Harde buiken tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, kan je buik soms hard aanvoelen. Dit kan een onaangenaam gevoel zijn, maar niet iedereen merkt het op. Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap, maar kunnen ook een teken zijn om het rustiger aan te doen.
Samenvatting
- Harde buiken bereiden je baarmoeder voor op de bevalling. Ze heten daarom ook wel oefenweeën.
- Harde buiken kunnen meestal geen kwaad. Is inspanning de oorzaak? Doe het dan iets rustiger aan.
- Bel je gynaecoloog of vroedvrouw als een harde buik pijn doet, als je een paar uur lang meer dan zes harde buiken hebt of als je bloed of vruchtwater verliest.
Hoe herken je harde buiken?
Harde buiken herken je door een gespannen gevoel in je buik. Ze worden ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd. Het is een soort verkramping in je buik die oncomfortabel kan aanvoelen. Een harde buik hoort echter geen pijn te doen. Meestal voel je de spanning een halve minuut tot een minuut, maar bij sommige vrouwen duurt het langer.
Vanaf het tweede trimester kan het je opvallen dat je af en toe last krijgt van zo’n harde buik. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe vaker ze kunnen voorkomen. Harde buiken komen niet regelmatig, zoals weeën. Het is mogelijk dat je er een paar uur last van hebt, om daarna weer een paar dagen niets te voelen.
Waardoor worden harde buiken veroorzaakt?
Een harde buik is een samentrekking van de baarmoeder. Je baarmoeder is een heel grote spier. Tijdens de bevalling moet deze spier hard werken om de baarmoedermond voldoende te laten oprekken. Dat voel je als weeën.
Je baarmoeder heeft voor je zwangerschap nog niet eerder op deze manier moeten werken. Ze moet hier dus even mee oefenen. Daarom heten harde buiken ook wel oefenweeën. De baarmoeder leert om samen te trekken, zodat ze haar werk tijdens de bevalling zo goed mogelijk kan doen. Door harde buiken krijg je nog geen ontsluiting.
Harde buiken kunnen bovendien worden veroorzaakt door andere factoren, zoals:
- Bewegen of schoppen van je baby in de buik
- Snelle groei van je baarmoeder
- Stress
- Bukken
- Seks of een orgasme
- Een volle blaas
- Een blaasontsteking
- Snelle bewegingen
Harde buiken en bandenpijn
Je baarmoeder zit met banden aan je bekken verbonden. Onder invloed van bovenstaande factoren, zoals stress en inspanning, kunnen deze banden onder druk komen te staan. Je baarmoeder kan daar op reageren met Braxton-Hicks contracties. Dit kan daarom naast het gespannen gevoel in je buik ook zorgen voor bandenpijn.
“Als je merkt dat harde buiken ontstaan na inspanning of als je er vaak last van hebt, doe het dan wat rustiger aan”
Kunnen harde buiken kwaad?
Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Ze kunnen geen kwaad als het alleen oefenweeën zijn. Over het algemeen zijn harde buiken dus geen reden om je zorgen te maken.
Wel is het goed om naar je lichaam te luisteren. Merk je dat harde buiken opkomen na momenten van inspanning, of heb je er dagelijks last van? Dan is dit een teken om het rustiger aan te doen. Dagelijkse stress kan ook van invloed zijn. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Aanhoudende harde buik
Harde buiken houden vaak niet langer dan een minuut aan. Ze nemen meestal af als je rust neemt. Als je last krijgt van harde buiken terwijl je ligt of zit, kan het juist helpen om een rondje te lopen.
Helpt dit niet en heb je last van aanhoudende harde buiken? Of komen ze erg vaak voor of doen ze pijn? Dan kan er meer aan de hand zijn, zoals een blaasontsteking of vroegtijdige weeën. In dit geval is het goed om contact op te nemen met je gynaecoloog of vroedvrouw.
Wanneer de gynaecoloog of vroedvrouw bellen?
Harde buiken hebben meestal een onschuldige oorzaak. Toch is het in sommige gevallen verstandig om even te bellen voor overleg. De gynaecoloog of vroedvrouw kan je eventueel onderzoeken en kijken wat er aan de hand is. In de volgende gevallen is het goed om contact op te nemen:
- Je bent minder dan 37 weken zwanger en hebt een paar uur lang meer dan zes harde buiken per uur.
- De harde buiken doen pijn en gaan niet weg door rustig te liggen of in bad te gaan.
- Je verliest bloed of vruchtwater, of je hebt pijn bij het plassen.
Harde buiken of weeën?
Harde buiken worden oefenweeën genoemd, maar er is een duidelijk onderscheid te maken tussen harde buiken en voorweeën.
Tips om harde buiken te verlichten
Harde buiken kunnen vervelend zijn. Wat kan je zelf doen om het ongemak wat te verlichten?
- Ga liggen. Zitten of staan is meer belastend voor je banden. Hierdoor kan je makkelijker last krijgen van harde buiken. Door te gaan liggen, verklein je deze kans. Op je linkerzij heb je de beste doorbloeding.
- Verwarm je buik. Warmte kan helpen tegen een oncomfortabel gevoel. Pak daarom een warme kruik of neem een warm bad of een douche. Dit kan helpen om de spanning in je buik te verminderen.
- Let op je ademhaling. De ademhalingsoefeningen die je bij de zwangerschapscursussen krijgt geleerd, kan je ook gebruiken om harde buiken tegen te gaan.
- Draag een buikband of steunondergoed. Een buikband en steunondergoed ondersteunen je buik. Hiermee kan je harde buiken voorkomen of verminderen.
- Blijf kalm. Wanneer je gestrest bent, kan je meer last krijgen van harde buiken. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen tijdens je zwangerschap door bijvoorbeeld in een boek te duiken, aan yoga te doen of vroeg te gaan slapen.