Hartkloppingen tijdens je zwangerschap
Iedereen kent het gevoel van hartkloppingen, het is namelijk heel normaal tijdens of na het sporten. Maar hartkloppingen die in rust zomaar opeens optreden kunnen beangstigend zijn. In de zwangerschap komt dat echter regelmatig voor. Gelukkig is het meestal niet iets om je zorgen over te maken en zakt het vanzelf weer.
Wat voel je?
Bij hartkloppingen (palpitaties) voel je het kloppen van je hart in je borstkas, keel of soms in je hoofd. Normaal klopt je hart natuurlijk ook, maar merk je dit alleen als je er echt op let. Bij hartkloppingen voel je het bonzen van je hart heel duidelijk. Het kan ook voorkomen dat je voelt dat je hart een slag overslaat of dat er juist een extra slag is.
Als je hart rustig en regelmatig klopt, is er niks aan de hand. Je kan dit vaststellen door het aantal hartslagen in één minuut te tellen door te luisteren of door aan de binnenzijde van je pols te voelen. Een normale hartslag slaat tussen de 60 en 100 keer per minuut. Dit varieert per persoon.
Boven de 100 slagen per minuut spreken we van een versnelde hartslag (tachycardie). Na een inspanning, bijvoorbeeld traplopen, is dit normaal. In rust hoort je hartslag echter onder de 100 te zijn.
Oorzaak hartkloppingen tijdens de zwangerschap
De oorzaak van het optreden van deze zwangerschapskwaal is eigenlijk heel logisch en gemakkelijk te verklaren. Het is namelijk zo dat je lichaam meer bloed aanmaakt als je zwanger bent. Je kindje in je buik moet immers ook van bloed en voedingsstoffen worden voorzien.
Je lichaam maakt daar ongeveer één liter extra bloed voor aan. Je hart is deze extra hoeveelheid bloed niet gewend en moet dus wat harder werken om alles rond te pompen. Dit harde werken kun je dus voelen. Je hart kan het overigens prima aan om wat harder te werken.
Andere oorzaken van hartkloppingen zijn mentale stress, overmatige inname van cafeïne of bepaalde geneesmiddelen, die hartkloppingen als bijwerking hebben.
Wat kan je eraan doen?
Als je last hebt van hartkloppingen probeer je er dan niet te druk om te maken, het zakt vanzelf weer af. Maar als je zelf wat wilt doen om dit te bespoedigen kunnen de volgende tips helpen:
- Probeer rustig te blijven, ga even zitten of liggen en adem rustig in en uit
- Leid je aandacht ervan af door bijvoorbeeld wat te lezen of muziek te luisteren
- Drink een glas koud water
Hoewel hartkloppingen meestal onschuldig zijn, kan het je een angstig gevoel geven. Het kan dat je hierdoor gaat hyperventileren (snel ademhalen), waardoor je een licht gevoel in je hoofd en tintelende vingers krijgt. Je ademt dan eigenlijk te veel zuurstof in. Het evenwicht van gaswisseling in je longen raakt even verstoord, waardoor je lichaam zegt ‘ho, stop even!’ Je kan dan flauwvallen.
Tip: Als je gaat hyperventileren, adem dan in een zakje of in het kommetje dat je maakt met je handen.
Dit klinkt ernstig, maar is in feite iets onschuldigs en een normale reactie van je lichaam op de overmaat aan zuurstof. Merk je dat dit je overkomt, adem dan even in een plastic zakje in en uit of maak een kommetje van je handen om in te ademen. Je ademt dan kortdurend minder zuurstof in en het evenwicht van gassen in je longen herstelt zich dan weer. Het nare gevoel zakt.
Wanneer naar de huisarts of gynaecoloog?
In veruit de meeste gevallen zijn hartkloppingen dus onschuldig. Toch kan het voorkomen dat er meer aan de hand is. Hartkloppingen kunnen namelijk ook een uiting zijn van bloedarmoede, hartritmestoornissen, schildklierproblemen of vernauwingen van de kransslagaders van het hart. Dit zijn de bloedvaten die om je hart liggen en je hart van bloed voorzien.
Neem bij de volgende klachten altijd contact op met een arts of je gynaecoloog.
- Bijkomende verschijnselen zoals kortademigheid, extreme vermoeidheid, bleek zien. Dit kan duiden op bloedarmoede.
- Gejaagdheid, gewichtsverlies, transpireren en overactiviteit. Je klachten kunnen te maken hebben met schildklierproblemen.
- Een hoge frequentie of onregelmatigheid van je hartslag. Dit kan wijzen op een hartritmestoornis. Een enkele extra slag is overigens wel normaal. Veel gezonde mensen hebben dit.
- Pijn op de borst, je misselijk voelen en zweten bij de hartkloppingen. Het kunnen tekenen zijn van vernauwingen van de kransslagaders.
- Als je hartpatiënt bent en hartkloppingen ervaart.
Er kan in deze gevallen sprake zijn van een serieus onderliggend probleem en dit moet de dokter eerst uitsluiten voor hij jou gerust kan stellen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor en zal het meestal onschuldig zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app