Vrouw heeft huidproblemen tijdens de zwangerschap

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Hier dus is het meeste ruimte voor lichamelijke veranderingen. Helaas worden de meeste veranderingen niet als positief ervaren. Met welke huidproblemen kan je te maken krijgen tijdens de zwangerschap?

Huidproblemen

Striae

Striae, of zwangerschapsstriemen, zijn kleine breuken in de onderlaag van de huid. Je huid heeft maar een bepaalde rekbaarheid en tijdens de zwangerschap blijkt deze vaak niet voldoende. Daarom ontstaan er rode striemen op de delen van het lichaam die het meest groeien tijdens de zwangerschap (in het bijzonder natuurlijk de buik en de borsten). Mettertijd vervagen deze striemen, maar ze zullen altijd zichtbaar blijven.

Bepaalde delen worden donkerder

Je kan merken dat bepaalde delen van je lichaam donkerder worden tijdens de zwangerschap. Het zwangerschapsmasker, een verkleuring van de gezichtshuid, is daar bijvoorbeeld één van. Door de hormonen maakt het lichaam meer pigment aan. Ook kan je de zwangerschapsstreep tegenkomen, een donkere verticale streep over het midden van je buik. De tepels worden tevens donkerder, en moedervlekken kunnen ontstaan of groter worden.

Gevoelige of droge huid en jeuk

Door de hormonen kan je huid gevoeliger worden. Daarnaast veroorzaakt de groei van je lichaam mogelijk een droge, jeukerige huid.

Acne

Acne is de keerzijde van die befaamde pregnancy glow. Een zwangerschapsgloed wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie, betere bloedsomloop en het vasthouden van vocht. De zwangerschapsgloed kan echter ook omslaan. Door de talg kunnen je poriën verstopt raken, waardoor je pukkeltjes en acne kan ontwikkelen. Het vocht dat jij vasthoudt bevat gifstoffen die ook pukkeltjes veroorzaken.

Huidverzorging

Helaas zijn niet alle vrouwen gezegend met de zwangerschapsgloed. Gelukkig is er genoeg dat je kan doen om je huid te verzorgen.

Schoonmaken en smeren

Een goede huid zit ‘m in een goede huidverzorging. Reinig je gezicht ’s ochtends met milde reinigingsproducten. Smeer je goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor (te veel direct zonlicht kan een zwangerschapsmasker veroorzaken), en vervolgens met een fijne gezichtscréme. ’s Avonds reinig je je huid weer om het vuil van de dag te verwijderen, en smeer je je in met een nachtcrème.

Vergeet de rest van je lichaam ook niet! Je buik wordt erg blij van een voedende lichaamscrème of -olie. Daarmee beperk je de kans op striae en een droge, jeukende huid.

Water drinken

Door veel water te drinken hou je je huid soepel en voer je gifstoffen sneller af. Daardoor geef je pukkeltjes minder kans om te ontstaan. Ook houdt het je onderhuid soepel, zodat striae minder kans krijgt. Veel water drinken is sowieso ook goed voor het voorkomen van andere zwangerschapskwaaltjes, zoals aambeien of een blaasontsteking.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Let op wat je eet

Tijdens je zwangerschap kan je sneller allergische reacties hebben op bepaalde etenswaren. Een allergische reactie kan voor komen in de vorm van bijvoorbeeld huiduitslag. Dit verschilt per persoon, dus hier geldt: zelf in de gaten houden waar je wel en niet tegen kan!

Acne behandelen

Als je last hebt van acne, is het verleidelijk om aan je pukkeltjes te zitten en ze uit te knijpen. Doe het niet! Het is veel beter om er van af te blijven. Als je aan je pukkeltjes komt, laten je vingers weer vuil en vet achter, waardoor het kan verergeren. Van veel acne middeltjes is niet bekend wat voor invloed ze hebben op de zwangerschap. Overleg daarom met je arts als je een medische oplossing wil. Beperk je anders tot huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om je acne tegen te gaan. Een zelfgemaakt gezichtsmasker van havermout (fijngemalen in de blender) met water kan helpen bij acne.