zwangere vrouwen doen mee aan zwangerschapscursussen

Er is een groot aanbod van zwangerschapscursussen. Je kan een zwangerschapscursus volgen om fit te blijven tijdens de zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling of om meer in contact te komen met je kindje. Hier vind je een overzicht van de meest populaire zwangerschapscursussen.

Prenatale kinesitherapie

Bij de Prenatale Kine ga je aan de slag met kracht-, conditie- en bekkenbodemtraining. Daarnaast krijg je coaching rondom je zwangerschap en de bevalling en bereid je je hier zowel lichamelijk als mentaal op voor.

Je kunt bij je kine terecht voor prenatale therapie vanaf je 26e zwangerschapsweek. Meestal krijg je 9 beurten terugbetaald als je een voorschrift hebt vanje huisats of gynaecoloog.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga (ook wel prenatale yoga) biedt verschillende oefeningen en technieken die onder andere helpen bij het versterken van het bekken, het verbeteren van de houding, het opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën. Zwangerschapsyoga is voornamelijk gericht op je mentale gesteldheid tijdens je zwangerschap en de bevalling, waarbij de focus ligt op ontspanning.

Door bewust te luisteren naar je lichaam en verschillende ademhalingsoefeningen toe te passen, leer je je volledig te ontspannen en rust te vinden. Zo ben je niet alleen lichamelijk goed voorbereid op de bevalling, maar zit je ook tijdens je zwangerschap goed in je vel. De meeste vrouwen starten tussen de derde en vijfde maand van hun zwangerschap met zwangerschapsyoga.

Prenatale Aquagym

Prenatale aquagym– of watergymnastiek – is een cursus waarbij je oefeningen doet in het water. Dit is perfect voor jou als zwangere vrouw, omdat water de bewegingen verzacht. Ook voelt het water vaak fijn aan je zware benen en grote buik. Alles wordt nét een beetje lichter.

Je kunt de hele zwangerschap aquagym doen. Bespreek wel even met je vroedvrouw of gynaecoloog of het slim is om te sporten.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding worden jij en je partner begeleid om contact te maken met je nog ongeboren kindje. Dit doen jullie met behulp van aanraking, door jullie hand op de zwangere buik te leggen. Vooral voor de man kan dit prettig zijn, omdat hij jullie kindje immers niet de hele dag in zijn buik voelt bewegen.

Daarnaast oefen je bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding hoe je de pijn kan opvangen tijdens de bevalling en leert je partner hoe hij jou hierbij kan ondersteunen. De meeste ouders komen tussen de 12 en 18 weken van de zwangerschap bij een haptonoom. Een cursus duurt meestal tussen de 5 tot 10 weken.

Sofrologie

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Als je hier niet juist mee omgaat, kan dit klachten opleveren, zoals bekkenpijn en rugpijn. Tijdens de zwangerschapscursus sofrologie wordt veel aandacht besteed aan de veranderingen in je lichaam. Er wordt aan de hand van relaxatieoefeningen gewerkt naar diepe ontspanning. Je combineert ademhaling en ontspanning met visualisatie rondom je bevalling. Het helpt met stressvermindering en kan je helpen je weeën beter op te vangen.

Borstvoedingsinfosessie

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het geven van borstvoeding vereist echter de nodige oefening. Tijdens de borstvoedingsinformatiesessie leer je individueel of samen met andere zwangere vrouwen hoe borstvoeding precies werkt en krijg je de mogelijkheid om al je vragen te stellen over het geven van borstvoeding.

Je leert technieken om je baby goed aan te leggen en welke houdingen je kunt aannemen tijdens de borstvoeding. De borstvoedingscursus wordt gegeven onder leiding van een zogenaamde lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding.

Tijdens de borstvoedingscursus leer je technieken om je baby goed aan te leggen
Tijdens de borstvoedingscursus leer je technieken om je baby goed aan te leggen

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app