koolraap
lichaam
Deze maand
-
Schopjes en slaapjes
Je baby slaapt zo’n 17 uur per dag. Dat zou je niet zeggen als je al die schopjes en duwtjes in je buik voelt.
-
Ruim twee keer zo groot?
Vanaf nu worden ook de benen van je baby gemeten. Daarom lijkt het alsof je kind plotseling flink gegroeid is.
-
Over de helft!
Je hebt nog wel even te gaan tot je uitgerekende datum, maar het aftellen kan beginnen!
Je baby is zo groot als een
Koolraap
460
gram27,9
centimeterJe baby bij 5 maanden zwanger
Heb je in maand 4 van je zwangerschap je baby nog niet voelen schoppen? Dan gebeurt dat deze maand zeker! Als jij in beweging bent, wieg je je baby in slaap. Maar lig of zit je rustig? Dan is de kans groot dat je baby juist begint te bewegen. Als je al die bewegingen voelt, zou je niet zeggen dat je kindje zo’n 17 uur per dag slaapt. Dat is ongeveer net zoveel als je pasgeboren baby na de geboorte zal doen. Voel je regelmatige, schokkerige bewegingen? Dan is de kans groot dat je baby de hik heeft!
Als je 5 maanden zwanger bent, begint het gehoor van je baby te werken. Vanaf nu luistert er dus altijd iemand met je mee. Klets daarom gerust tegen je zwangere buik. Hierdoor herkent je kleine je stem snel na de geboorte. Verder kunnen de ogen nu fel licht door de baarmoeder opmerken, ook al zitten ze nog dicht. Het maagdarmstelsel oefent met het verteren van voedsel door het vruchtwater dat je baby inslikt. Een deel hiervan wordt uitgeplast. Van de afvalstoffen (zoals dode cellen en lanugo) maakt je kindje meconium. Dit zwarte, plakkerige goedje vind je over een tijdje in de eerste luier van je baby.
Aan het eind van deze maand is je baby 27,9 cm, met een gewicht van 460 gram. Het lijkt wel of dat deze maand meer dan verdubbeld is! Hier zit een addertje onder het gras. Het grote verschil zit namelijk in de manier van meten. In het begin van de vijfde maand werd de lengte van je baby gemeten van stuit tot de kruin. Vanaf week 20 van je zwangerschap worden de benen ook mee gemeten. Hierdoor lijkt het alsof je kindje heel snel gegroeid is.
Volg 24baby.be ook op Instagram!
Wil je handige informatie en inspirerende content over je zwangerschap ook op je Instagram-feed tegenkomen? Volg 24baby dan vanaf nu op Instagram!
Jij in maand 5 van je zwangerschap
Je kan je bijna niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je al 5 maanden zwanger bent. Je bent over de helft, dus het aftellen kan beginnen! Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk minder last hebt van de zwangerschapskwalen uit de eerste 3 maanden. Maar er is ook ‘slecht’ nieuws. Als je 5 maanden zwanger bent, kunnen nieuwe zwangerschapssymptomen de kop opsteken. Denk aan zwangerschapsstriemen en bandenpijn. Meer symptomen ontdek je verderop.
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen. Daarom ben je misschien de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat bent bijgekomen of dat je zwanger bent. Over bijkomen gesproken: je weegt nu waarschijnlijk zo’n 6 kilo meer. Hier komt iedere week ongeveer een halve kilo bij. Die gewichtstoename is goed voor jou en je baby. Toch blijft het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, neem genoeg rust en blijf bewegen. Ondanks je zwangerschapsbuik is wandelen, fietsen en zwemmen nog steeds goed te doen. Ook kan je binnenkort beginnen met een zwangerschapscursus. Heb jij je al aangemeld?
Tip
Luister naar Jouw Zwangerschapsweek
Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>
Je buik bij 5 maanden zwanger
Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Jij als partner bij 5 maanden zwanger
Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je je kind erkennen bij het gemeentehuis. Zo ontstaat er een juridische band tussen jou en je kind. Je kan hier al tijdens de zwangerschap een afspraak voor maken. Bij de erkenning geef je ook aan welke achternaam je kind krijgt. Als je je kind erkend hebt, krijg je ook automatisch ouderlijk gezag.
Bonustip: Heb je de ‘checklist voor partners in het tweede trimester‘ al gezien?
To do
Denk na over de naam
Een van de eerste keuzes die je voor je baby maakt, is de naam. Dit is een moeilijke, maar ook leuke beslissing.
- Vind de perfecte naam voor jouw baby met onze handige babynamentool
- Ontdek waarop je kan letten bij het kiezen van de babynaam
- Bedenk een werknaam die je helpt om dé naam niet te verklappen (wat dacht je van Spruitje, Mini of Kruimel?)
Zwangerschapssymptomen
Snurken
Bijna 80 procent van de vrouwen snurkt tijdens de zwangerschap. Meestal begint het in het tweede trimester. Het snurken ontstaat doordat je lichaam extra vocht vasthoudt. Soms ook in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor kan de lucht er minder makkelijk langs en ontstaan snurkgeluiden. Gelukkig verdwijnt het weer na je bevalling.
Zwangerschapsstreep
Verschijnt er een donkere lijn van je navel tot je schaambeen? Dit is de zwangerschapsstreep of linea nigra. Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen krijgt zo’n streep op de buik. Deze ontstaat omdat je door de zwangerschapshormonen meer pigment aanmaakt.
Brandend maagzuur
50 tot 75 procent van de zwangere vrouwen heeft last van brandend maagzuur. Ook hier is je veranderende hormoonhuishouding de oorzaak. Veel vezels eten, kleinere maaltijden eten en genoeg water drinken kunnen helpen. Ontdek meer voedingstips bij kwaaltjes >>
Striae
Je buik en borsten groeien flink. Gaat die groei zo snel dat het bindweefsel in de huid het niet kan bijhouden? Dan scheurt het. Dit zie je als striemen op je buik of borsten.
Jeuk
Vaak plassen
Die bezoekjes aan de wc worden helaas niet minder. Je merkt waarschijnlijk dat je juist vaker moet plassen. In het derde trimester wordt dit nog erger.
Bandenpijn
Je baarmoeder groeit nu heel snel. Hierdoor rekken de banden van je baarmoeder uit. Dit kan voor een zeurende of stekende pijn zorgen. Het kan gelukkig geen kwaad, maar kan wel vervelend zijn. Zo min mogelijk tillen kan schelen, net als goed op je houding letten.
Zwanger zijn is...
Je baby missen, ook al heb je hem of haar nog nooit gezien