Hoe geef je je zwangerschap door aan je zorgverzekeraar?
Als je zwanger bent, is het slim om dat op een aantal plekken door te geven. Denk aan je huisarts, je apotheek en je tandarts. Zij kunnen er dan rekening mee houden in hun behandelingen. Het is ook slim om bij je zorgverzekering te melden dat je in verwachting bent. Hoe geef je je zwangerschap door aan je zorgverzekeraar?
Hoe geef je je zwangerschap door aan je zorgverzekeraar?
Je geeft je zwangerschap door via een bezoekje of mail aan je zorgverzekeraar. Sommige verzekeringen geven ook de mogelijkheid om op het digitale platform je zwangerschap door te geven.
Na de eerste controle bij je gynaecoloog of vroedvrouw krijg je een zwangerschapsattest. Deze kun je bij je verzekering binnenbrengen. Hierdoor heb je recht op moederschapsuitkering, geboorteverlof of adoptieverlof.
Wat doet je zorgverzekeraar tijdens je zwangerschap?
Je zorgverzekering dekt tijdens je zwangerschap de meeste zorgkosten die je maakt. Wat precies vergoed wordt, hangt af van hoe je verzekerd bent. De basisverzekering dekt een deel van de belangrijkste kosten, je hoeft dan alleen een klein beetje remgeld te betalen.
Waarvoor een hospitalisatieverzekering afsluiten voordat je zwanger bent?
Tijdens je bevalling en het verblijf daarna kan je rekening flink oplopen. De kosten voor je kamer, de bezoekjes van de vroedvrouw of gynaecoloog en de kinderarts. Een hospitalisatieverzekering dekt een groot deel van deze kosten. Het is wel belangrijk om deze verzekering al af te sluiten vóór je zwanger bent. Er is namelijk altijd een wachttijd vanaf het begin van je verzekering. Vraag alle informatie na bij je eigen zorgverzekering.
Een gratis geboortegeschenk
Naast de terugbetalingen krijg je van je zorgverzekering ook nog wat extra hulp als je een kindje krijgt. Een geboortegeschenk is meestal een kleine financiële bijdrage bij de geboorte van je kindje. Om dit te krijgen, moet je de geboorteakte bij de verzekering binnenbrengen. Je schrijft je kindje daarmee ook in bij de verzekering.