Geen paniek. De kans dat je besmet bent geraakt met een schadelijke bacterie, en dat dit direct schadelijk is voor je baby, is klein. Twijfel je of krijg je klachten kort na het eten ervan? Raadpleeg dan een dokter of je gynaecoloog.
Auteur Aurelie Martinaud