Meer of minder werken na de geboorte van je (eerste) kind?
Met een kindje op komst is er veel om over na te denken. Je bent al bezig met de bevalling, de naam van je kleine en de opvoeding. Als je een betaalde job hebt, moet je ook daarover een beslissing maken: hoe wil je het ouderschap combineren met je werk? Wil je evenveel blijven werken, wil je meer gaan werken of blijf je fulltime thuis?
Factoren die invloed kunnen hebben
De keuze om wel of niet te (blijven) werken is heel persoonlijk. Jij weet zelf het beste waar je gelukkig van wordt en wat goed is voor jou. Probeer je niets aan te trekken van de meningen van anderen. Sommige mensen hebben een mening over mannen die minder gaan werken wanneer ze een kind krijgen. Of juist over vrouwen die veel blijven werken na hun bevalling. Bedenk dat je nooit iedereen tevreden kan stellen en luister naar jezelf.
Deze factoren kunnen meespelen in je beslissing:
- Je partner. Heb je een partner? Dan is het belangrijk om met hem of haar te praten over deze keuze. De werkuren van je partner kunnen van invloed zijn op je beslissing. Misschien wil je partner ook meer of minder gaan werken. Het is goed om hier al voor de bevalling over in gesprek te gaan.
- Je financiële situatie. Ook kan je financiële situatie ervoor zorgen dat het niet mogelijk is om te stoppen met werken. Een kindje kost geld en jouw inkomen kan onmisbaar zijn. Zeker als je het grootste inkomen hebt of alleenstaande ouder bent.
- Je opvoeding en omgeving. Daarnaast kunnen je eigen ideeën over het ouderschap en de mening van anderen invloed hebben. Had je bijvoorbeeld zelf fulltime werkende ouders? Of heb je veel mensen om je heen die zijn gestopt met werken toen ze een kind kregen? Dan kan hun voorbeeld ervoor zorgen dat jij dezelfde keuze wil maken, of juist niet.
Om over na te denken
Er zijn verschillende zaken die invloed kunnen hebben op jouw keuze. Om je een beetje te helpen bij deze beslissing, zetten we de belangrijkste op een rijtje.
Wanneer je minder gaat werken
- Je kan meer mijlpalen in de ontwikkeling van je kindje zelf meemaken.
- Het is mogelijk dat je meer eisen aan jezelf en het huishouden gaat stellen.
- Je kan het gevoel hebben dat je niet meer echt meedoet op de arbeidsmarkt.
- Mogelijk krijg je het gevoel dat je identiteit meer en meer ingeruild wordt voor de identiteit van ‘ouder’.
- Je kan financieel afhankelijk worden omdat je geen of minder inkomen hebt.
Wanneer je meer (of evenveel) gaat werken
- Je blijft een eigen inkomen hebben.
- Naast vader of moeder zijn blijf je je ook op professioneel gebied ontwikkelen.
- Het contact met collega’s en klanten blijft bestaan.
- Je moet schakelen tussen de verschillende rollen die je vervult.
- Misschien krijg je het gevoel dat je sommige mijlpalen mist, zoals de eerste stapjes of het eerste woordje van je kindje.
- Je moet misschien extra kinderopvang regelen, wat meer kosten met zich meebrengt.
Wordt het meer, minder, of evenveel werken?
Natuurlijk zijn er nog meer invloeden te bedenken. De ene keuze is niet beter dan de andere. Ze hebben allemaal positieve en minder prettige kanten. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over wat voor jou de beste beslissing is.
Het is goed om van te voren te bedenken hoe je met de mogelijke negatieve kanten van je keuze kan omgaan. Misschien is het mogelijk om (voor een deel) vanuit huis te werken, waardoor je meer tijd hebt met je kindje. Denk als het nodig is ook na over kinderopvang. Willen jullie kiezen voor een crèche, of liever voor een onthaalmoeder of een familielid?
Bespreek je twijfels niet alleen met je partner, maar ook met je omgeving. Misschien heeft een vriend(in) al eerder deze keuze moeten maken en heeft hij of zij tips of adviezen. Wel is het belangrijk om uiteindelijk zelf de keuze te maken. Luister naar de adviezen van anderen, maar neem je eigen beslissing. Want uiteindelijk gaat het erom dat jij je prettig voelt bij de manier waarop je werk en zorg combineert.