Lengte moeder (cm)

cm

Lengte vader (cm)

cm

Bijna alle (toekomstige) ouders fantaseren over hoe hun kind er later uit zal zien. Eén vraag die hierbij vaak voorbijkomt, is ‘Hoe lang wordt mijn kind?’.

Lengtegroei kind

De lengtegroei wordt voor ongeveer 80 procent bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat kleine ouders meestal kleine kinderen krijgen, en lange ouders lange kinderen. Jongens zijn meestal groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders.

Verwachte lengte kind berekenen

Met de lengte van de biologische ouders kan de verwachte lengte van een kind worden geschat. Zo krijg je een beeld van hoe lang je kind als volwassene zal zijn. Dit wordt de Target height (streeflengte) genoemd.

Formule streeflengte berekenen

De formule die je gebruikt om de Target height (TH) te berekenen voor een jongen:

TH = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder

De formule voor de verwachte lengte van een meisje:

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Lees voor een wetenschappelijke onderbouwing van de formules dit document (pdf) van het NCJ en TNO.

Betrouwbaarheid lengte berekenen

De berekening van de verwachte lengte van je kind met de Target height is een schatting. Deze gaat uit van gemiddelden. Deze berekening kan tot 10 centimeter groter of kleiner afwijken. Daarom kunnen twee broers of twee zussen toch verschillen in lengte.

Daarnaast neemt de berekening alleen genetische factoren mee. Andere factoren die belangrijk zijn voor de groei van een kind worden niet meegenomen. Denk aan voeding, groeistoornissen en lange tijd stress hebben.

Lengte berekenen kind via de skeletleeftijd

Als je kind wat ouder is, kunnen artsen een preciezere schatting maken van de lengtegroei. Dit doen ze door te kijken naar de skeletleeftijd en lengte. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de arts denkt dat je kind een groeiachterstand heeft. Met de skeletleeftijd kunnen artsen beslissen of en welke behandeling je kind nodig heeft.

De skeletleeftijd, ook wel botleeftijd genoemd, meet een arts door de verkalking van de botten te bestuderen. Ook kijkt hij of zij naar de groeischrijven. Deze zitten aan de uiteinden van de botten. Van hieruit groeien de botten. In de loop van de tijd verkalken deze ook, totdat ze op een gegeven moment dicht zijn. Dan stopt de groei van je kind. Al het groeikraakbeen is dan verkalkt, het is veranderd in hard bot.

Op een röntgenfoto is goed te zien hoe ver de botten verkalkt zijn en hoe ver de groeischijven al dicht zijn. Om de skeletleeftijd vast te stellen gebruikt de arts een soort atlas vol röntgenfoto’s van kinderen van verschillende leeftijden. Door de foto’s van je kind hiermee te vergelijken stelt de arts de skeletleeftijd vast.

Groeiachterstand

Als de skeletleeftijd lager is dan de echte leeftijd, kan dat op een groeiachterstand wijzen. Er is een achterstand in het rijpen van de botten. Het betekent ook dat je kind nog langer kan doorgroeien dan leeftijdsgenoten. Is je kind klein en heeft hij een lage skeletleeftijd? Dan kan hij de groeiachterstand dus (voor een deel) nog inhalen, omdat hij langer doorgroeit dan andere kinderen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app