Spataderen tijdens zwangerschap
Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Deze zitten bijna altijd op de benen. Spataderen kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan of erger worden. Dit komt omdat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de wand van de aderen in de benen slapper wordt.
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van kronkelige blauwe verdikkingen op de huid. Als spataderen in de familie zitten dan is er een nog grotere kans dat jij daar op den duur ook last van zal krijgen. Gelukkig zijn er manieren om de kans op spataderen te verkleinen.
Wat zijn spataderen?
Het hart pompt via slagaders zuurstofrijk bloed naar alle lichaamsdelen. Via de aderen wordt het zuurstofarme bloed weer teruggevoerd naar het hart. In de aders zitten klepjes die ervoor zorgen dat het zuurstofarme bloed niet de verkeerde kant op kan stromen.
Als de klepjes niet goed functioneren en het zuurstofarme bloed niet goed terugstroomt, komt er teveel druk te staan op de aderen. De aderen worden hierdoor wijder. Dit kan na verloop van tijd zichtbaar worden door de huid heen. We spreken van spataderen als de hele kleine bloedvaatjes of grotere opgezwollen vaten blauwpaars door de huid schijnen.
Meestal zitten spataderen in de benen. Ook kunnen ze op je schaamlippen voorkomen. Als de spataderen klachten geven, kunnen ze worden behandeld.
Klachten door spataderen
Samen met de spataderen kunnen huidafwijkingen of eczeem ontstaan. De huid kan rood en schilferig worden of verkleuren. Ook kan je vocht vasthouden doordat de terugstroom van bloed vanuit de benen naar het hart minder wordt. Meestal geven spataderen geen klachten. Mochten de spataderen wel voor klachten zorgen, dan kan je last hebben van:
- Jeukende benen
- Zware benen
- Vermoeide benen
- Pijnlijke benen
Voorkomen van spataderen tijdens de zwangerschap
Je kan de kans op spataderen tijdens de zwangerschap verkleinen door:
- Veel te wandelen en je voeten op en neer te bewegen. Als de kuitspier namelijk veel in beweging is, bevordert dit de terugstroom van het bloed naar het hart.
- Het dragen van elastische kousen. De elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen zo ook de terugstroom van het bloed naar het hart.
- Het vermijden van te lang stil staan. De druk op het bloed wordt bij staan hoog waardoor het bloed minder goed terug kan stromen naar het hart.
- Je benen wat hoger te leggen als je zit en tijdens het slapen. Door middel van een kussen onder je benen tijdens het slapen bevorder je de bloedsomloop.
- Niet met je benen over elkaar te gaan zitten. Als je met je benen over elkaar zit worden je aderen afgekneld en wordt de bloedsomloop beperkt.
Behandelen van spataderen
Als de spataderen geen klachten geven hoeven ze niet behandeld te worden. Ze kunnen namelijk geen kwaad en de kans bestaat dat er na een behandeling weer nieuwe spataderen ontstaan. Mochten de spataderen wel klachten geven, dan kan je de spataderen laten behandelen. Je kan hiervoor het beste contact opnemen met je huisarts. Mogelijke behandelingen zijn:
- Elastische kousen
- Dichtspuiten
- Strippen
- Lasertherapie
- Ambulante flebectomie
Wacht met de behandeling tot 6 maanden na de bevalling. Als je de behandeling tijdens de zwangerschap ondergaat is de kans groter dat de spataderen terugkeren.
Oefeningen
Naast het raadplegen van de huisarts voor een mogelijke behandeling kan je ook zelf wat oefeningen doen. Polikliniek de Blaak heeft enkele oefeningen online gezet die de bloedcirculatie verbeteren. Hierdoor kunnen de klachten verminderen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app