31 weken zwanger

Een kleine Einstein en de eerste moedermelk

In week 31 van je zwangerschap is je baby zo groot als een kokosnoot
baby bij 31 weken zwanger
buik bij 31 weken zwanger
Zo groot als
een kokosnoot
40,8 cm
Jouw
lichaam

Deze week

  • Kleine actieveling

    Je baby is druk in de weer in je buik. Dit trainingskamp is goed voor de ontwikkeling, maar kan jou wakker houden.

  • Gezonde voeding voor gezonde groei

    Je baby groeit nog hard door deze fase. Daarom is gezond eten nu extra belangrijk.

  • Een natte beha?

    Deze natte plekken komen door de eerste druppels moedermelk. Ook je borsten bereiden zich voor op de komst van je kleine.

In week 31 van je zwangerschap is je baby zo groot als een kokosnoot

Je baby is zo groot als een

Kokosnoot

1466

gram

40,8

centimeter

Je baby bij 31 weken zwanger

Wat je kleine wonder de hele dag doet in je buik als je 31 weken zwanger bent? Gezichten trekken, slikken, ademen, hikken, de armen en benen bewegen, zuigen op de vingers en het hoofd draaien. Geen tijd om zich te vervelen dus! Je baby kan soms zo druk zijn dat je er ’s nachts niet van slaapt. Gelukkig zijn al die bewegingen een teken dat je een gezonde, actieve baby draagt.

Iedere week is je baby meer ‘klaar’ om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Dit komt onder andere door het extra lichaamsvet en doordat de longen steeds beter werken. Wordt je baby voor de 37ste week geboren? Dan geldt dit nog als een vroeggeboorte (prematuur). Met de week wordt de kans op problemen bij een vroeggeboorte kleiner. Toch kan je buikbewoner beter nog een tijdje blijven zitten. Er moet nog flink gegroeid worden. Ook de ontwikkeling gaat door.

Na 31 weken is je baby namelijk nog druk aan het leren in je je baarmoeder. Als het gaat om de hoeveelheid verbindingen in de hersenen, maakt je kleine Einstein een groeispurt. Je kindje wordt snel slimmer, terwijl jij misschien het idee hebt dat je iedere week vergeetachtiger wordt…

Jij bij 31 weken zwangerschap

Na 31 weken kan jouw energie weer afnemen. Niet vreemd als je bedenkt dat je een groeiende baby van bijna 1,5 kilo meedraagt. Om je kleine nog een laatste groeispurt te geven, is gezond en gevarieerd eten nu extra belangrijk. Voor een goede groei heeft je baby voldoende vitamine C, eiwitten, foliumzuur, ijzer en calcium nodig. Calcium zorgt er bijvoorbeeld voor dat de botten van je kind sterker worden. De schedel blijft gelukkig nog wat zachter en bestaat uit ‘losse platen’ . Deze kunnen over elkaar schuiven. Wel zo prettig als je bedenkt waar dit hoofd straks doorheen moet…

Rond week 31 kan je weer een nieuwe kwaal ontdekken: lekkende borsten. Je borsten zijn namelijk alvast begonnen met het maken van moedermelk. Het hormoon prolactine zet dit in gang. Het kan een druppeltje zijn, maar ook veel meer dan dat. De melk die je lekt is colostrum. Deze eerste moedermelk is dik en gelig. Zoogkompressen kunnen dit opvangen en ‘gênante’ vlekken voorkomen.

Word jij moe van opmerkingen als: ‘Het aftellen is zeker begonnen?’, ‘Wow, wat een buik!’, ‘Is de babykamer al klaar?’ en ‘Heb je alle spullen wel al in huis?’. Iedereen in je omgeving leeft met jou en je zwangerschap mee. Dat is allemaal goed bedoeld, maar soms heb je misschien wat minder zin in zwangerschapspraatjes. Probeer je er niet te druk om te maken, het aftellen is namelijk echt begonnen!

Je buik bij 31 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 31 weken zwanger >>

31 weken zwangere buik
buikgroei 31 weken zwanger
31 weken zwanger buik

Luister de podcast

31 weken zwanger

Jij als partner bij 31 weken zwanger

De periode na de geboorte is een drukke tijd waarin er van alles op je afkomt. Kies daarom nu alvast een geboortekaartje uit en beslis met je partner welke tekst jullie erop willen zetten. Ook is het slim om een adressenbestand te maken. Zo heb je de adressen waarnaar je een kaart wil sturen in één overzicht op een rijtje.

Tip

Bloed doneren

Wil je in het ziekenhuis bevallen? Dan is het in sommige ziekenhuizen mogelijk om je navelstrengbloed te doneren. In dit bloed zitten bloedvormende stamcellen. Deze kunnen gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Wil jij navelstrengbloed doneren? Bespreek dit dan met je gynaecoloog.

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Huilen omdat je je sleutels laat vallen

Quiz

Wat is de beste ligging voor je baby om geboren te worden?

Volgende week

32 weken zwanger

Je baby opgekruld, jij buiten adem

32 weken zwanger
32