een maïskolf
lichaam
Deze week
-
Gezonde toet
De grammen vliegen eraan bij je baby. Het laagje babyvet zorgt ervoor dat je kindje er met de dag gezonder uitziet.
-
Betere oren
De oren van je baby gaan steeds beter werken. Zing jij weleens liedjes voor je kleine buikbewoner?
-
Smeren, smeren, smeren…
Door zwangerschapshormonen kan je vlekken in je gezicht krijgen. Het enige dat echt helpt: zonnebrandcrème smeren.
-
Opgezwollen enkels
Extra vocht in je bloedbaan kan voor opgezwollen voeten en enkels zorgen. Gelukkig verdwijnt dit na de bevalling weer.
Je baby is zo groot als een
Maïskolf
532
gram28,8
centimeterJe baby bij 23 weken zwanger
Tot nu toe was je baby nog een mager wezentje. Daar komt vanaf week 23 van je zwangerschap langzaam verandering in. Jij bent namelijk niet de enige die in deze periode flink bijkomt. Ook bij je baby vliegt het gewicht erbij. Vanaf nu tot het einde van je zwangerschap ontwikkelt je kleine een laag babyvet. Dit betekent het einde van ingevallen wangen en het begin van een gezond gezichtje.
Heb je toevallig een hond die regelmatig blaft? Dan kan je baby dit nu horen, net als andere harde geluiden. Op deze manier went je kindje alvast aan het geblaf. Ook jouw stem en die van je partner zijn nu duidelijk te horen voor de kleine bewoner van je baarmoeder. Luister je veel naar bepaalde muziek? Dan helpt dit straks misschien ook om je baby rustig te krijgen. Je baby herkent de muziek dan van de baarmoederperiode. Weet je nog dat je baby dol is op jouw lichaamsgeluiden? Het geeft hem een veilig gevoel, ook na je bevalling. Daarom zitten in verschillende babyspeeltjes en babymobiles baarmoedergeluiden, die je aan kan zetten als je kleine onrustig is.
Volg 24baby.be ook op Instagram!
Wil je handige informatie en inspirerende content over je zwangerschap ook op je Instagram-feed tegenkomen? Volg 24baby.be dan vanaf nu op Instagram!
Jij bij 23 weken zwangerschap
Je kan in je zwangerschap last krijgen van donkere vlekken in je gezicht. Dit heet een zwangerschapsmasker of melasma. De pigmentvlekken zitten vooral rond je neus, wangen, ogen en voorhoofd. Deze kwaal wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en past dus in hetzelfde rijtje als de zwangerschapsstreep en je veranderende tepels. Blijf uit de zon en smeer je in met een hoge factor zonnebrandcrème. Dan kan je het zwangerschapsmasker voorkomen. Extra bescherming tegen de zon is sowieso een goed idee als je zwanger bent. Deze verkoelende tips helpen jou de zomer door te komen.
Is er geen zon en zit je midden in het verkoudheidsseizoen op dit moment? Dan ben je misschien ziek tijdens je zwangerschap. Dit is meestal niet erg. Waar je wel goed op moet letten, is koorts. Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Met paracetamol kan je koorts gelukkig vaak goed verlagen. Gebruik het korte tijd en slik niet meer dan 3 tot 4 keer per dag 1 of 2 tabletten van 500 mg. Helpt dit niet of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Ook bij deze lijst symptomen kan je het beste meteen aan de bel te trekken.
Je draagt waarschijnlijk al een tijdje positiekleding. Maar nu lijken ook je schoenen steeds krapper te zitten. Dat kan kloppen! Je enkels en voeten kunnen flink opzwellen. Je merkt dit vooral aan het eind van de dag of als het warm is. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Tijdens de zwangerschap komt er extra vocht in je bloedbaan. Heel simpel gezegd zakt het overtollige vocht naar je enkels en voeten. Na de bevalling verdwijnt het weer langzaam. Lees hier wat je tegen vocht vasthouden kan doen>>
Je buik bij 23 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 23 weken zwanger >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Jij als partner bij 23 weken zwanger
Een kind krijgen is misschien wel de grootste verandering die je in je leven meemaakt. Gelukkig zijn er verschillende infosessies en cursussen die jou en je partner helpen voorbereiden. Denk aan een cursus hypnobirthing of een infosessie over borstvoeding.
To do
- Begin met oefeningen voor je bekkenbodem. Door deze spieren rustig te trainen, kan je urineverlies na je bevalling voorkomen.
- Denk alvast na of je straks borstvoeding of flesvoeding wil geven. En bespreek dit met je partner als je die hebt.
- Blijf in beweging. Juist tijdens je zwangerschap is dat heel goed voor je lichaam. Een wandeling of wat baantjes trekken in het zwembad doet al veel.
Zwanger zijn is...
Het hele huis overhoop halen op zoek naar je sleutels, en erachter komen dat je ze in je hand hebt