een bleekselder
lichaam
Deze week
-
Lekker kleurtje
Alle baby’s krijgen nu een roze-rode huidskleur. Dit komt omdat er meer bloedvaatjes onder de huid groeien.
-
Kleine krachtpatser
Die lieve schopjes van je baby kunnen steeds sterker worden. Kan jij je kind al door je buik heen zien bewegen?
-
Au, kramp!
Door je extra kilo’s raken je beenspieren sneller vermoeid. Een massage kan de kramp in je kuiten minder maken.
Je baby is zo groot als een
Bleekselderij
710
gram34,3
centimeterJe baby bij 25 weken zwanger
Tot nu toe was de huid van je baby helemaal doorzichtig. Vanaf week 25 van je zwangerschap wordt dit langzaam minder. De huid krijgt een roze-rode tint. Dit geldt voor alle huidskleuren. De kleurverandering komt doordat er steeds meer bloedvaatjes onder de huid groeien. Deze vullen zich met bloed.
Ook krijgt je baby steeds meer vet op het lichaam. Nu is je foetus nog wat tenger, maar dit verandert binnen een aantal weken. Als de vetlaag dik genoeg is, wordt de huid gladder en minder doorzichtig. Je kleine begint echt op een baby te lijken. De bewoner van je baarmoeder wordt niet alleen ‘dikker’, maar ook groter en sterker. De bewegingen worden steeds krachtiger en kunnen aan de buitenkant te zien zijn. Hebben jullie de kleine al door je buik heen zien bewegen?
Jij bij 25 weken zwangerschap
Houd jij veel vocht vast tijdens je zwangerschap? Dit is meestal normaal als je zwanger bent. Maar in de tweede helft van je zwangerschap kan het ook een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Bij deze ernstige ziekte wordt je bloeddruk vaak erg hoog. Ongeveer 15 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Heb je veel last van vocht vasthouden? Of herken je de volgende klachten: hoofdpijn, misselijkheid, wazig zien of sterretjes zien, vermoeidheid en pijn in de bovenbuik? Bespreek dit dan met je gynaecoloog of vroedvrouw. Deze controleert je bloeddruk en kan kijken of er aanwijzingen zijn voor pre-eclampsie.
Onschuldig, maar wel vervelend in je zwangerschap zijn de nieuwe ergernissen die je ontdekt nu je een baby bump hebt. Denk aan buikaanrakers, goedbedoelde adviezen en horror-bevalverhalen. Welke ergernis uit de top 10 ergernissen tijdens je zwangerschap staat bij jou op één?
Nu je 25 weken zwanger bent, kan je welverdiende nachtrust af en toe flink verstoord worden. Plotseling schiet er een pijnscheut door je kuit. Kramp! Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van kramp in hun kuiten. Waarschijnlijk komt dit doordat je beenspieren vermoeid zijn. Ze dragen namelijk heel wat extra gewicht mee. Strek je been en trek je enkel en tenen richting je schenen om de kramp minder te maken. Of vraag je partner om je even te masseren. Vaak helpt dit.
Je buik bij 25 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 25 weken zwanger >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Jij als partner bij 25 weken zwanger
Je partner kan jullie baby waarschijnlijk al een tijdje voelen bewegen. Grote kans dat je regelmatig met je handen op haar buik de bewegingen probeert te voelen. Was dat tot nu toe nog niet gelukt? Goed nieuws: de kans is groot dat die schopjes vanaf deze week ook van buitenaf te voelen zijn. Een bijzonder moment! Nu kan jij ook contact maken met je baby.
Tip
Heb jij dé naam al gevonden?
Een van de eerste keuzes die je voor je baby maakt, is zijn of haar naam. Dit is een moeilijke, maar ook leuke beslissing. Op tijd nadenken over de naam helpt je om een goede keuze maken. Als je het geslacht weet, is één naam genoeg. Weet je het geslacht nog niet, dan mag je een jongens– én meisjesnaam bedenken. Inspiratie nodig? Check onze Babynamen tool, bekijk de populairste babynamen van 2022 of bekijk de voorspelling voor 2023 bij onze noorderburen.
Zwangerschapssymptomen
Lage rugpijn
Je buik is al aardig groot. Hierdoor verander je je houding om jezelf in evenwicht te houden. De kans op pijn in je onderrug wordt daarmee groter. Blijf in beweging en let op je (zit)houding. Bekijk meer tips tegen rugpijn.
Harde buiken
In het tweede en derde trimester kan je last krijgen van harde buiken. Dit zijn een soort oefenweeën die je herkent aan een gespannen gevoel in je buik. Het voelt als een onprettige kramp, maar echt pijn doet het niet. Als je veel harde buiken hebt, is dat vaak een teken dat je wat rustiger aan moet doen.
Urineverlies
Verlies je weleens druppels urine, bijvoorbeeld bij het hoesten, niezen of lachen? Dit voelt onprettig en misschien wat gênant. Toch heeft ongeveer een derde van de zwangere vrouwen deze kwaal. Lees waardoor urineverlies tijdens de zwangerschap komt en wat je eraan kan doen.
Snurken
Bijna 80 procent van de vrouwen snurkt tijdens de zwangerschap. Meestal begint het in het tweede trimester. Het snurken ontstaat doordat je lichaam extra vocht vasthoudt. Soms ook in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor kan de lucht er minder makkelijk langs en ontstaan snurkgeluiden. Gelukkig is het meestal onschuldig en verdwijnt het weer na je bevalling.
Slaapproblemen
Met je groeiende buik en je bevalling die langzaam dichterbij komt, is het niet gek dat slapen minder soepel gaat. En dat terwijl je die nachtrust goed kan gebruiken. Probeer een vast avondritueel te gebruiken en zorg voor een rustige slaapomgeving. Ook een voedingskussen kan je helpen om prettig te slapen. Ontdek meer tips tegen slecht slapen.
Obstipatie
Eerder in je zwangerschap heb je deze kwaal misschien ook al gehad. Toen waren je hormonen de oorzaak. Nu komt obstipatie vooral door je groeiende buik die je darmen verdrukt. Vezelrijke voeding, regelmatig eten, beweging en voldoende drinken maken je stoelgang weer soepel. En neem ook vooral de tijd op de wc.
Gevoelig tandvlees
Door je hormonen is je tandvlees gevoeliger voor tandplak. Het raakt daardoor makkelijker ontstoken. Ook kan het wat sneller bloeden. Daarom is het in je zwangerschap extra belangrijk om je gebit en tandvlees goed te verzorgen. Twee keer per dag poetsen, flossen en tandenstokers gebruiken en je bent al een heel eind.
Zwanger zijn is...
Zonder schaamte de laatste bitterbal nemen