een pruim
lichaam
Deze week
-
Alles op de goede plek
De belangrijkste organen van je baby zitten nu op de goede plek. De basis is dus af, nu nog flink groeien.
-
Duizeligheid
Die groei van je baby kan bij jou voor duizeligheid zorgen. Rustig aan doen en langzaam opstaan helpt vaak.
-
12-wekenecho
Rond deze week kan je de 12-wekenecho laten doen. Hierbij kijkt de gynaecoloog naar mogelijke afwijkingen.
Je baby is zo groot als een...
Pruim
14
gram5,4
centimeterJe baby bij 12 weken zwanger
In de afgelopen drie weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen de lichaamsgroei gaat hard. Binnen je baby gaan de ontwikkelingen ook snel. Als je 12 weken zwanger bent, verhuizen de darmen naar de buik. Tot nu toe groeiden ze in een holte in de navelstreng. Vanaf deze week zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats. De basis is dus klaar! De komende 28 weken groeit en ontwikkelt je baby verder.
Zo hebben de handen en voeten nu losse vingers en tenen. Hierop beginnen zelfs nagels te groeien. Je baby gaat steeds meer bewegen in het vruchtwater en pakt nu misschien wel de navelstreng vast. De eerste tanden van je kindje komen pas 6 maanden na de geboorte door. Toch groeien de melktanden nu al onder het tandvlees.
Sinds vorige week is het geslacht van je baby van buiten te zien. Toch is deze nog lastig te herkennen op een echo. Wel kan je vanaf 12 weken zwangerschap met de nub-theorie voorzichtig voorspellen of je een jongen of meisje krijgt. Ook kan je het geslacht te weten komen door de NIPT.
Jij bij 12 weken zwangerschap
Je baby en je buik groeien zo hard dat je er duizelig van kan worden. En daar is een logische uitleg voor. Om ervoor te zorgen dat je baby zo snel kan groeien, gaat er extra bloed naar je kleine. Hierdoor krijg jijzelf wat minder bloed. Ook schommelt je bloedsuikerspiegel meer tijdens je zwangerschap. Daar kan je duizelig van worden of zelfs door flauwvallen. Je kan dit voorkomen door genoeg te rusten, veel water te drinken, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.
Wist je dat er deze week weer een echo op de planning staat? De 13 wekenecho is een vroege gezondheidsscreening voor je baby. Iedereen krijgt deze aangeboden. Je gynaecoloog kijkt tijdens deze echo naar mogelijke lichamelijke afwijkingen. Sommige afwijkingen kunnen zo eerder worden opgespoord. Dit geeft meer tijd voor aanvullend onderzoek, moeilijke beslissingen of een behandeling.
Je buik bij 12 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week groeit? Bekijk foto’s van de buik bij 12 weken zwanger >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Jij als partner bij 12 weken zwanger
Kijk niet gek op als je partner nu al begint met opruimen, de babygarderobe kopen en opdrachten uitdelen. Het is zomaar mogelijk dat ze je vraagt de plinten eindelijk vast te zetten of de muren te verven. Die eerste nesteldrang begint vaak in deze fase van de zwangerschap al. Je kan het beste maar zo snel mogelijk doen wat ze van je verlangt. Anders blijf je het waarschijnlijk elke dag opnieuw horen.
Zwangerschapssymptomen
Andere reuk en smaak
Vind jij veel dingen ineens vies smaken of ruiken? Gelukkig is de kans groot dat je hier steeds minder last van krijgt. Dit komt omdat je zwangerschapshormonen meer in balans raken.
Vermoeidheid
Ook de vermoeidheid wordt vaak minder in het tweede trimester. De afgelopen weken was je misschien niet vooruit te branden, maar je energie komt hopelijk steeds meer terug.
Misselijkheid
Heb je last van misselijkheid? Grote kans dat het ergste achter de rug is. Ruim de helft van de vrouwen is na 14 weken niet meer misselijk. Duimen dat dit bij jou ook zo is!
Vaak plassen
Die bezoekjes aan de wc worden helaas niet minder. Je merkt waarschijnlijk dat je juist vaker moet plassen. In het derde trimester wordt dit nog erger.
Zwangerschapsacne
Door de zwangerschapshormonen maken je talgklieren meer talg aan. Hierdoor ontstaan sneller puistjes. Ze kunnen op je gezicht zitten, maar ook op je rug, schouders of borst.
Brandend maagzuur
50 tot 75% van de zwangere vrouwen heeft last van brandend maagzuur. Ook hier is je veranderende hormoonhuishouding de oorzaak. Veel vezels eten, kleinere maaltijden eten en genoeg water drinken kunnen helpen.
Droge mond
Onder andere hormonen en vaak overgeven kunnen voor een droge mond zorgen. Drink daarom iedere dag 1,5 tot 2 liter water en laat koffie en thee met cafeïne liever staan.
Eetbuien
Heb je meer honger dan voor je zwangerschap? Het is helemaal niet erg om hier af en toe aan toe te geven. Toch is het goed om je een beetje in te houden. Een extra boterham of stuk fruit stilt de honger vaak goed en is gezonder dan snoep of snacks.
Bloedneuzen
Tijdens je zwangerschap zijn de slijmvliezen in je lichaam beter doorbloed. Hierdoor kan je gemakkelijker een bloedneus krijgen. Een luchtbevochtiger in huis halen kan helpen.
Zwanger zijn is…
Verliefd worden op een echo