Embryo in tweede trimester, bij 16 weken zwanger

De vierde tot en met de zesde maand van je zwangerschap wordt het tweede trimester genoemd. Aan het eind van dit trimester ziet de kleine bewoner van je baarmoeder er al uit als een baby. In drie maanden tijd is je buik zo hard gegroeid dat jij er ook echt zwanger uitziet.

Weken tweede trimester

Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Via de zwangerschapskalender kan je snel naar jouw week.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Je baby in je tweede trimester

In het tweede trimester groeit je baby van 6,7 cm naar 35,6 cm en van 25 gram naar 820 gram. Maar niet alleen de groei gaat hard. Ook de ontwikkeling gaat in hoog tempo door. Je baby traint de spieren en oefent met ademen, zuigen en slikken. Dit is allemaal nodig om te overleven buiten je baarmoeder.

Hardwerkende organen

Dit trimester gebeurt er veel in dat kleine lijfje. Verschillende organen ontwikkelen zich en beginnen te werken. Zo begint de maag met het maken van spijsverteringssappen. Ook gaan de nieren urine aanmaken, die je baby daarna weer inslikt. Verder gaat de lever gal aanmaken en in de darmen komt de eerste ontlasting. Als laatste wordt er in het beenmerg gestart met het maken van witte bloedcellen. Wist je dat er tijdens dit trimester zelfs al eicellen en zaadcellen groeien in de geslachtsorganen?

Zintuigen gaan werken

In het tweede trimester gaan de zintuigen werken. Vanuit de baarmoeder kan je kleine jouw stem horen. Na een tijdje zal je kindje deze zelfs herkennen. Ook begint je baby meer van de kleine omgeving om zich heen te zien. De ogen kunnen nu licht door jouw buik heen opmerken. Over een tijdje kan je baby via het vruchtwater mee proeven van wat jij gegeten hebt. De smaakpapillen zijn na dit trimester namelijk af en werken al een beetje. Hoe verder het zenuwstelsel zich ontwikkelt, hoe beter de verschillende zintuigen gaan werken.

Steeds meer baby

In de loop van het tweede trimester wordt het gezicht steeds menselijker. Ook het gedrag lijkt meer en meer op dat van een baby. Je foetus kan de hik hebben, gapen en duimen. Aan het eind van dit trimester lijkt je baby al helemaal af te zijn. Toch moet er nog flink gegroeid worden. En aan de binnenkant is nog heel wat verfijn- en uitrijpwerk te doen. Gelukkig is daar het laatste trimester nog voor.

Jij in je tweede trimester

Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden en de zwangerschapskwaaltjes zijn minder erg. Daarnaast ben je nu waarschijnlijk gewend aan het idee dat je zwanger bent. De kans is groot dat iedereen in je omgeving het nu ook weet.

Ben jij één van de gelukkige vrouwen die een zwangerschapsgloed over zich heen heeft hangen? Die gloed wordt vast nog groter als je halverwege het trimester je baby voor het eerst voelt schoppen! Rond week 24 kan je dit bijzondere moment verwachten.

Je hebt minder last van zwangerschapskwalen, maar dat betekent niet dat deze er helemaal niet meer zijn. Nieuwe kwalen waar je last van kan hebben zijn onder andere:

Je buik in je tweede trimester

Aan het begin van dit trimester is nog bijna niet te zien dat je zwanger bent. Aan het eind heb je toch echt een duidelijke zwangerschapsbuik hebben. De kilo’s lijken er nu bij te vliegen. Dat is helemaal normaal. In het tweede trimester kom je ongeveer een halve kilo per week bij. Wil je weten waar die kilo’s goed voor zijn? Lees dan meer over bijkomen tijdens je zwangerschap.
Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit in het eerste trimester? Bekijk het hier>>

Zwangere buik van 13 weken zwanger
19 weken zwangere buik
26 weken zwangere buik

Jij als partner in het tweede trimester

Nu het eerste trimester voorbij is, krijgt je partner hopelijk wat minder last van kwaaltjes. De kans is groot dat de misselijkheid minder wordt of verdwijnt. Tijd om weer samen te genieten van bijvoorbeeld mocktails of een gezellig etentje voor twee.

Ook dit trimester kan jij je weer van je beste kant laten zien. Bekijk wat je in deze fase allemaal kan regelen en ga aan de slag. Onderzoek bijvoorbeeld of je de zorgverzekerig helemaal op orde hebt, begin met de babykamer en regel jouw geboorteverlof en de erkenning van je kind. Het is ook slim om alvast te kijken welke vorm van kinderopvang bij jullie past. Hoe ver zijn jullie trouwens met de babyuitzetlijst?

To do

Regelen in het tweede trimester

In het tweede trimester staan er weer een aantal regeldingen op de agenda. Met de lijst hieronder weet je zeker dat je niks belangrijks vergeet.