een sesamzaadje
Jouw lichaam
Deze week
-
Gezicht krijgt vorm
Je baby is nog maar zo groot als een sesamzaadje. Toch krijgt het gezicht nu al voorzichtig vorm. Bijzonder, toch?
-
Kwaaltjes worden erger
Door de hormonen kan je meer last krijgen van kwalen. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn.
Je baby is zo groot als een...
Sesamzaadje
< 1
gram3
millimeterJe baby bij 6 weken zwanger
Week 6 van je zwangerschap is een belangrijke week voor het kleine embryo in je buik. Het hartje begint namelijk krachtiger te kloppen. Hierdoor kan het embryo zich in hoog tempo ontwikkelen. De basis van je baby is al gelegd. Een tweede grote ontwikkeling deze week is het hoofd van je baby. De ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen heel voorzichtig vorm te krijgen. Ben jij ook zo benieuwd hoe hij of zij er straks uitziet?
Van piepklein steeltje verandert het embryo na 6 weken zwangerschap in een gebogen C, mét gekrulde staart. Op het ‘lijf’ van het embryo zitten kleine knopjes op de plekken waar de armen en benen komen. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder. Het embryo krijgt vanaf nu voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Jullie zijn de komende zeven maanden nauw met elkaar verbonden.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Jij bij 6 weken zwangerschap
Je ziet er misschien nog niet zwanger uit, maar je kan je wel zwanger voelen. Je kan van steeds meer zwangerschapssymptomen last krijgen. Check onderaan deze pagina welke symptomen je deze week kan afvinken. De symptomen komen door de grotere hoeveelheid hCG en progesteron in je lichaam. Deze hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je vaker moet plassen.
Nu je weet dat je zwanger bent, kan je je huisarts bellen om een afspraak te maken. Je kan ook alvast een zelfstandige vroedvrouw bij jou in de buurt zoeken, als je graag begeleid wil worden door een vroedvrouw tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld via internet of door rond te vragen in je omgeving. Ook is het goed om je zwangerschap door te geven aan je gynaecoloog. Maak een afspraak en meldt daarbij dat je zwanger bent.
Je buik bij 6 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 6 weken zwanger >>
Jij als partner bij 6 weken zwanger
Nu je partner zwanger is, kan ze verschillende voedingsmiddelen en dranken beter laten staan. Dit is best een aardige lijst. Verdiep je hierin. Zo kan je haar helpen wanneer ze twijfelt of ze iets wel of niet kan eten. Daarnaast vindt ze het vast fijn als je betrokken bent en ook de wijn en cocktails laat staan. Eet ook niet met veel plezier een carpaccio voor haar neus als zij daar normaal dol op is. Ze zal je dankbaar zijn als je een beetje meedoet met het volgen van de richtlijnen.
Tip
Volg je zwangerschap met de 24Baby-app
Wil jij je zwangerschap van dag tot dag volgen en mijlpalen bijhouden in een persoonlijk dagboek? En vind je het fijn om te praten met andere zwangere vrouwen in je eigen geboorteclub? Dan is de gratis 24Baby-app wat voor jou. Bekijk alle functies van de zwangerschaps-app en download hem hier >>
Zwangerschapssymptomen
Vermoeidheid
Ben je plotseling erg moe? Of sterker nog… zo uitgeput dat je het liefst in bed wil blijven liggen? Veel vrouwen hebben last van (erge) vermoeidheid in het begin van de zwangerschap. Probeer zoveel mogelijk rust te pakken.
Ochtendmisselijkheid
Ochtendmisselijkheid blijkt geen fabeltje. Als je pech hebt, blijft het zelfs niet alleen bij de ochtend. Rond 9 weken is de misselijkheid het ergst. Daarna wordt het meestal minder. Gelukkig zijn er verschillende tips tegen misselijkheid.
Hoofdpijn
Ongeveer 40 procent van de vrouwen krijgt last van hoofdpijn. Vaak is het een stekende of drukkende pijn aan de zijkanten van je hoofd. Dit kan komen door de moeheid of misselijkheid, maar ook door hormonen en stress.
Pijnlijke en/of gezwollen borsten
Een of twee weken na de bevruchting kunnen je borsten al gevoeliger worden. Dit komt doordat ze beter doorbloed raken. Zodra je lichaam gewend is aan de hormoonschommelingen, wordt de gevoeligheid minder.
Vaker plassen
Vanaf deze week is de kans groot dat je vaker moet plassen. Hormonen zorgen ervoor dat er meer bloed door je nieren wordt gepompt. Daardoor werken ze sneller en maken ze meer urine. Je blaas zit dan sneller vol. Ook begint je groeiende baarmoeder op je blaas te drukken.
Beter ruiken
Tijdens je zwangerschap kan je vaak beter ruiken. Door het hormoon oestrogeen staan je bloedvaten wijder open, ook in je neus. Waarschijnlijk zorgt dit ervoor dat je neus beter werkt. Niet altijd fijn, want sommige geuren maken je daardoor misschien extra misselijk, zoals koffie of gebakken vlees.
Zwanger zijn is...
Een hele nieuwe relatie opbouwen met je toilet